Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Veszprém nem lassító, hanem kapaszkodósávban”

2008. május 16. 14:35
A városimázs felépítése, kialakítása sok éves feladat, ezért, ha rossz az országos vélekedés Veszprémről, az nem a mostani, hanem az előző városvezetésnek róható fel – válaszolta meg Porga Gyula alpolgármester az ellenzéki képviselők által a hét elején megfogalmazott kritikákra. Az elmúlt másfél év alatt sok mindent sikerült elérni, ami régóta csak dédelgetett álom. Ezért Veszprém nem a lassító, hanem a kapaszkodósávban halad. Próbál felkapaszkodni abból a jövőkép nélküli állapotból, melyet az előző városvezetés hagyott örökül, - mondta Brányi Mária, a Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Kedden közös sajtótájékoztatón bírálta Veszprém imázsát és a fejlődés ütemét Hartmann Ferenc és Asztalos István szocialista, valamint Wéber László liberális városatyák. Aggodalmaikat a városimázs listán utolsó közt elfoglalt helyünkkel támasztották alá. Porga Gyula alpolgármester válaszában utalt arra, ma azok bírálnak, akik 12 év alatt nem voltak képesek elérni, hogy a tévétalálkozó visszakerüljön városunkba, azok, akiknek 5 évvel ezelőtt maguktól nem jutott volna eszükbe, hogy Veszprém is induljon az Európa Kulturális fővárosa programban. Az, hogy most kapcsolódhatunk majd Pécshez a programokban tulajdonképpen Navracsics Tibornak köszönhető, - vélekedett az alpolgármester. Elmondása szerint amúgy sem szabad túlságosan komolyan venni egy olyan statisztikát, mely legnívósabb rendezvényünket egyszerűen egy nyári fesztiválnak nevezi. Nyári fesztiválja nincs Veszprémnek. Ellenben országosan is a kiemelt rendezvények egyike a Gizella napok, melyre idén is óriási tömegek voltak kíváncsiak. Porga Gyula elmondta, hogy folyamatosan növekszik a vendégéjszakák száma, s az idegenforgalmi adóbevételeket tekintve is jó helyen állunk, a hozzánk mérhető városok közül egyedül Eger előz meg bennünket. Ettől függetlenül eltökélt szándékunk, hogy még tovább lépjünk előre, - fogalmazott az alpolgármester, majd hozzátette, hogy Veszprém is nevez a Nemzeti Vágtára, a Turinform Egyesület kiadványa, valamint turinform irodánk kiadványai folyamatosan nyernek el díjakat.

 

 Brányi Mária, a Városfejlesztési Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a kritikáikat megfogalmazó képviselők munkájára leginkább a bizottsági üléseken számítanának, véleményükre, felszólalásaikra, építő javaslataikra pedig a testületi üléseken.  Brányi elmondta, hogy a legutóbbi közgyűlésen elfogadták azokat az elképzeléseket, melyekre a hosszú távú terveket építeni kívánják. Továbbá köszönök, jól van a Kolostorok és kertek projekt, melynek pontos útvonaltervét szintén elfogadta már a képviselőtestület. Az 1,4 milliárd forintos projekthez mintegy 1110 milliót nyertünk el, a megvalósíthatósági tanulmányt is az előzetes  információk szerint befogadja az NFÜ.  Két kisebb dologra kértek csupán haladékot, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Egy állami tulajdonban lévő területhez a vagyonkezelő hozzájárulási nyilatkozatára várnak, továbbá egy hatósági engedélyre, ami közismerten elhúzódó folyamat.  Brányi Mária hozzátette, hogy egyébként további turistavonzó elemekkel is gazdagodott a projekt. Hiszen a kialakítandó kertfolyamra programokat is ki fognak ajánlani. A fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen a magántőke és a vállalkozói szféra bevonása a tervekbe, - tette hozzá a Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.