2022. július 1.
//
Annamária névnap

A ’boldogító igen’ idei esélyei

2020. március 26. 15:46
A rendezvényszervezési szakmát konkrétan lenullázta a járvány. De nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok. Mi lesz ebben az évben az esküvőkkel?

A koronavírus megjelenésével a gazdasági szféra elég sok területén megállni látszik az élet, vagy ha megállni nem is, de jelenleg egy kis szünetre, majd újratervezésre ítéltettek. Ez sincsen másképp a rendezvényszervezési szakmában, amit konkrétan lenullázott a járvány.

A kormány bejelentése után, miszerint egyelőre egy meg nem határozható időpontig megtiltják a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását, nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, de olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok.

Kustány Kata, vagyis sokak számára ismertebben, az Emlékálmodó, számára a 2020-as év duplán olyan fontos esküvői szempontból. Nem csak, mint esküvői fotós, hanem mint menyasszony, sőt, inkább menyasszonyként meghatározóbb számára a jelenlegi állapot, hiszen teljesen átérzi sorstársai aggodalmait, ugyanis párjával, Bencével az esküvőjük nyár legelején lenne.

Fotó: UnslpashFotó: Unslpash

Blogjában elmesélte ő hogyan látja jelenlegi helyzetet.

„Belelátok mind a két oldalba, látom a nehézségeket és a félelmeket is. Őszinte leszek, sokként élem meg. Sokkol a jelenlegi helyzet, sokkol a kilátástalan jövő, sokkol a bizonytalanság…Sajnos látom magam körül, ahogy a szolgáltató szektor, és ezen belül az esküvői vállalkozók hogyan omlanak össze. Sajnos sorra mondják le az esküvőket a párok, ami érthető, hisz a legfontosabb, hogy megvédjük magunkat és a szüleinket/ nagyszüleinket és megállítsuk a vírust, de közben meg a fotósok, videósok, dekorosok, tortások, helyszínesek, stb munka nélkül maradnak. Mindenkinek nehéz ez a helyzet. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb a munka szempontjából még mindig az, hogy ki hogyan reagál a kialakult helyzetre.”

Hajnik Ágota, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének alelnöke egy pár nappal korábbi nyilatkozatában elmondta, a szakmán belüli szolgáltatók eddig még nem élt komoly összefogással segítik egymást és házasodni kívánó jegyespárjaikat.

Szűk családi körben ugyan a ceremónia lebonyolításának semmi akadálya nincs, (ám az esküvők egyik legkedveltebb részét, a lagzit már el kellene hagyni) hiszen a hivatalos állásfoglalás az, hogy polgári esküvőt lehet tartani. Az önkormányzatok maguk határozhatják meg, hogy a szertartás idején a házasságkötő teremben hány fő tartózkodhat. Veszprém vonatkozásában erről az intézkedésről, már mi is beszámoltunk, bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak róla.

Kapcsolódó cikk
Maszkban és kesztyűben az anyakönyvvezető előtt
Korlátozásokat vezettek be a polgári házasságkötés ceremóniájában is Veszprémben. Dr. Dancs Judit jegyző közleményében azt is jelezte, hogy lehetőség van későbbi időpontra módosítani a házasságkötést.

A legfontosabb, amit a kialakult helyzetben tennünk kell (és ez nem csak azokra igaz, akik esküvő előtt állnak), hogy nem pánikolunk! Célravezetőbb a mihamarabbi kapcsolatfelvétel és kommunikáció a szolgáltatókkal. Legyen meg fejben a B terv, egy vészforgatókönyv, így ha nem a hurráoptimista verzió, amikor is hamar túl leszünk rajta, és pár héten belül visszaáll minden a régi kerékvágásba kimenetelre kerül sor, azonnal indulhat az újratervezés.

Kata blogjában elmeséli, nekik már megvan a B tervük, átütemezik a nagy napjukat őszre.

„A kezdeti sokk után, elhatároztuk, hogy ha már ennyit tervezgettük, szerveztük ezt a napot, lelkileg is készültünk, hangolódtunk rá, már majdnem minden megvolt, már mindent eldöntöttünk, kiválasztottunk, akkor nem hagyjuk, hogy az egész elvesszen.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

– Igen, lehet, hogy a helyszín, amit kiválasztottunk nem lesz már egyik hétvégén sem elérhető. Nem esünk kétségbe, mert akkor megtartjuk pénteken, vagy hétköznap.

– Igen, lehet, hogy az adott szolgáltatók már nem érnének rá hétvégén, mert tele vannak már, de ha hétköznapra tesszük az esküvőt, akkor sokkal egyszerűbb lesz mindenkivel egy megfelelő időpontot egyeztetni.

– Igen, lehet, hogy még így sem fog összejönni, de mi akkor sem esünk kétségbe, hisz számos alternatív helyszín-lehetősé van. Nincs is szebb egy olyan esküvőnél, amit az erdő közepén tartanak, vagy ha kisebb létszámról van szó, esetleg a nagymama balatoni nyaralójának a kertjében, wooooow, micsoda ötlet!

– Igen, lehet, hogy a násznép egy része nem fogja tudni megoldani, hogy ott legyen velünk, de egyrészt azt gondolom, hogy akinek igazán nagyon fontosak vagyunk és igazán nagyon szoros érzelmi kapcsolatban állunk, azok meg fogják tudni oldani. És ha kisebb létszámú esküvőnk lesz a tervezettnél, akkor sem esünk kétségbe, mert (ezt viszont, mint fotós mondom), nincs is annál intimebb, érzelmesebb pillanat, amikor a legszűkebb szeretteid körében ünnepelsz. Akkor tudnak igazán kijönni belőletek és az örömszülőkből is az örömkönnycseppek, az igazi érzelmek, akkor lesz időd önfeledten, megfelelés nélkül elidőzni egy-egy családtagoddal, vagy barátoddal. 

És sorolhatnám, még, a lényeg, hogy mindenkitől nagyfokú alkalmazkodást, és nyulamat igényel ez a helyzet!

Ígérem minden páromnak, hogy a lehető legrugalmasabban és legsegítőkészebben fogok hozzátok állni, és együtt megoldjuk a helyzetet! Hamarosan mindegyikőtöknek írok személyesen is!” – zárja írását Kata.

Riskó Annamária

További cikkek

Kicska Andrea kapta a Véghely-díjat
Kicska Andrea kapta a Véghely-díjat
Kicska Andrea vehette át idén a Véghely-díjat a Polgármesteri Hivatalnál eltöltött több mint húsz év alatt tanúsított kiemelkedő közszolgálati tevékenysége elismeréseként.
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.