2023. június 3.
//
Klotild névnap

Jubilál az Ecoport magazin

A héten megjelent kiadónk gazdasági és életmód magazinja, az Ecoport 20. száma, címlapon dr. Navracsics Tibor EKF-ért felelős kormánybiztossal.

Bár a koronavírus járvány az egész világot kihívás elé állította, és a jelenlegi kialakult helyzetben nehéz nagyszabású terveken és grandiózus eseményeken gondolkozni, bízunk benne, hogy előbb-utóbb eljön az az idő is, amikor ismét együtt ünnepelhetünk, élvezhetjük Veszprém és a Bakony-Balaton régió csodáit, mi több, ezeket a nagyközönségnek is megmutathatjuk.

A nemrégiben Navracsics Tiborral készített címlapinterjúnk ugyanakkor azt is bizonyítja, az Európa Kulturális Fővárosa program nem csak látványos megmozdulásokban merülhet ki. Az elnyert cím, melyet 2023-ban viselhet Veszprém városa és a régió, legalább annyira szól arról is, hogy el merjük-e hinni, hogy többre is képesek vagyunk, hogy túl tudunk-e lépni a régi berögződéseken, hogy le tudjuk-e vetkőzni a közönyösség álarcát. Hogy tudunk-e igazi közösséget építeni? A kormánybiztos szerint ezek azok az igazi kérdések, amelyekre választ kell adnunk a programmal, melyről részletesebben is kifejtette véleményét interjúnkban.

Ha már kishitűség, azt tényleg elfelejthetnénk. Hiszen számos büszkeségre okot adó értéket, kezdeményezést, vállalkozást rejt a régió. Ott van például a Balaton egyik legszebb helye, a Folly Arborétum, amely négy generáció állhatatosságának és kemény munkájának köszönhetően ma már nemcsak az országban, de szép lassan külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A jelenlegi tulajdonossal, Folly Rékával felelősségtudatról és az arborétum mindennapjairól is beszélgettünk.

Tudták, hogy tőlünk alig pár kilométerre, Kádártán készülnek a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán gördeszkalapjai is? Bolvári Dániel tavaly az Év Veszprém megyei vállalkozója elismerést vehette át a VOSZ-tól, magazinunknak pedig elmesélte, hogyan jutott el a gyerekkori álomtól odáig, hogy ma már többek között az olimpiai sportágként is számontartott gördeszka egyik legjobbjának gyárt lapokat.

Bolvári DánielBolvári Dániel

Ha az égboltra nézünk, a legtöbben csodáljuk, a csillagok alapján azért kevesen tudunk tájékozódni. Ladányi Tamás viszont úgy olvassa őket, mint egy térképet, a látványos égi jelenségeket pedig rendszerint meg is örökíti fényképezőgépével. De elég-e egy jó kamera ahhoz, hogy mondjuk elkapjunk egy Vénusz-Mars együttállást? Az ismert asztrofotográfus szerint közel sem – a vele folytatott beszélgetésből pedig egyértelműen kiderül, akkor miért is ő ma az egyik legjobb a szakmában.

Higgyünk benne, egyszer eljön az az idő is, amikor majd ki lehet ülni egy borteraszra vagy egy étterem elé elkortyolgatni egy ízes balatoni bort vagy elfogyasztani egy frappánsan elkészített vegán ebédet. Előbbi kapcsán utánanéztünk a balatoni borrégiók történetének, míg a vegán életmódról a balatonalmádi Veganeeta megálmodójával, Árvai Anitával beszélgettünk, de a bio borokról is szót ejtünk az új lapszámban.

Fotó: Ladányi TamásFotó: Ladányi Tamás

Emellett többek között beszámolunk egy új magyar fejlesztésről, az e-jetsky-ről, a solo kalandtúrák testi-lelki megpróbáltatásairól és szépségeiről is, tippeket adunk a fenntartható étrendhez, valamint Csemer Boggie énekesnővel és Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával is interjúztunk.

A jubileumi, 20. lapszám jelenleg elsősorban az ecoportmagazin.hu-n olvasható online, amint azonban a vírushelyzet lehetővé teszi, a magazint elérhetővé tesszük a megszokott terjesztési pontokon is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.