Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különleges versennyel veszi kezdetét a strandkézilabda-szezon

2020. június 15. 15:00
Tizenöt női és tizenöt férfiegyüttes részvételével idén is megrendezi hagyományos strandkézilabda-bajnokságát a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ). A hétvégén Alsóörsön indulnak a küzdelmek.

Több mint három hónap elteltével ismét kézilabdaeseményt rendeznek hazánkban. A hétvégén ugyanis megkezdődik az idei strandkézilabda-idény, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.

Kötelességünk betartani a kormány járványügyi előírásait. A versenyzőket el kell határolnunk a strandolóktól, noha megfelelő távolságból természetesen követhető lesz az esemény. Minden helyszínen mentőtiszt és mentőautó áll majd készenlétben. Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért, folyamatos lesz például a lázmérés. Vannak olyanok, akik a családjuk biztonsága érdekben nem vállalták az idei megmérettetést. Akik viszont neveztek, már nagyon várják a rajtot

– mondta el portálunknak Horváth Péter versenyigazgató, nemzetközi játlékvezető.

Horváth Péter: Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért - Fotó: MKSZ (archív)Horváth Péter: Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért - Fotó: MKSZ (archív)

A vírushelyzet miatt a korábbi években megszokott tíz-tizenkét forduló helyett idén összesen hat kört rendeznek. A kvalifikációs versenyeken elért helyezések alapján pontokat gyűjtenek a résztvevő együttesek. Az augusztus 1-jén és 2-án sorra kerülő döntőben – melynek helyszíne egyelőre még nem ismert – a legjobb tíz-tíz csapat szerepel majd. A nemzeti bajnokság győztesei a Bajnokok Tornája döntőjében indulhatnak.

A hazai küzdelemsorozat a június 20-21-ei Magyar Kupával veszi kezdetét Alsóörsön, amely fontos újdonságot is tartogat a résztvevők számára.

Különleges nyitóesemény előtt állunk. Amellett, hogy a kétnapos viadal végén kihirdetik a Magyar Kupa-győztest, az első két-két helyezett automatikusan bejut az országos döntőbe. A többi alakulat pedig másfélszeres szorzóval kvalifikációs pontokat szerez, amelyek beleszámítanak a bajnoki versengésbe. Ez által is szeretnénk népszerűbbé tenni a strandkézilabda-szezon nyitányát és emelni a Magyar Kupa rangját – húzta alá Horváth Péter, aki a közelmúltban nagysikerű strandkézilabda szakmai anyag online publikálásában működött közre. A héten pedig – szintén online – strandkézi-specifikus játékvezetői képzést is szerveznek a szövetség illetékesei.

Július 4-5-től négy hétvégén át Agárd, a Lupa-tó, Balatonfüred, majd Balatonakarattya várja a mezőnyt. A budakalászi Lupa-tó European Beachandball Tour (EBT) esemény házigazdája lesz.

A hétvégén Alsóörsön randevúznak a strandkézi szerelmesei - Fotó: MKSZ (archív)A hétvégén Alsóörsön randevúznak a strandkézi szerelmesei - Fotó: MKSZ (archív)

A Lupa-tónál a magyar bajnokságban résztvevő együttesek mellett vélhetően több külföldi csapat is homokra lép majd. Az EBT-sorozat körül azonban még sok a bizonytalanság, jelenleg nem lehet tudni, hogy milyen formában valósulhat meg a jövő májusi döntő.

A strandkézilabda tornákon évek óta részt vesznek veszprémi fiatalok és alacsonyabb osztályokban szereplő Veszprém megyei játékosok.

Strandkézilabda-nemzet vagyunk. Ne feledjük, hogy Gulyás István nemcsak a férfi terem-, hanem a strandkézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, aki az elmúlt években az ifjúsági és a juniorcsapatokkal is sokat dolgozott. Nagyon sok fiatalt bevezetett a szakág rejtelmeibe. A veszprémi fiatalok klub- és válogatott szinten is meghatározóvá váltak a strandkézilabda-életben. Jeles példája ennek a teremben is remeklő Melnyicsuk Viktor, aki két éve kezdett strandkézilabdázni, mára pedig az egyik legjobb játékossá vált. Egyértelműen látszik tehát a párhuzamos fejlődési lehetőség

– fogalmazott a kiváló játékvezető.


A nemzeti strandkézilabda-bajnokság 2020-as programja:

Június 20-21., Alsóörs: Magyar Kupa
Július 4-5., Agárd: bajnoki kvalifikáció
Július 10-11-12., Lupa-tó (Budakalász): EBT
Július 18-19., Balatonfüred: bajnoki kvalifikáció
Július 25-26., Balatonakarattya: bajnoki kvalifikáció
Augusztus 1-2.: országos bajnoki döntő

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.