Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

85 éves a Bakonyi Ház

2020. augusztus 20. 4:00
Bár létrehozása óta átesett néhány megpróbáltatáson, a Bakonyi Ház 1935 óta mutatja be parasztpolgári élet egy-egy mozzanatát.

2020. augusztus 11-én, kedden volt 85 éve, hogy megnyitotta kapuit az Erzsébet ligetben található, a Laczkó Dezső Múzeumhoz tartozó Bakonyi Ház. Ez egyik legkorábbi szabadtéri néprajzi kiállítóhely Magyarországon. Az évforduló kapcsán egy szolid ünnepség, tortázás és koszorúzás keretében Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató elevenítette fel a skanzen történelmét.

Mint mondta, a Bakonyi Ház megépítésére annak idején a múzeum egyre gyarapodó néprajzi gyűjteménye miatt volt szükség. Laczkó Dezső akkori múzeumigazgató egy olyan térben gondolkodott, ahol eredeti környezetben tudják bemutatni a néprajzi tárgyakat, így skandináv mintára skanzenben, azaz a néprajzi tárgyak eredeti lakóházban való megjelenítését képzelte el. A ház mintáját egy öcsi lakóház adta.

Az eredeti tervek szerint egy porta létrehozását tervezték, azonban a hiányzó anyagi háttér miatt csak a ház megépítésére került sor – közadakozásból. Veszprém városa és a vármegye mellett 11 iparos testület valamint magánemberek tucatjai támogatták pénzzel, idővel és energiával a ház felépítését.

1935-ös megnyitáskor a házban múzeumi tárgyak szerepeltek, valamint egy lakószoba és egy csutorás műhely. Utóbbi azért is érdekes, mert akkoriban élőben is bemutatták a mesterséget. Veszprém utolsó csutorás mestere haláláig a Bakonyi Házban dolgozott.

Nem volt megpróbáltatásoktól mentes a parasztház élete. A múzeumigazgató köszöntőjében arról is beszélt, hogy a második világháború alatt például azok a családok költöztek be, akik lakás nélkül maradtak, így a háború után muszáj volt az épületet felújítani. Többek számára ismerős lehet, hogy előbb 2008-ban, majd 2013-ban is leégett a nádtető.

Kapcsolódó cikk
Kigyulladt a Bakonyi Tájház
Kigyulladt és teljes terjedelmében égett a veszprémi Bakonyi Tájház tetőszerkezete szombat éjszaka - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az utolsó tűzesetet követő 2014-es helyreállítás óta folyamatos fejlesztések zajlanak a Bakonyi Házban: 2016-ban falakba épített fűtéssel oldották meg a falak nedvesedését és a berendezést is megújították. A hátsó traktusban egy állandó kiállítást is létrehoztak Időtlen idők címmel. Ez az az év, amióta a hely már nem csak a melegebb hónapokban, hanem egész évben látogatható. Ugyanebben az évben a ház udvarán egy etnobotanikai kertet is kialakítottak, ami a paraszti kultúrákban használt növényeket mutatja be.

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató koszorúzta meg az idén 85 éves Bakonyi HázatPéterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató koszorúzta meg az idén 85 éves Bakonyi Házat

A házat folyamatosan bővítik, szépítik. Péterváry-Szanyi Brigitta beszámolt arról is, hogy pályázati pénzből a tervek szerint ősszel egy olyan beruházást hajtanak végre, amely segít elnyelni a domboldalról lezúduló és a házhoz folyó csapadékvizet. Ezen kívül folyamatosan pályáznak olyan forrásokra is, amellyel karban tartható a Bakonyi Ház. Ha sikerül pénzt nyerni, jövőre a nádtetőt és a döngölt agyagpadlót újítják fel.

A történelmi áttekintést követően L. Karsai Henriett néprajzos, tájházért felelős muzeológus tartott tárlatvezetést a múzeumban. 

A Laczkó Dezső Múzeum még ezen a héten, augusztus 15-én tart kiállításmegnyitót. A Hősök Kapuja látogatóközpontban Fényben Tündöklő címmel nyílik bemutató a múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményéből.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Mit találtak a megye régészei 2022-ben? Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek. 2024. március 9. 14:58 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.