2021. január 26.
//
Vanda névnap

Zöldebb kulturális főváros

2020. június 24. 3:00
2023 Veszprém-Balaton
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a Bakony-Balaton régióban működő környezettudatos vállalkozókat keres, akikkel közösen zöldebbé tehetik az EKF programokat.

Az EKF programokat átfogja a fenntarthatósági és környezetvédelmi projekt, melyet Pintér Margaréta felelős projektvezető mutatott be. A projekt egy olyan fenntartható rendezvényszervezési módszertant és szervezeti üzemeltetést fog biztosítani, ami pozitív és hosszútávú környezeti és társadalmi hatást fog gyakorolni. Ezzel az EKF nyíltan tudja vállalni és képviselni a kulturális eseményeken a környezetvédelmet is. Ezekhez egy szempontrendszert dolgoznak ki, amiben konkrét környezeti vállalások mentén fejleszthetik a programjaikat, ezeket a feltételeket egy kézikönyv formájában fogják kiadni majd, a partnerek számára. A környezetbarát stratégiához egy monitoring rendszert is fognak alkalmazni, hogy folyamatosan fejleszthessék a projektet.

Kiemelten fontos, hogy minél több helyi termelőt, vállalkozót vonjanak be a projektbe.

Igazából, túljutottunk azon a ponton, hogy csak félig-meddig foglalkozzunk ezzel a témával. Ideje, hogy ne csak látszólagosan legyen valami környezetkímélő vagy zöld, hanem hogy tényleg komolyan átgondolt és tudatos döntéseket hozzunk bármiben, ami a környezetre hatást gyakorol

– nyilatkozta Pintér Margaréta.

Ennek a gondolatnak a mentén jött létre a Fenntartható Adatbázis projekt. Ez az adatbázis abban segít, hogy az EKF rendezvényeket helyi, fenntartható és környezetbarát termékekkel tudják ellátni. Ez a platform bárki számára elérhető lesz, így már régiók számára is hasznos lehet, megkönnyítve az információ áramlását.

Ennek a rendszernek a kialakításában kérnek segítséget, elsősorban olyan vállalkozásoknak az elérhetőségét várják, akik fenntartható szolgáltatásokat nyújtanak, zöld rendezvénykellékeket gyártanak vagy környezetbarát anyagokat állítanak elő.

Jelentkezni az EKF Facebook oldalán lehet, vagy emailben az ekfabc@veszprembalaton2023.hu címen. A jelentkezéshez kell a vállalkozás neve, elérhetőség, a székhely címe és hogy mivel foglalkoznak valamint, hogy tevékenységük hogyan kapcsolódik az ökológiai fenntarthatósághoz.

vehir.hu

További cikkek

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
2020-ban a fekete lyukak hozták el három kutatónak a fizikai Nobel-díjat. A díj indoklásában mégsem szerepelt ennek a kozmológiai objektumnak az elnevezése, amire megvan a logikus válasz, ahogy arra is, hogy Stephen Hawking miért nem kapta meg soha ezt a rangos kitüntetést. Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának online konferenciáján ezekre is fény derült.
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn.
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.