2020. június 4. // Bulcsú névnap

Miért mindig az kell, amit nem kaphatunk meg?

tegnap 19:00
mindsetpszichologia.hu
A szomszéd kertje mindig zöldebb – nem véletlenül született ez a mondás. De miért van az, hogy a legtöbbször nem vagyunk elégedettek azzal, amink van és szebbre, jobbra, többre vágyunk?

Beszélhetünk akár egy termékről, szolgáltatásról vagy egy személyről, ami-aki eddig kevésbé vagy közepesen érdekelt. Aztán a hozzáférésünk fokozatosan korlátozódik, ekkor nő az akaratunk a megszerzésére.

Mondhatjuk, hogy ez az érzés általános, hiszen, ha a szívünkre tesszük a kezünket, mindannyian megéltük már azt, hogy olyasmi iránt érdeklődtünk, ami elzárt, titkos, véges, tilos, tehát amit nem kaphatunk meg. Ilyen lehet a gyűjtőknek a ritka bélyeg, tizenéveseknek egy lopott csók kedvenc hírességüktől, de a mostani tapasztalatunk alapján az ember szabadsága is.

Természetes, hogy vágyunk dolgokra, de vajon tényleg tudjuk, mire vágyunk, és ha megkapjuk, tudunk neki örülni és elégedetten élvezni, amink van? Vagy csak azért szeretnénk megkapni azt a bizonyosat, az áhítottat, mert megtiltották nekünk?

A pszichológiában a szakemberek ezt a jelenséget a hiány elvével, valamint a reaktanciával magyarázzák.

Azt hittük 2020 egy szép év lesz, akkor még megvolt a szabadságunk, oda mentünk, ahova szerettünk volna, és akkor, mikor úgy tartotta kedvünk. Majd hirtelen szabad kezeinket megkötötték, elvették a jogot tőlünk attól, hogy szabadon döntsünk szabadidőnkről. Dr. Robert Cialdini, az arizonai egyetem professzora úgy fogalmaz „…az ember olyan állatfajta, aki a szabadságán csorbát ejtő dolgokra igencsak érzékeny.” Gondoljunk csak bele, most mi történt…

A szaknyelvben ezt nevezik reaktanciának, tehát az a vágy, szükséglet, ami azt magyarázza, hogy meg akarjuk tartani a döntési szabadságunkat, akkor is, ha azt valaki valamilyen okból korlátozza. Ez egy természetes és ösztönös reakció, amit nem könnyű elkerülni.

Arról nem is beszélve, hogy a tiltott jelzés az agy számára olyan, mintha fogyókúra ideje alatt megvonnánk magunktól az édességet. Hisz ekkor sem ehetünk kedvünkre, szabályok szerint cselekszünk.

Biztosan találkoztunk már a bevásárlóközpontban olyan feliratokkal, hogy „utolsó darabok” vagy „a készlet erejéig”. Ez a hiány elvére - ami Cialdini, szerint nem más, mint a ritka lehetőségek felértékelése pusztán azért, mert azok elérhetetlenek - alapozott korlátozott készlet technikája, amely miatt a termékek még vonzóbbak lesznek a számunkra.

Tehát valamit, ami addig hidegen hagyott, lényegesen vonzóbbnak érzek egyedül azért, mert tudom, hogy kis idő múlva nem lehet az enyém.

A keletkezett hiány a kutatások alapján jobban késztet a hiány előtti helyzet előteremtésére, mint a stabil hiány, hiszen a veszteséget ilyenkor a saját bőrünkön tapasztaljuk. Ahogy most is megtapasztaltuk azt a veszteséget és hiányt, melyet a szabad döntésünkről kiállított „jogosítvány” elvesztése idézett elő. Vajon, ha a 2020-as évek előtt nem lett volna ekkora mértékű szabadságunk, akkor most hiányozna az az érzés, hogy bármit bármikor megtehetünk?

Ez természetesen csak költői kérdés, ám az biztos, hogy most még jobban megbecsüljük szabadságunkat, jobban odafigyelünk majd a döntéseinkre is.

 

Címlapfotó: mindsetpszichologia.hu

Riskó Annamária

További cikkek

3 lélegzetelállító kaland a nyárra
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
A nap, amikor egy számítógép novellát írt
Bár a Skynet még nem ébredt a tudatára, gyakorlatilag külön-külön már léteznek azok a robotok, amelyek könnyedén felveszik a versenyt az emberekkel egy-egy területen, akár még a kultúrán belül is. Nemrég novellát írt egy mesterséges intelligencia.
A bolygó-fotók szuperkupáját a Bahamák nyerte
A bolygó-fotók szuperkupáját a Bahamák nyerte
Óceán, homok és Bahamák. A Nasa Earth Observatory kieséses rendszerben szavaztatta meg a főként Földről készült felvételeket.
A nő, aki megváltoztatta az életemet
A nő, aki megváltoztatta az életemet
Avagy öt hiba, amit ne kövess el, ha egy angol buldog az „élettársad”.
Miért olvassunk mesét felnőttként is?
Miért olvassunk mesét felnőttként is?
Mentálisan sokkal egészségesebbek és boldogabbak lehetünk, ha időnként fellapozunk néhány régi népmesét.
2020. június 4. // Bulcsú névnap