Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben nincsenek távolságok 2. rész – Cholnoky

2020. július 16. 4:00
Sorozatunk második megállója a Cholnoky városrész, lássuk mennyi idő a belvárosból autóval, gyalog, vagy busszal eljutni a „zöld lakótelep” szívébe.

Módszertanunk most is ugyanaz, mint amikor a Jeruzsálemhegyet céloztuk meg a Hotel előtti parkolóból. Stopperóra, egy helyi járatos buszjegy, valamint egy megtankolt autó és az útvonaltervező által meghatározott legideálisabb útvonal, vagy a V-Busz egyik menetrend szerinti járata, ezekkel felvértezve indulunk el, hogy lemérjük, mennyi idő eljutni a Cholnoky iskola előtti térig.

Elsőként ismét a négykerekűvel próbálkozunk. Bár az útvonaltervező a legrövidebbnek tartott iránya az Ady Endre utcán vezet, mi mégis a hosszabbat, ám papíron gyorsabbat választjuk autóval, azaz végig a Budapest úton. Igaz, azzal nem kalkuláltunk, hogy délelőtti órákban - bár már nem a reggeli csúcsidőszakot éljük - számos helyi és távolsági buszjárat közlekedik erre, ezek pedig legalább 20-30 másodperccel megnövelték menetidőnket. Mindenesetre a két lámpás kereszteződést, illetve gyalogátkelőt aránylag hamar magunk mögött tudtuk, hogy aztán a Cholnoky Jenő utcára ráfordulva és körforgalommal gyorsítva meg is érkeztünk a célállomáshoz, igaz parkolóhelyet csak a szerencsének köszönhetően találtunk.

2,4 km 4 perc 55 másodperc alatt autóval.

Visszatérve kiindulóállomásunkhoz, elindulunk gyalog is a Cholnokyhoz, igaz ebben az esetben változtatunk az útirányon és nem baktatunk végig a Budapest út mentén, hanem azzal párhuzamosan, az Ady Endre utcán indulunk el, majd egy gyors töréssel át a Móra Ferencre, végül ismét eggyel feljebbi párhuzamos utcán, a Mikszáthon lyukadunk ki a Cholnokyhoz. Légvonalban ez a táv egyébként rövidebb, mintha a Budapest út mentén haladnánk, összesen 1,4 km a célunkig, ráadásul a családi házas, zöldövezet még kellemesebb környezetet is ad sétánkhoz. (Igaz, autóval a sok elsőbbségadás, valamint keresztutca tényleg megnövelte volna menetidőnket, ha erre indulunk el.)

A Cholnokyn aztán át a zebrán és ott is vagyunk az iskola előtti árnyas parkban, nem került többe, mint 21 perc 11 másodperc.

Végül harmadik nekifutásnak a V-Busz egyik járatával, nevezetesen a 7-es busszal vágunk neki a távnak. Ennek a busznak az útvonala keresztezi a belvárost, a Hotel előtti buszmegállót és szállítja el az utasokat a Cholnoky szívébe. Igaz, ehhez jóval nagyobb karikát tesz meg. A Haszkovó-fordulóból indulva a Munkácsyn és a Jutasin végig, a belvárostól elindul a Mártírok útja felé, majd az Orgona és Ibolya utcákon végig a Radnóti térnél fordul rá az Almádi útra, onnan pedig a körforgalomnál a Cholnokyra.

A 7-es ezután folytatja az útját egészen a Tesco-ig, a 7A jelzésű busz az, aminek a végállomása az Ady Endre és a Cholnoky utcák találkozása, igaz ez a járat az utolsó kilométereket nem a Cholnokyn, hanem a Lóczy Lajos utcán teszi meg. Amikor mi teszteltük a menetidőt, a Hotelnél való felszállás és a Cholnoky Spar megálló között 8 perc 02 másodperc telt el.

A Cholnoky egyébként az egyik legnépesebb városrésze Veszprémnek, talán csak a Haszkovón laknak többen, mint itt, így logikus, hogy több buszjárat is keresztezi. Nem kell feltétlenül a belvárosba eljutni, hogy helyi járattal elérjük a Cholnokyt, hiszen a 11-es a vasúttól a Vámosi útig közlekedve halad át itt, a 8-as és 8A a Haszkovótól a Csererdőig, illetve a Pápai útig keresztezi, de érinti az 5-ös is, ami az egyik leghosszabb útvonalat teszi meg a városban, a Kádártai úti fordulóból a Cholnokyn és a Dózsavároson át egészen a vasútig megy le.

Győztest ismét nem hirdetünk, viszont szembetűnő, hogy a busz és az autó között megint nem volt olyan sok különbség, már ami a menetidőt illeti, gyalogosan pedig egy nagyon kellemes és kivételesen sík területen áthaladó sétát tehettünk meg.

Következő alkalommal a betondzsungelbe, a Haszkovó szívébe kirándulunk.

A Cholnokyváros elnevezése az 1990-es évekből származik, korábban ennek a városrésznek az egységeit külön nevekkel (pl. Cholnoky lakótelep), vagy sehogy sem jelölték. A belvárostól délkeletre található, az Almádi úttól a Budapest útig terjedő terület a Veszprémi-fennsíkon helyezkedik el. A veszprémi származású íróról és földrajztudósról, Cholnoky Jenőről elnevezett út délnyugat-északkeleti irányban szeli ketté a városrészt; az úttól keletre az 1970-es és 1980-as évekből származó panel- és sorházas lakótelepet, nyugatra általában régebbi családi házakat találunk.

Hajas Bálint
Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.