Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Porga: Senki ne érezze egyedül magát!

2020. március 31. 9:38
Jó egy olyan közösség vezetőjének lenni, ahol olyan erős összefogás alakult ki az emberek között, mint Veszprémben – vallja Porga Gyula polgármester, akinél telefonon érdeklődtünk arról, hogy áll a város a koronavírus elleni óvintézkedésekkel. Az egészségügyi védekezés mellett a helyi vállalkozások is számíthatnak önkormányzati segítségre.

Alig egy hónapja fogadta el a közgyűlés Veszprém 2020-as költségvetését, de már most egyértelműen látni lehet – ahogy a miniszterelnök is vizionálta az állami költségvetés kapcsán – hogy az egész büdzsét újra kell majd tervezni. A humán és anyagi erőforrásokat jelenleg a vírus elleni védekezésre összpontosítja Veszprém is, ezáltal információs vonalat indítottak el, önkéntes hálózatot hoztak létre, valamint a helyi vállalkozások számára is kidolgoztak egy mentőcsomagot.

A legfontosabb feladatunk most a biztonság és nyugalom megteremtése Veszprémben. Korlátozó intézkedéseket mi nem vezethetünk be, erről a kormány, illetve a miniszterelnök dönthet, amit a járási hivatal hajt végre. A mi kezünkben olyan lehetőségek vannak, amelyekkel a veszprémieket tudjuk segíteni ebben a nehéz időszakban, ezeket pedig igyekszünk maximálisan kihasználni

- magyarázza Porga Gyula az intézkedések hátterét.

Porga Gyula polgármester (archív)Porga Gyula polgármester (archív)

Amikor a járvány elérte a csoportos megbetegedések stádiumát, más városokhoz hasonlóan Veszprémben is bezártak a közösségi terek, intézmények, ezzel egy időben viszont az önkormányzat létrehozta azt az önkéntes hálózatot, akik minden nap azért dolgoznak, hogy a rászoruló – javában idős emberek – ne szenvedjenek hiányt élelmiszerből, gyógyszerekből és minden olyan alapanyagból, ami a mindennapi életükben nélkülözhetetlen.

Jelenleg 124 önkéntessel dolgozunk (az interjút hétfő délelőtt készítettük, a szerk.) és közel 200 idős társunk jelezte már, hogy élnének ezzel a lehetőséggel. Hatósági karantént félszáz háztartásban rendeltek el, köztük a legtöbben azért maradnak otthon, mert olyan országból jöttek haza, ahonnan törvényi előírás, hogy két hétig otthon kell maradni, ha belépnek Magyarországra. Az ő ellátásukról is az önkormányzat gondoskodik, ha nem tudják megoldani másképpen. Közülük egyébként nem mindenki kérte ez a segítséget

- tájékoztatott a polgármester a legfrissebb adatokról.

Az önkéntesek toborzásában, valamint munkájuk megszervezésében városi civil szervezet és intézmény is aktívan részt vesz. A Lélektér Alapítvány a hét minden napján fogadja, eligazítja és a kapcsolatot is tartja az önkéntesekkel, az Egyesített Szociális Intézmény pedig – akiknek az alaptevékenységébe amúgy is beletartozik az idősek gondozása – megszervezi a munkát, tartja a kapcsolatot az idősekkel, amellett, hogy mindkét szervezetnek a saját kollégái is aktívan részt vesznek a munkában.

Porga Gyula kitért arra is, hogy az egészségünk megóvása mellett a másik legégetőbb feladat a gazdaság és elsősorban a munkahelyek megóvása. Amellett, hogy a polgármester kérte az önkormányzat tulajdonában álló szervezetek vezetőit, hogy folyamatosan figyeljék és frissítsék a gazdasági számaikat, a városban működő elsősorban kis- és középvállalkozások számára is igyekeznek mentőövet dobni a krízisben.

Országos, sőt világszintű tendencia, hogy a járvány elsőként a turizmusból és vendéglátásból élőket sújtotta, de már nincs olyan szektor, ahol ne jelentkezett volna a recesszió, ebből pedig sajnos a veszprémi vállalkozások sem maradtak ki. Éppen ezért a Vállalkozásfejlesztési Közalapítványunkkal meghirdettünk egy kedvezményes hitelkonstrukciót a helyi cégeknek, ahol 5 millió forintig lehet támogatási igényt benyújtani, amit elsősorban a munkaerő megtartására lehet fordítani. Ezt a hitel kamatmentes, amit egy évig még nem is kell törleszteni.

Porga Gyula hozzátette, hogy nem csak a cégek váltottak takarékosabb üzemmódra, hanem az önkormányzatnál is azon dolgoznak, hogy a rossz körülmények ellenére stabil maradjon pénzügyi helyzet. Éppen ezért új támogatási szerződéseket nem írnak alá, így meg tudják őrizni a tartalékaikat.

A polgármester továbbra is eltökélt abban, hogy minden veszpréminek védőmaszkot adjonA polgármester továbbra is eltökélt abban, hogy minden veszpréminek védőmaszkot adjon

Egy korábbi nyilatkozatában a polgármester elmondta, hogy az a célja, hogy minden veszpréminek biztosítani tudjon szájmaszkot. Ismét rákérdeztünk, hogy mire számítsanak az itt élők, Porga Gyula pedig elmondta, hogy két lépcsőben fogják beszerezni ezeket a maszkokat. Kínából már megrendeltek egy nagyobb mennyiséget, viszont ahogy más országokban is tapasztalható, lassabban ér ide, mint amikor nincs veszélyhelyzet. Ezen kívül már hozzáláttak saját maszkok gyártásához is, ebből is több tízezer készül majd, a munka folyamatos.

Porga Gyula fontosnak tartotta portálunkon keresztül is köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal segítik a járvány elleni védekezést, valamint minden veszpréminek a türelmét és a fegyelmezettségét. Ahogy fogalmazott

A veszprémiek ismét bebizonyították, hogy milyen összetartó egységet alkotnak. A közösség igazi ereje ilyenkor válik kézzelfoghatóvá, én pedig biztos vagyok benne, hogy ezen a nehéz időszakon is túl leszünk, de addig se érezze senki egyedül magát.

 

Az önkormányzat által létrehozott információs vonal, ahol bárki tájékozódhat a járvánnyal és a védekezéssel kapcsolatos információkról:
vigyazzunkegymasra@gov.veszprem.hu
+36 20/279 79 22 vagy a +36 20/271 82 21

Önkéntesnek az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni
segitek@gov.veszprem.hu
+36 20/432 64 90 vagy a +36 20 432 61 45

Amennyiben idős ember és támogatásra szorul, ezen az e-mail-en, vagy telefonszámon kérhet segítséget
osszefogas@gov.veszprem.hu
+36 20/432 58 45 vagy +36 20/432 41 70

Az önkormányzat által létrehozott városi alszámla, amelyre az adományokat várják a vírus elleni védekezéshez
OTP 11748007-15430001-17400000
számlatulajdonos: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Hajas Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.