Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Kutyafuttatókról, fakivágások szigorításáról, és a zöldsávban parkolásról is döntenek a júniusi közgyűlésen

2020. június 27. 4:00
Ősztől szigorúbb rendeletek szabályozhatják a zöldsávban parkolást, a sírkövek növénytelepítését és a fák kivágását Veszprémben.

A tavaly elfogadott városi Zöldfelületi Stratégiához kapcsolódó előterjesztést nyújt be a júniusi közgyűlésre Brányi Mária alpolgármester. A pénteki, június 26-i közgyűlés elé kerülő javaslatcsomag több pontban foglalkozik városi zöldfelületi kérdésekkel, melynek néhány részletéről az alpolgármester csütörtök délután számolt be a sajtónak.

Az egyik javaslat magának a stratégiánk a végrehajtásáról szól, ami egyebek mellett a kutyafuttatók létesítését és lehetséges helyszíneit, a már évek óta működő közterületi zöldfelületek megújítását és a város területén feltárt botanikai ritkaságok védelmét garantáló intézkedéseket tárgyalja.

Ezek közül talán az egyik legérdekesebb a zárt kutyafuttatók kijelöléséről szóló tájékoztató. A javaslat szerint ilyen kijelölt területre legalább 3-4-re lenne szükség a városban.

A tájékoztató szerint a jövőben az alábbi helyszíneken lehetne kutyafuttató Veszprémben:

Jutasi lakótelep;

  • Görgey A. utca és a Látóhegyi árok közötti zöldfelület 
  • Barátság park és a Fenyves utca mögötti közjóléti erdő

Cholnoky lakótelep;

  • Boglárka utca mögötti parkerdő

Egry József lakótelep;

  • keleti vagy a nyugati záportározó területe
  • Takácskert és a Kiskőrösi utca közötti területen

Gulyadomb déli része, valamint a VERGA Zrt. által üzemeltetett parkerdő

A kutyafuttatókat, ha a költségvetés engedi, a következő években alakíthatják ki.

Brányi Mária javaslatcsomagjában egy, a fás szárú növények kivágásáról és azok pótlásáról szóló helyi rendelet megalkotása is szerepel.

E szerint nem csak az önkormányzati tulajdonban lévő, hanem a város valamennyi fás szárú növényét is védenék.

Az indoklás szerint ez „közös érdek”. Ha elfogadják a javaslatot, néhány kivételtől eltekintve az összes fakivágás engedélyköteles lenne, ami után azokat pótolni kellene.

A közgyűlés tárgyalja majd azt a javaslatot is, hogy az önkormányzat a zöldfelületen való parkolást korlátozza, a visszaszorítás érdekében pedig intézkedéseket dolgozzon ki.

A járművek számának folyamatos növekedésével a zöldfelületen parkolás Veszprémben is egyre nagyobb problémává válik. Az úttestek melletti zöldsávokban, a lakótelepeken a kiépített parkolók mellett, üzletek előtt, játszóterek mellett általánossá vált, hogy járművek állnak az utak menti zöldsávban és a parkok zöldfelületein. A jelenség tömegessé válása a zöldfelületeket súlyosan károsítja, és a városképet is rontja, ezért az önkormányzat lépéseket kíván tenni a jelenség visszaszorítása érdekében” – olvasható az előterjesztésben.

A javaslat szerint a város belterületén található városi zöldfelületet csak gyalogos és szabadidős célból lehetne igénybe venni, a kötelezés megszegése esetén közigazgatás bírság szankció lenne alkalmazható az önkormányzati rendelet alapján.

Az alpolgármester javaslatcsomagja szerint pontosítani kell a köztemetőkben a fás szárú növények ültetésének szabályait is, hisz a lakossági visszajelzések alapján egyre többször találkozni olyan sírokra vagy sírok mellé telepített növényekkel, melyek zavarják a szomszédos emlékhelyek gondozóit. E szerint a köztemetőkbe magánszemélyeknek nem lehetne 2 méternél magasabb és 1 méternél szélesebb növényt telepíteni.

Ha a fenti javaslatokat a júniusi közgyűlés elfogadja, a rendeletek ősztől lépnek hatályba.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.