2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Százmilliárdokat csoportosítanak át a védekezésre

2020. április 4. 11:49
Jelentős forrásokat csoportosít át a kormány a járvány elleni küzdelemre – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás elmondta: az egészségügyi dolgozók számára bruttó félmillió forintos támogatást biztosítanak, amit várhatóan nyár elején tudnak a rendelkezésükre bocsátani. Emellett az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők fizetését novemberben 20 százalékkal emelik meg.

Gulyás Gergely (MTI-fotó)Gulyás Gergely (MTI-fotó)

A kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, megalapozva a járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását. A kormány jelentős átcsoportosítást hajtott végre, és másokat is közös teherviselésre fognak kötelezni: a pártokat, önkormányzatokat, multinacionális cégeket, bankokat is. A kormány a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot vont el eddig, a pártok támogatásának 50%-át a járvány elleni védekezési alapba kell majd befizetni (ez nagyjából 1,2 milliárd forintot jelent).

A multinacionális láncokat sújtó kereskedelmi adót újból bevezetik, ebből mintegy 36 milliárd bevételre számítanak. A pénzügyi szektortól 55 miliárdot szednek be, a helyben gépjárműadóból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a védekezésre. Így összesen 663 milliárd forinttal rendelkezik a védelmi alap.

Gulyás elmondta: a munkanélküliek száma eddig 30 ezerrel nőtt a járvány megjelenése óta, áprilisban gyorsult fel az ütem, az elmúlt héten napi négyezer új munkanélkülit regisztráltak. Éppen ezért a kormány a holnapi kormányülésen dönteni fog egy a rendszerváltás óta nem látott mértékű gazdaságélénkítő csomagról, melynek részleteiről jövő héten számolnak be.

Söge
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap