2020. október 23.
//
Gyöngyi névnap

Közel 120 millió forintot kapott munkahely megőrzésre a Herendi Porcelánmanufaktúra

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének keretében 657 manufaktúrában dolgozó munkavállalót lehet segíteni.

A kormány 118 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Herendi Porcelánmanufaktúrának a gazdaságvédelmi akcióterv keretében, amellyel 657 munkavállaló kaphatta meg a teljes fizetését a veszélyhelyzet ideje alatt - jelentette ki az erről szóló szerdai sajtótájékoztatón Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor államtitkár és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.Bodó Sándor államtitkár és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.

Elmondta, a koronavírus miatti járványhelyzet okozta gazdasági válság enyhítésére indított program keretében a kormány országosan összesen 25 milliárd forintot fordított bértámogatásra. A programra 14500 cég pályázott, amelynek köszönhetően 180 ezer munkavállaló kapott bértámogatást. A vállalkozások mérettől függetlenül, a néhány főt alkalmazóktól egészen a nagyokig pályáztak. Egy-egy cég átlagosan 2 millió forintot kapott. Kiemelte, a munkahelyteremtő programnak köszönhetően 20 ezer ember tudtak munkába állítani. Kutatás-fejlesztésre 13 milliárd forintot fordított a kormány.

Veszprém megyében 620 vállalkozás kért munkahelyvédelmi támogatást. Itt 1,6 milliárd forinttal 11 ezer munkavállalónak tudtak segíteni.

A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, Simon Attila kiemelte: a hirtelen jött válsághelyzet következtében a cég mintegy 50 országgal folytatott kereskedelmi együttműködése egyik napról a másikra állt le, a legérzékenyebben a turizmus visszaesése érintette őket. Mivel a vállalatnál nehezen pótolható munkaerőről van szó, a most kapott állami támogatásnak nagy jelentősége van. A cég ezen kívül saját stratégiát is kidolgoztott a munkavállalói megtartására. A Herendi a veszélyhelyzet alatt sem állt le, mialatt különösen nagy figyelmet fordítottak az egészségügyi védekezésre. Ennek köszönhetően egyetlen koronavírusos embert sem azonosítottak a manufaktúrán belül- mondta.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: nemcsak Herenden, hanem az egész térségben jelentős támogatást jelent a kormány gazdaságvédelmi akcióterve. A programnak köszönhetően voltak olyan cégek is -köztük veszprémiek is-, amelyek nem csak bértámogatásra, hanem fejlesztésre is sikeresen pályáztak.

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselőjeOvádi Péter, a térség parlamenti képviselője

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Meghalt 47 beteg, 2066-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 47 beteg, 2066-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt negyvenhét, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.
Minden rendezvényen kötelező a maszk péntektől
Minden rendezvényen kötelező a maszk péntektől
Szabadtéren és sporteseményen is.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
1956-os tények a lábjegyzetből
1956-os tények a lábjegyzetből
Hol dördültek el az első fegyverek 1956-ban? Ki nevezte először szabadságharcnak a felkelést? Mit mondott Nagy Imre utolsó szó jogán kivégzése előtt? Hogyan menekült el egy Debrecen méretű város lakossága az országból? Tények és érdekességek a forradalom és szabadságharcról, amelyekről kevesebb szó esik.