2021. június 18.
//
Levente névnap

Szavak helyett cselekvés a fontos a fiatal konzervatívoknak

A jövőnk a természeti értékeink minőségén és mennyiségén is múlik, hangzott el hétvégén a Fidelitas Zöld kabinetjének veszprémi workshop-ján. A jobboldali ifjúsági szervezet vendégeként Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár is elárult néhány részletet az új agrárpolitikai stratégiából.

A környezetvédelem alapvetően jobboldali értékrend, hiszen az értékek megóvását, az utókornak való átörökítését a konzervatív eszmék vallják. A baloldal az utóbbi években mégis megpróbálta kisajátítani ezt a témakört magának, de valós cselekvési tervet csak a jobboldalon fogalmaztak meg – hangzott el Lengyel Lászlótól, a Fidelitas Zöld kabinetjének vezetőjétől a hétvégén megtartott veszprémi workshop szervezőjétől.

Az aktuálpolitika lényegében ezzel ki is merült az eseményen, a gondolatébresztő megnyitó után a közel negyven résztvevő – javában 20-30 éves korosztály tagjaiból – konkrét tervekről, javaslatokról értekeztek egymással, valamint Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárral, aki szombaton látogatott el Veszprémbe.

Papp Zsolt nem csak, mint helyettes államtitkár, hanem a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) ifjúsági tagozatának elnökeként is érkezett, hogy megossza tapasztalatait, terveit a jelenlévőkkel.

Az új agrárpolitikai stratégia tervezése már javában zajlik. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a generációváltás ebben az ágazatban is hatékonyan megtörténjen, hiszen jelenleg az agrárium az, ahol 10% alatt van a 30 évnél fiatalabbak aránya, ez pedig kevés

fogalmazta meg Papp Zsolt a legfontosabb teendőt.

Hozzátette, hogy sok hamis téveszme is kering a köztudatban a helyi termelők helyi termékeiről, miszerint ezek nem gazdaságosak, nem éri meg a helyibe fektetni, de mint mondta, ezen hamis hírek ellen küzdeni kell.

Éppen ezért a kormányzat célja, hogy minél több támogatást juttasson el a helyi kistermelőkhöz és őstermelőkhöz.

A konkrétumok közt megemlítette, hogy a közeljövőben az Agrárminisztérium állattenyésztési és kertészeti pályázatokat is kiír majd, valamint támogatják a helyi termelői piacokat is.

Ezen kívül nagy eredményeket várnak a kifejezetten az őstermelők számára kiírt pályázatoktól, amit valódi őstermelői tevékenységet végző magánszemélyek és családok is igényelhetnek.

A workshop-on kiderült az is, hogy a MAGOSZ, valamint a Fidelitas céljai közt egyaránt szerepel az, hogy minél inkább megismerjék és összegyűjtsék az emberek – jelen esetben az agráriumban dolgozók – véleményét és javaslatait, és azokat kommunikálják a döntéshozók felé, hogy valóban előremutató döntések születhessenek felsőbb szinteken.

Azzal, hogy hétvégén közel 40 fiatal találkozott Veszprémben az ország 10 megyéjéből, nagy lépést tettek előre e cél érdekében is, de ahogy elhangzott a workshop-on, a jövőben még számos rendezvényen jelen lesznek, vagy akár saját projektekkel is készülnek a jobboldali ifjúsági szervezet zöld szekciójának tagjai.

Az ország több fesztiválján jelen lesznek, termelői napot is terveznek, valamint szabadegyetemet szerveznek majd.

A Fidelitas a közösségépítő tevékenysége mellett a háttérben különböző kabineteket is kialakított a szervezetén belül. Összesen 6 különböző szakpolitikai kabinet működik, amelyek célja, hogy megteremtsék a lehetőséget és a felületet, hogy a fiatal tagok elmélyedjenek saját érdeklődési körüknek megfelelő területeken. Ahogy a hétvégi veszprémi rendezvény is mutatta, főleg workshop-okat, konferenciákat, de interaktív közösségi akciókat, tanulmányutakat is szerveznek. Ahogy Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke fogalmazott a hétvégi veszprémi rendezvényen: ő maga mindig is a kabinetekben érezte otthonosabban magát, nagyon jó szellemi hátteret nyújtanak ezek a közösségek, hogy valaki később még inkább elmerülhessen és fejleszthesse magát a hozzá legközelebb álló területen.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Idén decemberben megérkezik Veszprémbe a V-Busz új flottája
Aláírták a vadonatúj helyi járatos buszok beszerzéséről szóló szerződést, amelynek értelmében idén december végéig 42 db új járművet gyártanak le és szállítanak Veszprémbe, hogy jövőre már ezek közlekedjenek a V-Busz útvonalain. A beszerzés részleteit és az új járművek felszereltségét is bemutatták péntek délután a városházán tartott sajtótájékoztatón.
Legyen élmény a tanulás!
Legyen élmény a tanulás!
"Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a köznevelési intézményekben" című pályázati felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet a Veszprémi Tankerületi Központ. A fejlesztésben résztvevő intézmények, az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Tasner Antal Általános Iskola saját adottságaiknak, erősségeiknek figyelembevételével, átfogó, tematikus, jellemzően informális és nem formális tanulási programokat dolgoztak ki és vezettek be. A projekt zárórendezvényén ismertették és mutatták be a két iskola elért eredményeit.
Két keréken gurult be a közösségi közlekedés XXI. századi módja Veszprémbe is
Két keréken gurult be a közösségi közlekedés XXI. századi módja Veszprémbe is
Egyszer csak megjelentek Veszprémben, sokan nem értették, hogy miért és hogyan. A rejtélyt tovább fokozta, hogy időről időre más-más helyszínen tűntek fel, hol egymagukban, hol csoportosan, de mintha vándorolnának a városon belül. Most minden fátylat fellebbentünk a közösségi elektromos rollerekről, amelyek már Veszprémben is elérhetőek.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre
A Balaton körüli természetvédelmi, illetve Natura 2000-es területeket, védett lápokat kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt finanszírozási időszakban 21 pályázattal 6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre - számolt be Puskás Zoltán vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján Fonyódon
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Angol nyelvű oltási igazolás: van, ahol gond nélkül kiadják, más pénzt kér érte
Aki külföldi nyaralást tervez, előbb-utóbb szembesül vele, hogy a magyar nyelvű védettségi igazolványát nem fogadják el a határon. Elvileg már van erre megoldás kétnyelvű oltási igazolás vagy a védettségi app képében, a megszerzésük azonban nem mindig zökkenőmentes.