Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C

Egry József nyomában

2024. június 22. 21:41
A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással.

A megnyitón köszöntőt mondott Horvát Szilárd közigazgatási államtitkár, aki kiemelte, hogy Szalai Zoltán műveiből készült tárlat jeles bizonyítéka annak, hogy az Európa Kulturális Fővárosa év után is érdemes ellátogatni Veszprémbe. Az államtitkár hozzátette: a tavalyi év során teljesen megújult múzeum épülete méltó helyszínt biztosít a festményeknek, és egyben Egry József és tanítványa emlékének is.

Horvát SzilárdHorvát Szilárd

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a Múzeumok Éjszakájához kötődő hagyományukról mesélt, melynek célja, hogy mindig a legizgalmasabb és legérdekesebb kiállítást nyithassák meg ezen a napon. Az Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás megnyitóján is tudták már, hogy egy olyan kiállítással szeretnénk folytatni a sorozatot, ami kötődik a művészhez. Így egy régi vágy teljesült azzal, hogy Szalai Zoltán művészetét és nevét bemutathatják most a szélesebb közönségnek is.

Fehér LászlóFehér László

A kiállítást Fehér László, Kossuth-díjas festőművész nyitotta meg, aki egykor maga is Szalai Zoltán tanítványa volt, aki növendék időszakából idézett fel emlékeket a résztvevőknek. A művész úgy gondolja, nagyszerű tiszteletadás ez mesterének, hiszen számtalan tanítványt indított el útján Szalai Zoltán, aki sosem a divatos irányzatoknak szentelte figyelmét, hanem mindig is a lírai, csendes képek megalkotója volt.

,,Tanai még mindig bennünk dolgoznak, mit sem törődve idővel” – fogalmazott a Kossuth-díjas művész.

A megnyitót zárásként Kiss Virág hegedűművész és Kiss Csongor csellóművész produkciója tette igazán feledhetetlenné és méltóvá a művész nevéhez, az esemény díszvendégeként pedig jelen volt Szalai Veronika, Munkácsy-díjas restaurátorművész, a festőművész özvegye is.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.