2023. február 3.
//
Balázs névnap

A Petőfi Színház él, és élni akar

2020. április 10. 15:41
Petőfi Színház Facebook oldala
Mi zajlik a színházban a kihirdetett veszélyhelyzet idején? Mi lesz az előadásokkal, fesztiválokkal? Rendhagyó, élő online adással jelentkezett a héten a Petőfi Szalon.

Miközben a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László a fennmaradásukért kért segítséget a hét elején, addig a város másik teátruma, a Petőfi Színház a színfalaik közt jelenleg zajló életről számolt be élő Facebook-adásban csütörtök este.

A hagyományosan a nézők számára jórészt láthatatlan dolgozókat bemutató beszélgetés vendége ezúttal Oberfrank Pál igazgató volt. Őt az igazgatóhelyettes, Egresi Zsuzsanna kérdezte.

A színház él, és élni akar

- ez volt a nagyjából egy órás beszélgetés jelmondata.

-A színház él annak ellenére, hogy nincsenek nézők már lassan három hete. Jelmondatunk, a közösségben a közönséggel vezet most minket- mondta Oberfrank már a beszélgetés elején, majd kitért arra, hogy a színház ugyan becsukta kapuit, de a színfalak mögött továbbra is folyik a munka: technikai háttérmunkák, felújítás és rendrakás zajlik az épületen belül, ugyanakkor mivel a helyzet úgy kívánja, tervezik és áttervezik az idei gazdasági működést és a bemutatókat is. Egy biztos, a társulatot szeretnék egyben tartani, miközben nem kerülhet veszélybe a működés. Erre biztosítékot is kaptak a fenntartó helyi önkormányzattól és a kormánytól.

Képernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésbőlKépernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésből

Az eddig betervezett fesztiválokat (Érzékenyítő fesztivál, Rátonyi Róbert Operettfesztivál) és előadásokat mindenképp megrendezik, csak még előre nem látható, későbbi időpontokban. Pontosabbat Oberfrank Pál sem mert jósolni, de reményei szerint talán júliusban vagy augusztusban kerülhet sor a pótlásokra.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a mostani időszak miatt nem kerültek pánikhelyzetbe, és ezt nem is engedhetik meg maguknak, elmondása szerint „nyugalmat kell árasztaniuk”. A veszélyhelyzetről azt mondta, közösségerősítő szerepe is van, hiszen háttérbe szorultak az ellentétek és felértékelődött az, hogy mit tehetnek az emberekért. Ehhez kapcsolódva kezdtek maszkgyártásba, amiről portálunk is beszámolt korábban:

Kapcsolódó cikk
Maszkokat gyárt a Petőfi Színház
Maszkokat készít a Csolnoky Ferenc Kórház részére a Petőfi Színház társulatának több önkéntese – számolt be a teátrum weboldala.

Ugyanez a tenni akarás valósult meg abban az akciójukban, amikor a veszprémieket megszólítva a színházat az utcára vitték. Erről itt írtunk és videóztunk. Tervben van, hogy a jövőben ismét „házhoz mennek”, hisz ez nekik nem csak munka, hanem létkérdés. A visszajelzések alapján van igény a mostani aktivitásukra is, ötleteik tárháza pedig kimeríthetetlen. A pénteken véget ért "Petőfi összes az összes Petőfistől" szintén egy közösségi kezdeményezés volt, melyben a költő verseit a társulat és a közönség szavalhatták el mobiltelefonjukra, majd szavaztatták meg azokat.

– Örömteli, hogy a többi színházban is számtalan ötlet és jó példa van arra, hogy lehet a nézőket folyamatosan animálni és fenntartani bennük a jó kedvet- mondta Oberfrank, aki szerint a mostani helyzetben a humorérzék és az emberi arc megtartása a legfontosabb, miközben „a szeretetnek kell uralkodnia”. A koronavírushelyzet szerinte rákényszerít minket arra is, hogy átgondoljuk az életünket és másképp tekintsünk a munkánkra és a megszokásainkra.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár vannak még kérdőjelek, egy nagy adag optimizmussal tekint előre, és ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, szép jövő várható.

Ge. Á.

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.
Nyilvános az idei VEN dátuma
Nyilvános az idei VEN dátuma
Hivatalossá vált, mettől meddig tartanak idén a Veszprémi Egyetemi Napok.