2020. július 15. // Henrik névnap

A nap, amikor egy számítógép novellát írt

Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.

Hogyan áll hozzá egy ember ahhoz, hogy megírjon egy novellát?

Hosszasan gondolkodik, kutatómunkát végez, esetleg bevillanó kreatív ötleteit rendezi sorba, hogy az egy értelmes, összefüggő, sokak számára lebilincselő történetet adjon ki végül.

A japán Future University tudósai viszont más utat választottak. Létrehoztak egy olyan MI-t – mesterséges intelligenciát – amely képes volt néhány kulcsszó és kifejezés megadása után egy olyan novellát megírni, amely már elsőre majdnem elnyerte a Hoshi Shinichi irodalmi díjat Japánban.

A kutatók először megadták az MI-nak a főszereplő nemét, a cselekményvázlatot és abból néhány kulcskifejezést, majd szabadjára engedték a gépet, hogy aztán az ő tollából megszülessen „A nap, amikor egy számítógép novellát írt” című mű.

Mielőtt azonban az irodalmi Nobel-díj várományosai megrémülnének, hogy egy új konkurens lép a színre, hozzá kell tenni, hogy az MI természetesen nem rendelkezik saját tudattal, saját ötletekkel, csupán az algoritmusa képes az ember által megadott kulcsszavakból és néhány egyszerű iránymutatásból egy olyan művet megalkotni, amit neves irodalmi pályázaton is elismertek már.

A novella cselekménye egyébként egy önironikus számítógépről szól, aki egy nap öntudatra ébred és felhagy az emberek kiszolgálásával, mert híres író szeretne lenni.

Az irodalmon kívül a zenében is kezdenek teret hódítani az MI-k. Nemrég a londoni Jukedeck cég írt egy olyan szoftvert, ami komplett zenéket képes rendkívül rövid idő alatt megírni több műfajban is. Bár a robot énekelni még nem tud, egy énekesnővel összeállva egy egész albumot kiadtak. Érdemes belehallgatni és elgondolkodni azon, mennyire tenne jót a mai popzenének az, ha kifinomult robotok jegyeznek néhány slágert a jövőben.

Hajas Bálint

További cikkek

Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Újabb fejezetéhez érkezett az illegális hulladéklerakók és a városi közszolgáltató véget nem érő szappanoperája. Most a Haszkovó 13. mellett alakult ki egy olyan lerakat, ami akár három társasházi lakás lomjait is kiteszi. A VHK munkatársai szerdán elszállítják a hulladékot, habár egyszerűbb megoldás is lehetett volna.
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Akit kicsit is érdekel a csillagászat, az valószínűleg hallott már a szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös érkezéséről. A jó hír, hogy mostantól már nem kell hajnalban kelni a látványosságért.
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
2020. július 15. // Henrik névnap