Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Kiállításon a magyar honvédség 160 éve / – toborzó futás zászlóval –

2008. május 16. 15:00
Vissza kell állítani a honvédség becsületét – mondta Veszprém polgármestere a Magyar Honvédség születése 160., illetve a Magyar Légierő megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján. Debreczenyi János azt is hozzátette, hogy mindig is a politika határozta meg a katona sorsát. Azt, hogy kiből lesz hős, kiből áldozat, s ki az, akinek a nevét nem szabad említeni. A városházán ma délben tartott megnyitón ott volt Tömböl László altábornagy, a MH összhaderőnemi parancsnoka is, aki beszédében a kiállítás létrejöttéről, annak céljairól beszélt.

Az ünnepélyes megnyitón először Kiss T. István színművész előadásában hallhatta a közönség Petőfi Magyar vagyok c. versét. A folytatásban Debreczenyi János polgármester szólt hallgatóságához: „Büszke vagyok, hogy Veszprém adhat otthont ennek a kiállításnak.



Ez kötelesség is, mint ahogy a katona sorsa is a kötelesség. Ezután utalt a magyar történelem legjelentősebb haditetteire. Kiemelte Mátyás fekete seregének európai jelentőségét, az annak szétverése utáni állapotokat stb. Szólt ugyanakkor a veszprémi aktualitásokról is, s azokról a törekvésekről, melyek el akarták a veszprémiek emlékezetéből törölni eleink emlékét. Ilyen például a mai Kossuth utca 1.-gyel szembeni tiszti kaszinó, melyet ’69-ben az akkori pártvezetés lebontatott. Oka – tette hozzá –, hogy a magyar nemzet öntudatát sárba kellett tiporni. Ezt a becsületet kell visszaállítani – figyelmeztetett Debreczenyi János, aki hozzátette, hogy ezt meg kell tanítani az unióban is, hogy tudják, merre is van Magyarország.


Tömböl László utalt 1848. május 16-ra, amikor az új kormány elrendelte, hogy 14 honvéd zászlóaljat kell felállítani. Ebből egy 1200 fős zászlóaljat Veszprém és Fejér megyének kellett toborzás útján felállítania. A toborzás a nyárra sikerrel is járt, s a magyar honvédek a pákozdi csatában bizonyíthatták is rátermettségüket.

A kiállítás 16 tablója ezt a 160 esztendőt dolgozza fel veszprémi szemszögből. Emléket állít elődeinknek – tette hozzá altábornagy –, mindnek: egyszerű honvédnek és tábornoknak, ismertnek és névtelennek egyaránt, akik a környék hétköznapi emberei voltak.

A tábornok utalt Veszprém szerepére is, melyet a megyeszékhely és környéke repülőtereivel, kiképző központjával, laktanyáival, és a mindenki előtt ismert „sziklá”-val betöltött és betölt.

Befejezésül a kiállítás szellemi motorja, Veress D. Csaba muzeológus-hadtörténész beszélt a rendelkezésére álló bőséges anyagról, melyet immáron mindenki megtekinthet a városháza előterében.

A kiállítás a megyeszékhely több intézményébe is ellátogat, hogy majd befejezésül méltó helyet kapjon egy múzeumban.

A kiállítás zárását követően a városházára is ellátogatott a toborzófutás, melyet a megyei közgyűlés elnöke, Lasztovicza Jenő is köszöntött.



Fotók a kiállításmegnyitóról, részletek a tablókról a képgalériában.

Zatkalik András
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.