Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vádat emeltek a robbanás miatt

2020. július 6. 5:01 // Forrás: ugyeszseg.hu
Vádat emelt az ügyészség amiatt a robbanás miatt, amiben tavaly ketten megsérültek és egy helyi járatos busz is megrongálódott.

A Veszprémi Járási Ügyészség két férfival szemben emelt vádat a Veszprémben, 2019 januárjában bekövetkezett gázrobbanás miatt indult nyomozás befejezését követően. 

A robbanásról mi is beszámoltunk:

Kapcsolódó cikk
GÁZROBBANÁS EGY VESZPRÉMI TÁRSASHÁZBAN
Gázrobbanás történt egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű társasházban a veszprémi Pázmándi utcában.

A vádirat szerint a robbanást egy engedély nélkül, az előírások megszegésével utántöltött, biztonságos használatra alkalmatlan kempinggázpalack szabálytalan szétszerelésekor kiáramló gáz okozta, amely a levegővel keveredve felrobbant.

Az ügy egyik vádlottja a felrobbant lakás bérlőjének 41 éves fia, aki az 5 literes gázpalackot 2018 decemberében a vádlott-társához, egy veszprémi gázkiskereskedőhöz vitte, és megbízta annak utántöltésével. A kiskereskedő nem rendelkezett engedéllyel arra, hogy a gázpalackba a propán-bután gázt átfejtse, illetve az általa használt töltőberendezés sem volt alkalmas a feladatra. A kiskereskedőnek ezen túl észlelnie kellett volna, hogy a kemping gázpalackról a töltő-ürítő szelep, valamint a kötelező időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésre utaló jelzések hiányoznak, melyek ellenére az 55 éves férfi az utántöltést elvégezte.

A gázpalack tulajdonosa a frissen töltött gázpalackot hazavitte az édesanyjához, ahol észrevette, hogy abból szivárog a gáz. A férfi bizonyos mennyiségű gáz kiengedése után azonban úgy látta, hogy a szivárgás megszűnt, és nem vitte szakemberhez a palackot. 2019. január 22-én reggel a vádlott a lakásuk szobájában a palackról a gázrózsát leszerelte, előtte azonban nem győződött meg róla, hogy van-e rajta a biztonságos üzemeltetéshez szükséges töltő-ürítő szelep, továbbá a szakszerűtlen szerelése során a biztonsági szelepet is eltávolította, így a palackban lévő gáz kiáramlott, a levegő-gáz elegye pedig felrobbant.

A robbanás következtében két személy, a vádlott és édesanyja szenvedtek nyolc napon belül gyógyuló égési sérüléseket, míg lakásuk a szomszédos lakással együtt oly mértékben rongálódott, hogy mindkettőt el kellett bontani. A robbanás következtében még két másik ingatlanban és egy éppen arra közlekedő helyi járatos autóbuszban többmilliós, míg egy további ingatlanban 400 000 forintos kár keletkezett.

A gázpalackot megtöltő férfinak foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, míg a palack felhasználójának gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt kell felelnie a bíróság előtt. Az ügyészség vádiratában a vállalkozóval szemben pénzbüntetés kiszabására és a gázkiskereskedelmi tevékenységtől történő eltiltásra tett indítványt, míg a másik vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyben ítélkező Veszprémi Járásbíróságnak.

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. tegnap 11:29 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.