2020. június 4. // Bulcsú névnap

Véget ért a vega-naplóm

2020. május 25. 4:30
Csak negyven napig tartott, ami egy emberöltőben elhanyagolható, de ha csak 365 napon veszünk, akkor már érzékelhető időszakról beszélünk. Végigcsináltam a böjtöt, és rá kellett jönnöm: őseink sem csak vallási okból tartották be.

A nagyböjti időszaknak van egyfajta szakrális jellege is, a keresztény hagyományok szerint Jézus mielőtt elkezdte volna nyilvános tevékenységét, 40 napot böjtölt a pusztában. A negyvenes szám emellett még több helyen megjelenik a Bibliában: a zsidók 40 évig vándoroltak a sivatagban, a vízözön is 40 napig tartott, és Mózes is 40 napig volt a Sínai-hegyen, mielőtt megkapta volna a Tízparancsolatot.

A keresztények számára ez az időszak a bűnbánás, megtisztulás és a hitben való elmélyülés időszaka. Bár ahhoz mérten, ki mennyire szigorúan akarja tartani ezt a böjtöt van több lehetőség is (a legszigorúbb, hogy 40 nap alatt csak 40 étkezés engedélyezett, azok is napnyugta után), a legtöbben, akik nekivágnak ennek a „kihívásnak” a húsmentes életmódot választják, a további állati eredetű ételeket megtartják maguknak.

Én is ezt tettem, száműztem az étrendből a húsféléket, miközben megtartottam az olyan étkeket, mint a tejtermékek, vagy éppen a gomba, és a halak.

És hogy mik voltak a tapasztalatok, egy alapvetően húsevő ember számára?

Mivel a gasztronómia nem korlátozódhatott le kizárólag a rántott sajt és zöldségek szintjére, az ember megtanul még kreatívabb lenni a konyhába. Habár a hús, mint alapvető alapanyag kiesik a listából, a zöldségek, sajtfélék számos kombinációja felé fordul, akár új megoldásokat kreálva.

Ebből következik, hogy bevásárlások során is felfedezhetünk olyan új zöldféléket, amelyek mellett eddig elmentünk, vagy csak célzottan, a legritkább esetben vásároltunk. Személyes tapasztalat alapján a patisszon, kelbimbó, vagy a spárga pont ilyenek.

Ez működik is körülbelül 1-2 hétig, majd jön az első kísértés egy májkrémes kenyér formájában. Mivel a két alapanyag közül a májkrém ideiglenesen száműzve lett a hűtőből, a pékáruk saját gyártásába menekültem, nekiálltam kenyereket és más péktermékeket sütni, amelyek aztán zöldséggel, tojással ismét maximálisan kielégítették a tartalmas ételekkel szemben támasztott elvárásaimat.

Harmadik fázisban jött csak el a megszokás érzése, már egyáltalán nem hiányoztak a húsok, egy jó bolognai spagettiről is csak a legritkább esetben fantáziáltam, helyette zöldségek és olasz fűszerek felhasználásával is rendkívül jó olaszos ételeket lehetett készíteni.

Végül a negyedik stádiumban, a húsvét előtti utolsó héten ismét rám tört a kísértés, a képzeletbeli célszalag (húsvétvasárnap reggele) már ismét előhozta a hús iránti igényt, holott a szervezetem addigra szinte tökéletesen megszokta ezt az életmódot. Elmúltak a telített érzések, a kaja-kóma sem tört rám a vasárnapi ebéd után, fittebbnek, energikusabbnak éreztem magam.

Húsvétvasárnap óta ismét ismerkedem a húsfélékkel, a tradicionálisan elfogyasztott sonka régi ismerősként köszönt vissza, igaz csak apró lépésekben, egy-egy szelettel a reggelihez. Így közeledek ismét a húsevők táborához.

Be kell látni, hogy a vallási dimenzión kívül is számos jótékony hatása van a böjtnek, őseink a karácsonyi, majd a farsangi időszak után egyfajta lelki és ugyanannyira testi megtisztulásnak is használták ezt a tradíciót.

Saját magam, mint a XXI. századi ember példáján keresztül pedig megértettem, hogy a tavaszi fáradság egyik legjobb ellenszere, ha testünket erre a kreatív tisztítókúrára fogjuk.

A legnagyobb kihívás pedig idővel az lesz, hogy a vasárnapi ebéd mellett el kell magyarázni a nagymamának, hogy miért csak a köretet szedjük a tányérunkra a rántott hús helyett.

Hajas Bálint

További cikkek

CNC gép programozó és kezelői tanfolyam indul a Pannon Egyetemen
CNC gép programozó és kezelői tanfolyam indul a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem Gépészmérnöki Intézete „CNC gépek programozása és kezelése” témakörben tanfolyamot szervez Veszprémben. Az intenzív, heti 4+6 órás tanfolyamot a jelentkezők akár már augusztus végére sikeresen teljesíthetik.
A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra dinnyefronton
A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra dinnyefronton
A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de a gazdák újraültettek, és így már van ok a bizakodásra a dinnyetermést illetően - mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a közrádióban.
Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek
Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek
A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikkben azt írták, a koronavírus-járvány miatt idén nagyon sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, kevesebb napfény érte a bőrüket, így nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről.
Pipacsmezők madártávlatból
Pipacsmezők madártávlatból
Ezekben a napokban számos poszt tűnik fel Facebook-on és Instagramon pipacsos mezőkről, rétekről. Mi madártávlatból, drónnal néztük meg ezeket a mezőket Veszprém közelében. Tényleg festői vidéken élünk!
2020. június 4. // Bulcsú névnap