Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet

2020. június 29. 4:05
Az elmúlt évekhez képest kicsit csendesebben zajlik a veszprémi nyár – legalábbis júliusig. Augusztustól kezdve aztán az ősz közepéig programok tömkelege vár bennünket a városban és a régióban, amelyek már a 2023-as évet is előkészítik.

Szép lassan kezd visszaállni az élet a rendes kerékvágásba, ezzel együtt pedig az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) háza táján is ismét nagyobb a mozgolódás – már nemcsak a színfalak mögött, hanem előtt is. Egy hete adtunk hírt az önkéntesprogram pályázat eredményéről, valamint a veszprémi utcakép fejlesztésének első lépéseiről, ezúttal pedig az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt égisze alatt megszülető, vagy annak támogatásával zajló nyár végi-őszi programokról számolt be dr. Navracsics Tibor, az EKF program kormánybiztosa.

Kapcsolódó cikk
Érkeznek a Ragyogók Veszprémbe
Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros keretében meghirdetett szlogenpályázat, amely a projektben életre hívott önkéntesprogramot hivatott elnevezni. A győztes pályamű mellett további fejleményekről is beszámolt Navracsics Tibor kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján a Papírkutya kultúrbisztróban.

Ahogy a kormánybiztos korábban már rámutatott, a 2023-as évet nem 2022-ben kell megtervezni: az alapokat érdemes már most lerakni és egyes programelemeket akár a következő hónapokban is kipróbálni, hogy amikor majd egész Európa figyelme ránk irányul, valóban olyan kínálattal tudjunk szolgálni, amely a helyieknek és az ide érkezőknek is értéket nyújt.

„A rendezvénykorlátozások feloldásával végre ismét van lehetőség ismét ilyen programokat szervezni és végrehajtani, amelyek két kategóriába sorolhatók: egyrészt olyan rendezvények, amelyek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 márkanévhez kötődnek és a szervezők szeretnék, ha oszlopos tagjaivá válnának a programsorozatnak, másrészt olyan bevált programok, amelyek a korábbi sikeres hagyományok révén belépőt váltottak előbbihez.”

Ilyen, saját szervezésű program lesz az eredetileg júniusra tervezett, majd a járvány miatt végül szeptember 3. és 5. között debütáló Veszprém-Balaton Filmpiknik, melyre több ezer látogatót vár az EKF-csapat. A Veszprémben és Balatonfüreden zajló ingyenes, szabadtéri vetítéseken a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait (rövid-és nagyjátékfilmeket, televíziós és mozis bemutatókat) nézhetjük majd meg, de részt vehetünk közönségtalálkozókon is az alkotókkal és szereplőkkel.

Ami a már bejáratott, támogatott programokat illeti, augusztus végére csúszott a városképhez már szervesen hozzánőtt Rozé Rizling Jazz Napok és a Veszprémi Utcazene Fesztivál is. Előbbit éppen 10. alkalommal rendezik meg augusztus 16–23. között, a hagyományokhoz hűen ismét a Balaton-felvidék legjobb boraival és kiváló zenészekkel. Kis pihenő után, augusztus 26-án aztán újra ellátogatnak hozzánk a világ legjobb utcazenészei, akik 29-ig itt is maradnak nálunk az Utcazene Fesztivál ideje alatt. A tervek szerint a délutáni sávban fiatal, magyar zenekarok lépnek majd fel a tehetségkutatón, míg este Európa és a világ minden pontjáról jönnek majd az aszfaltmuzsikusok.

Akinek nem lenne elég ebben az időszakban a kultúrából, annak érdemes augusztus 27–29. között a Káli-medencébe is ellátogatnia. A Kőfesztet tavaly még csak Kővágóörsön szervezték meg, de 2020-tól hat másik Káli-medencebéli falu is csatlakozott. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek majd: az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

Nem marad el az Auer Fesztivál sem: a pár év alatt az ország egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljává nőtt programsorozatot augusztus 13–16. között tartják meg, ezúttal elsősorban magyar művészek részvételével.

Unatkozni viszont ősszel sem fogunk: Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális kínálata tradicionálisan gazdag, így az Európa Kulturális Fővárosa program szervezőinek sok más eseménnyel is lehetősége nyílik a közös munkára. A támogatott programok között szerepel A Tánc Fesztiválja is szeptember 6–10. között, majd szeptember 18–20. között a balatonfüredi Salvatore Quasimodo Költőfesztivál, míg októberben és novemberben ismét megmutathatjuk, miért is tüntette ki Veszprémet az UNESCO A zene városa címmel: október 1-je a zene világnapja, ennek apropóján a Lovassy Gimnáziumban lépnek zenekarok és kórusok, november 9-10-én pedig Eger és környékéről Veszprémbe költözik a magyar zeneipar seregszemléje, a Music Hungary Konferencia.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.