2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Rasovszky Kristóf pályacsúcsra készül a Balaton-átúszáson

Szinte a teljes magyar nyílt vízi úszóválogatott rajthoz áll az augusztus 1-jei Balaton-átúszáson, hiszen a járványhelyzet miatt az élversenyzőknek is ez lesz az év első szabad vízi versenye.

Legjobbjaink hathetes kényszerpihenő után csak április végén folytathatták felkészülésüket, így most igazán motiváltan vágnak neki az 5,2 km-es távnak.

Nekem a Balaton többet jelent, mint a többi úszónak, hiszen nagyszüleim Balatonfűzfőn élnek, én ott tanultam meg úszni, most is ott edzek. Tavaly Balatonfüreden sikerült világkupát nyernem, szóval nekem a Balaton minden

– mondta világ- és Európa-bajnok nyílt vízi úszónk, Rasovszky Kristóf, aki a kitűzött céljairól is nyilatkozott.

A tavalyi verseny első három helyezettje: Székelyi Dániel, Rasovszky Kristóf, Papp MárkA tavalyi verseny első három helyezettje: Székelyi Dániel, Rasovszky Kristóf, Papp Márk

Jelenleg számomra ez az év nyílt vízi versenye, ezért nem titkolt célunk Pap Márk pályacsúcsának megdöntése. Ehhez persze az is kell, hogy a szél is velünk legyen és akkor egy jó úszással összejöhet a pályacsúcs

– tette hozzá a Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, aki az amatőr sportolóknak is ajánlja a Balaton-átúszást.

Mint fogalmazott, ez a verseny ideális arra, hogy bárki kipróbálja milyen nyílt vízen úszni. Az úszófolyosóban álló vitorlások ugyanis biztonságot adnak, nem lehet eltévedni és aki elfárad ki is kapaszkodhat egy kis pihenőre.

Olasz Anna világbajnoki 2. helyezett, Universiade-győztes úszó szintén motiváltan várja a szombati eseményt.

Nekem a Balaton szívem csücske. Szeretném kiélvezni a szabad vízben való úszást végre versenykörülmények között. Mivel nekem 25 km-en vannak a legjobb eredményeim, ez az 5 km számomra inkább sprint távnak számít. Ennek ellenére, ha férfiválogatott társaim segítenek, van rá esély, hogy megdöntsem a fennálló női pályacsúcsot.

Az augusztus 1-jei esemény nevezői között van Bérczes Edit világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, illetve Gurbán Béla 66 éves úszó is, aki eddig minden Balaton-átúszáson célba ért, most 38. alkalommal vág neki az 5,2 km-es távnak.

Az esemény hagyományos elemei nem változnak: a rajt Révfülöpön, a cél Balatonbogláron lesz, a táv 5,2 km. Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek.

Idei újdonság a féltáv, azaz a 2600 méteres szakasz, amely Balatonboglárról indul. A résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba az átúszókkal.

A megmérettetésre eddig több mint 5200 előregisztráció érkezett, közülük mintegy 600 úszó a 2600 m-es „féltávot” választotta.

vehir.hu

További cikkek

Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
Betlehem negyedik lett, Rasovszkyt kiütötték
A Balaton ÚK Veszprém kiválósága, Betlehem Dávid a negyedik helyen végzett 10 kilométeren a nyíltvízi úszó Európa-kupa-sorozat idei első állomásán, Eilatban. Klubtársa, Rasovszky Kristóf féltávnál akkora ütést kapott a vízben, hogy feladni kényszerült a versenyt.
Hosszú Katinka gyermeket vár
Hosszú Katinka gyermeket vár
Gyermeket vár Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó. A 33 esztendős világklasszis csütörtökön Instagram-oldalán rövid videóban közölte, anya lesz.
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Nyíltvízi úszó Ek: taroltak a veszprémiek Izraelben
Mindkét nemnél magyar nyíltvízi úszó zárt az első négy helyen az Európa-kupa-sorozat idei első versenyén, Eilatban. A férfiaknál Betlehem Dávid nyert veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf előtt.
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Hosszú távú medencés úszó ob: Betlehem Dávid duplázott
Akárcsak pénteken 10 000 méteren, vasárnap 1500 méteren is Betlehem Dávid bizonyult a legjobbnak a Veszprémben rendezett hosszú távú medencés országos bajnokságon.
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Kisajátították a dobogót a veszprémiek az ob-n
Betlehem Dávid nyert, Kalmár Ákos második, Rasovszky Kristóf (mindhárman Balaton ÚK Veszprém) pedig harmadik lett pénteken a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 10 ezer méteres versenyén a Veszprémi Sportuszodában.