2020. október 23.
//
Gyöngyi névnap

Megújult a magyarság keresztje Alsóperén

2020. június 14. 4:10
mti
Ünnepélyes keretek között avatták fel a magyarság keresztjét Alsóperén csütörtökön.

A megújult kereszt emlékeztessen nemzeti értékeink, köztük az erdők közös megóvásának szükségességére! - mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki ünnepségen. Szentpéteri Sándor szerint a kereszt küldetése, hogy a természetvédelemre és a hazaszeretetre emlékeztesse a magyarokat.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az erdők infrastruktúrájának működtetésére, fenntartására. Jelenleg 22 milliárd forint értékben zajlanak az állami erdőkben ökoturisztikai fejlesztések. Mindez jól mutatja, hogy ez elmúlt években átértékelődött az erdők szerepe, kiemelten fontos szemponttá vált, hogy erdeink a köz javát szolgálják – fogalmazott Szentpéteri.

A Verga Zrt. az elmúlt években felújította a Nádasdy-arborétumot, új vadászházat épített, kialakította a Példaképek Emlékparkját és a Szent Imre Kápolnában helyezte el a Magyar Királyi Királyszállási erdőigazgatóság erdészei által 1938-ban készíttetett harangot.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a kereszt azt szimbolizálja, hogy a trianoni diktátummal nem lehetett megfosztani a magyarokat a magyarságtudattól, az összetartozás érzése száz év után is erős.  A kormány szándéka, hogy "ne feledjük Trianont", hiszen minden magyar felelős minden magyarért, a kereszt ezt az összetartozást hirdeti – közölte.

Az alsóperei arborétum a Nádasdy család nevéhez kapcsolódik, a vadregényes tájon a nemesi család is szívesen tartózkodott. A parkot ma már a VERGA Zrt. gondozza, az ő munkájuk is hozzájárult ahhoz, hogy a környezet ma is ápolt legyen. Vadászház és sétaösvény is épült a helyszínen, valamint számos, akár száz évnél is idősebb ritka fafajta is megtalálható itt, mint például a tiszafa, jegenyefenyő, vörös levelű hegyi juhar. A Nádasdy parkban több emlékmű is megtalálható, köztük a 2013-ban első alkalommal felállított Magyarság Keresztje. Az emlékművet a természet erői az évek alatt megrongálták, állapota leromlott, ezért most, Trianon 100. évfordulójára a VERGA Zrt. felújította és új pompájában ékesíti a parkot.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Karácsonyig befejezik az útfelújítást Úrkúton
Karácsonyig befejezik az útfelújítást Úrkúton
Több mint 1,2 km hosszan újítják fel a bakonyi településen átvezető utat.
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.
Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében
Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében
Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.
Vérüket adták, hogy mások élhessenek
Vérüket adták, hogy mások élhessenek
A koronavírus-járvány második hazai hullámának következtében kiemelten fontossá vált a véradás folytonosságának biztosítása. Erre való tekintettel a Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ véradó napot szervezett csütörtökön Veszprémben.
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Óvoda, ahol jó gyereknek, szülőnek és dolgozónak lenni
Hivatalosan is átvágták a szalagot az Egry Úti Körzeti Óvoda bejáratánál, a gyermekek pedig egy megújult XXI. századi intézményben tölthetik mindennapjaikat, a remények szerint hamarosan már komolyabb egészségügyi óvintézkedések nélkül is.