Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására

2020. augusztus 17. 12:00
Szerda este a Magyar Közlönyben is megjelent az a kormányhatározat, ami az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt kormányzati támogatásáról rendelkezik. A határozat értelmében az 50 milliárdos támogatáson felül további 40 milliárd jut a Főegyházmegyének a Vár épületeinek felújítására. A részletekről csütörtök délután sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.

Majdnem a duplájára emelkedett az a támogatási összeg, amit korábban már bejelentettek az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt megvalósítása kapcsán. Így tehát a Magyar Kormány a korábbi 50 milliárdon felül további 40 milliárd forinttal támogatja a Veszprémi Várban található egyházi épületek felújítását a következő években.

Csütörtök délután a Városházán tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor kormánybiztos az EKF-programok finanszírozásáról elmondta, hogy alapvetően állami finanszírozásokból valósulnak meg a tervek minden országban, az Unió jelképes összeggel és csak a cím viselésének évében járul hozzá a megvalósításukhoz.

Ezért is olyan fontos, hogy a Magyar Kormány a veszprémi célok mellé állt és teljes mellszélességgel támogatja annak a víziónak a megvalósítását, amit meghatároztak a pályázatban. Sőt, a mostani döntés értelmében további 40 milliárd forint jut a Vár épületeinek teljes rekonstrukciójára és azok új, interaktív tartalommal való megtöltéséhez.

Navracsics Tibor

Navracsics Tibor elmondta, hogy ez egy rövid, de annál hatékonyabb egyeztetés eredménye, amit Udvardy György érsek kezdeményezett nála és a polgármesternél, miszerint a Főegyházmegye a veszprémi történelmi vár felújításával tudna hozzájárulni az EKF sikeréhez.

Ezen törekvésekhez nyújt támogatást a Kormány, ami tegnap óta kormányhatározatban is rögzítette, hogy 2023-ig 50 milliárd forint jut az EKF városi és térségi programjainak megvalósítására, valamint 2024-ig a Vár felújítása is befejeződik.

A kormánybiztos hozzátette, hogy a Vár projektjeinek megvalósítása az EKF év utánig tart, ugyanakkor 2023-ban nem lesznek építkezések, azok a projektelemek, amelyek nem készülnek el addig, csak 2024 január 1-től folytatódnak. Így a cím viselésének évében nem munkagépek között kell majd megtartani a történelmi várnegyedbe szervezett programokat.

A sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester ismét hangsúlyozta, hogy az EKF amellett, hogy egy lehetőség arra, hogy megmutassuk Veszprém gazdag kultúráját a kontinensnek, közösség- és térségfejlesztő céljai is vannak.

A polgármester kiemelte, hogy nem szeretnének más, korábbi EKF-címet viselő városok hibájába esni, akiknél a túlzott infrastruktúra-fejlesztő projektek miatt később olyan problémák jelentkeztek, hogy nem tudják gazdaságosan fenntartani ezeket az intézményeket. Ugyanakkor kiemelte, hogy Veszprémben és a térségben is vannak olyan épületek, amelyek érdemesek arra, hogy az EKF keretében megújuljanak és új funkciókat kapjanak.

A teljesség igénye nélkül az 50 milliárdos keretösszegből meg fog újulni a régi gyermekkórház épülete, és a vasúti pályaudvar is, hiszen ezzel, a most még leromlott állapotú épülettel találkoznak először azok a vendégek, akik Veszprémbe látogatnak.

Ha vendégek érkeznek otthonunkba, arra törekszünk, hogy a legszebb és legjobb formánkat mutassuk

- fogalmazott Porga Gyula.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a helyiek szempontjából az még fontosabb, hogy milyen lesz a város 2024-ben és az azutáni évtizedekben. A polgármester víziója az, hogy Veszprém ne csak az ország, hanem Közép-Kelet-Európa legélhetőbb városává nője ki magát, ennek pedig egyik legfontosabb lépcsőfoka a mostani támogatás, amit a Magyar Kormánytól kapnak.

Porga GyulaPorga Gyula

A sajtótájékoztatón jelen volt Udvardy György érsek is, aki csupán egy éve tölti be ezt az egyházi tisztséget és rögtön egy több tízmilliárdos projekt megvalósításának küszöbéhez érkezett az általa irányított Főegyházmegye.

Az érsek elmondta, hogy megbízatása elején, amikor feltérképezte a veszprémi egyházi infrastrukturális és tárgyi javakat, azt tapasztalta, hogy nincs kellőképpen kihasználva az a gazdag kulturális adottság, ami egyébként Veszprémet jellemzi. Éppen ezért kidolgozták azt a tervet, amiben a Vár épületeire egységként tekintenek, azok felújítását és új funkcióját egymással összehangolva határozták meg.

Ebben talált partnerre Navracsics Tibor és Porga Gyula személyében, keretet pedig az EKF adott hozzá, így érkezik 2024-ig 40 milliárd forint a Vár felújítására.

A kultúra és evangélium hirdetése fontos az egyháznak, ezt pedig a tereken, tárgyakon keresztül is el lehet érni

- fogalmazott az érsek.

Azzal, hogy a most megszavazott 40 milliárd forintból milyen fejlesztések fognak megvalósulni a Veszprémi Várban, egy későbbi cikkben még részletesen foglalkozunk.

Ovádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula és Udvardy GyörgyOvádi Péter, Navracsics Tibor, Porga Gyula és Udvardy György

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az általa tartott polgármesteri fórumokon is sokszor szóba kerül az EKF, a térség kisebb településeinek vezetői pedig mind-mind bizakodva várják a 2023-mas évet, ez is azt támasztja alá, hogy a Bakony-Balaton térsége megérett arra, hogy együtt gondolkodjon és dolgozzon a sikeres jövőjéért.

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a Kormány nem csak az EKF támogatásával segíti Veszprémet, hanem a Modern Városok Programban – amiről 2016-ban egyezett meg a polgármester és a miniszterelnök – további 100 milliárdból valósulnak meg fejlesztések.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57 Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Markovits Alíz Rangos állami kitüntetést kapott Markovits Alíz Az Európa Kulturális Főváros programsorozat megvalósításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. 2024. március 13. 0:19 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.