Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A ’boldogító igen’ idei esélyei

2020. március 26. 15:46
A rendezvényszervezési szakmát konkrétan lenullázta a járvány. De nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok. Mi lesz ebben az évben az esküvőkkel?

A koronavírus megjelenésével a gazdasági szféra elég sok területén megállni látszik az élet, vagy ha megállni nem is, de jelenleg egy kis szünetre, majd újratervezésre ítéltettek. Ez sincsen másképp a rendezvényszervezési szakmában, amit konkrétan lenullázott a járvány.

A kormány bejelentése után, miszerint egyelőre egy meg nem határozható időpontig megtiltják a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását, nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, de olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok.

Kustány Kata, vagyis sokak számára ismertebben, az Emlékálmodó, számára a 2020-as év duplán olyan fontos esküvői szempontból. Nem csak, mint esküvői fotós, hanem mint menyasszony, sőt, inkább menyasszonyként meghatározóbb számára a jelenlegi állapot, hiszen teljesen átérzi sorstársai aggodalmait, ugyanis párjával, Bencével az esküvőjük nyár legelején lenne.

Fotó: UnslpashFotó: Unslpash

Blogjában elmesélte ő hogyan látja jelenlegi helyzetet.

„Belelátok mind a két oldalba, látom a nehézségeket és a félelmeket is. Őszinte leszek, sokként élem meg. Sokkol a jelenlegi helyzet, sokkol a kilátástalan jövő, sokkol a bizonytalanság…Sajnos látom magam körül, ahogy a szolgáltató szektor, és ezen belül az esküvői vállalkozók hogyan omlanak össze. Sajnos sorra mondják le az esküvőket a párok, ami érthető, hisz a legfontosabb, hogy megvédjük magunkat és a szüleinket/ nagyszüleinket és megállítsuk a vírust, de közben meg a fotósok, videósok, dekorosok, tortások, helyszínesek, stb munka nélkül maradnak. Mindenkinek nehéz ez a helyzet. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb a munka szempontjából még mindig az, hogy ki hogyan reagál a kialakult helyzetre.”

Hajnik Ágota, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének alelnöke egy pár nappal korábbi nyilatkozatában elmondta, a szakmán belüli szolgáltatók eddig még nem élt komoly összefogással segítik egymást és házasodni kívánó jegyespárjaikat.

Szűk családi körben ugyan a ceremónia lebonyolításának semmi akadálya nincs, (ám az esküvők egyik legkedveltebb részét, a lagzit már el kellene hagyni) hiszen a hivatalos állásfoglalás az, hogy polgári esküvőt lehet tartani. Az önkormányzatok maguk határozhatják meg, hogy a szertartás idején a házasságkötő teremben hány fő tartózkodhat. Veszprém vonatkozásában erről az intézkedésről, már mi is beszámoltunk, bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak róla.

Kapcsolódó cikk
Maszkban és kesztyűben az anyakönyvvezető előtt
Korlátozásokat vezettek be a polgári házasságkötés ceremóniájában is Veszprémben. Dr. Dancs Judit jegyző közleményében azt is jelezte, hogy lehetőség van későbbi időpontra módosítani a házasságkötést.

A legfontosabb, amit a kialakult helyzetben tennünk kell (és ez nem csak azokra igaz, akik esküvő előtt állnak), hogy nem pánikolunk! Célravezetőbb a mihamarabbi kapcsolatfelvétel és kommunikáció a szolgáltatókkal. Legyen meg fejben a B terv, egy vészforgatókönyv, így ha nem a hurráoptimista verzió, amikor is hamar túl leszünk rajta, és pár héten belül visszaáll minden a régi kerékvágásba kimenetelre kerül sor, azonnal indulhat az újratervezés.

Kata blogjában elmeséli, nekik már megvan a B tervük, átütemezik a nagy napjukat őszre.

„A kezdeti sokk után, elhatároztuk, hogy ha már ennyit tervezgettük, szerveztük ezt a napot, lelkileg is készültünk, hangolódtunk rá, már majdnem minden megvolt, már mindent eldöntöttünk, kiválasztottunk, akkor nem hagyjuk, hogy az egész elvesszen.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

– Igen, lehet, hogy a helyszín, amit kiválasztottunk nem lesz már egyik hétvégén sem elérhető. Nem esünk kétségbe, mert akkor megtartjuk pénteken, vagy hétköznap.

– Igen, lehet, hogy az adott szolgáltatók már nem érnének rá hétvégén, mert tele vannak már, de ha hétköznapra tesszük az esküvőt, akkor sokkal egyszerűbb lesz mindenkivel egy megfelelő időpontot egyeztetni.

– Igen, lehet, hogy még így sem fog összejönni, de mi akkor sem esünk kétségbe, hisz számos alternatív helyszín-lehetősé van. Nincs is szebb egy olyan esküvőnél, amit az erdő közepén tartanak, vagy ha kisebb létszámról van szó, esetleg a nagymama balatoni nyaralójának a kertjében, wooooow, micsoda ötlet!

– Igen, lehet, hogy a násznép egy része nem fogja tudni megoldani, hogy ott legyen velünk, de egyrészt azt gondolom, hogy akinek igazán nagyon fontosak vagyunk és igazán nagyon szoros érzelmi kapcsolatban állunk, azok meg fogják tudni oldani. És ha kisebb létszámú esküvőnk lesz a tervezettnél, akkor sem esünk kétségbe, mert (ezt viszont, mint fotós mondom), nincs is annál intimebb, érzelmesebb pillanat, amikor a legszűkebb szeretteid körében ünnepelsz. Akkor tudnak igazán kijönni belőletek és az örömszülőkből is az örömkönnycseppek, az igazi érzelmek, akkor lesz időd önfeledten, megfelelés nélkül elidőzni egy-egy családtagoddal, vagy barátoddal. 

És sorolhatnám, még, a lényeg, hogy mindenkitől nagyfokú alkalmazkodást, és nyulamat igényel ez a helyzet!

Ígérem minden páromnak, hogy a lehető legrugalmasabban és legsegítőkészebben fogok hozzátok állni, és együtt megoldjuk a helyzetet! Hamarosan mindegyikőtöknek írok személyesen is!” – zárja írását Kata.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.