Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi lesz veled így húsvéti kalács?

2020. április 10. 15:15
Nem készül kevesebb élesztő az országban, mint korábban, mégis az egyik legnagyobb hiánycikk lett a boltokban. Az okok mellett alternatívákat is kerestünk arra az esetre, ha valaki a péksütemények világában szeretne elmélyedni az otthon töltött idő alatt.

A kezdeti pánikhangulat ellenére a mai napig nem tapasztalható élelmiszerhiány az országban, holott sokan ezt vizionálták, amikor először komolyabbra fordult a járványhelyzet. Sokan felhalmoztak lisztet, konzerveket, száraztésztát, ahogy erről korábban mi is írtunk, ma viszont már csak elvétve találkozunk üres polcokkal a boltok egyes részein.

Kivételt képeznek ez alól a hűtött részen azok a fakkok, ahol az élesztőknek kellene sorakoznia, vagy az instant részlegen a szárazélesztők doboza.

Tény, hogy nagyon sokan az otthon töltött időt próbálják kreatívan eltölteni, akár új területeken tapasztalatokat szerezni, a sütés és a péksütemények világában való elmélyedés pedig az egyik legnépszerűbb elfoglaltság lett.

Ebből következik, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a kelt tészták egyik nélkülözhetetlen alapanyagára, az élesztőre.

Amíg a lisztet, tojást, olajat bárhol könnyen megvásárolhatjuk, az élesztők beszerzésére néhol igazi kommandócsapatok alakultak, elindult a városi szóbeszédben, hogy ki, hol, melyik üzletben látott megvásárolható élesztőt, az emberek pedig ötösével, vagy akár ennél nagyobb mennyiségben is veszik ezt a terméket.

Így az a mennyiség, ami eddig akár egy-másfél hétig is elegendő volt, órák alatt elfogy a boltok polcairól.

A jelenségre a napokban a Budafoki élesztő, Magyarország egyik legnagyobb gyártója is reagált a közösségi médiában, ahol pontról pontra megmagyarázta az okokat és cáfolta a tévhiteket.

  • A gyár teljes kapacitással működik napi 24 órában, hétvégén és ünnepnapokon is.
  • Az élesztő gyártásához idő kell, ezt a folyamatot nem lehet felgyorsítani.
  • Partnereiknek folyamatosan szállítanak, ráadásul megnövelt mennyiséget a nagy keresletre való tekintettel. Sőt az eddig kizárólag a sütőipari partnereiknek gyártott félkilós kiszerelést is elérhetővé tették a kereskedelmi partnereknek.
  • A hiány egyértelműen a pánikvásárlások miatt lépett fel, ez pedig csak úgy tud megoldódni, ha mindenki elfogadja, hogy nem fenyeget élelmiszerhiány, ahogy korábban, úgy a jövőben is rendelkezésre fognak állni ezek az alapanyagok, nem szükséges a megszokott adag többszörösét megvásárolni egy alakommal.

Az élesztőhiány a boltokban egyébként nem csak Magyarországon ütötte fel a fejét, egész Európában tapasztalható, az okok pedig ugyanazok, mint hazánkban.

A helyzet tehát addig nem fog megváltozni, amíg a tömegek nem fogadják el, hogy a felhalmozás egyáltalán nem indokolt még ebben a vírushelyzetben sem. Addig pedig összegyűjtöttünk néhány alternatívát a teljesség igénye nélkül, hogy mivel lehet kiváltani az élesztőt, illetve meg lehet próbálkozni házilag is előállítani ezt a húsvéti kalácsnál és minden egyéb kelt tésztánál nélkülözhetetlen alapanyagot.

Itt van elsőnek az írek tradicionális húsvéti receptje, a szódás kenyér.

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 400 ml író vagy élőflóriás joghurt
  • egy kis tej, ha szükséges

Szitáld a lisztet egy tálba, add hozzá a sót és szódabikarbónát.

Add a liszthez az írót, és keverd össze a tésztát, fontos, hogy ne dagaszd, hanem csak keverd.

Ha összeállt a tészta (lágy lesz), formázz belőle cipó formát, a tetejére készíts egy kereszt alakú bemetszést, és süsd meg 40-45 perc alatt 200 fokra előmelegített sütőben.

Élesztő helyett sütőpor

Ha sütőporral helyettesítjük az élesztőt, fontos, hogy az arányok ugyanazok legyenek. Tehát 2 g élesztő helyett ugyanúgy 2 g sütőport kell használni. Ezeket a tésztákat nem kell keleszteni és pihentetni, hanem az alapanyagok összegyúrása után egyből be lehet tenni a sütőbe.

Neveljünk otthon kovászt!

A kovászt nagyon régóta használják a pékáruk elkészítéséhez. Bárki készíthet magának otthon saját kovászt, ehhez csak lisztre és vízre lesz szüksége, na és persze sok türelemre, napokig tartó odafigyelésre, hiszen gyakorlatilag egy élő organizmust hozunk létre, amit aztán etetni, frissíteni kell. Akit érdekel ez a módszer, az interneten számos leírást talál a kovászkészítésről, az otthon töltött idő alatt pedig most ideje is lesz rá kitapasztalni ezt a módszert is.

Sörből élesztő házilag

Ha a kovász elkészítéséhez nincs elég türelmünk, vagy bátorságunk, megpróbálkozhatunk sörből készült élesztő házi gyártásával. Ehhez csupán három alapanyagra van szükség:

  • 1 dl pasztőrözetlen (!) sör
  • 1 ek liszt
  • 1 ek cukor

A három alapanyagot csak össze kell keverni, egy éjszakát állni hagyni és már használható is.

 

Az ötletek egy részét innen merítettük a cikkhez.

Hajas Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.