Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Jubilál az Ecoport magazin

2020. március 19. 14:17
A héten megjelent kiadónk gazdasági és életmód magazinja, az Ecoport 20. száma, címlapon dr. Navracsics Tibor EKF-ért felelős kormánybiztossal.

Bár a koronavírus járvány az egész világot kihívás elé állította, és a jelenlegi kialakult helyzetben nehéz nagyszabású terveken és grandiózus eseményeken gondolkozni, bízunk benne, hogy előbb-utóbb eljön az az idő is, amikor ismét együtt ünnepelhetünk, élvezhetjük Veszprém és a Bakony-Balaton régió csodáit, mi több, ezeket a nagyközönségnek is megmutathatjuk.

A nemrégiben Navracsics Tiborral készített címlapinterjúnk ugyanakkor azt is bizonyítja, az Európa Kulturális Fővárosa program nem csak látványos megmozdulásokban merülhet ki. Az elnyert cím, melyet 2023-ban viselhet Veszprém városa és a régió, legalább annyira szól arról is, hogy el merjük-e hinni, hogy többre is képesek vagyunk, hogy túl tudunk-e lépni a régi berögződéseken, hogy le tudjuk-e vetkőzni a közönyösség álarcát. Hogy tudunk-e igazi közösséget építeni? A kormánybiztos szerint ezek azok az igazi kérdések, amelyekre választ kell adnunk a programmal, melyről részletesebben is kifejtette véleményét interjúnkban.

Ha már kishitűség, azt tényleg elfelejthetnénk. Hiszen számos büszkeségre okot adó értéket, kezdeményezést, vállalkozást rejt a régió. Ott van például a Balaton egyik legszebb helye, a Folly Arborétum, amely négy generáció állhatatosságának és kemény munkájának köszönhetően ma már nemcsak az országban, de szép lassan külföldön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A jelenlegi tulajdonossal, Folly Rékával felelősségtudatról és az arborétum mindennapjairól is beszélgettünk.

Tudták, hogy tőlünk alig pár kilométerre, Kádártán készülnek a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán gördeszkalapjai is? Bolvári Dániel tavaly az Év Veszprém megyei vállalkozója elismerést vehette át a VOSZ-tól, magazinunknak pedig elmesélte, hogyan jutott el a gyerekkori álomtól odáig, hogy ma már többek között az olimpiai sportágként is számontartott gördeszka egyik legjobbjának gyárt lapokat.

Bolvári DánielBolvári Dániel

Ha az égboltra nézünk, a legtöbben csodáljuk, a csillagok alapján azért kevesen tudunk tájékozódni. Ladányi Tamás viszont úgy olvassa őket, mint egy térképet, a látványos égi jelenségeket pedig rendszerint meg is örökíti fényképezőgépével. De elég-e egy jó kamera ahhoz, hogy mondjuk elkapjunk egy Vénusz-Mars együttállást? Az ismert asztrofotográfus szerint közel sem – a vele folytatott beszélgetésből pedig egyértelműen kiderül, akkor miért is ő ma az egyik legjobb a szakmában.

Higgyünk benne, egyszer eljön az az idő is, amikor majd ki lehet ülni egy borteraszra vagy egy étterem elé elkortyolgatni egy ízes balatoni bort vagy elfogyasztani egy frappánsan elkészített vegán ebédet. Előbbi kapcsán utánanéztünk a balatoni borrégiók történetének, míg a vegán életmódról a balatonalmádi Veganeeta megálmodójával, Árvai Anitával beszélgettünk, de a bio borokról is szót ejtünk az új lapszámban.

Fotó: Ladányi TamásFotó: Ladányi Tamás

Emellett többek között beszámolunk egy új magyar fejlesztésről, az e-jetsky-ről, a solo kalandtúrák testi-lelki megpróbáltatásairól és szépségeiről is, tippeket adunk a fenntartható étrendhez, valamint Csemer Boggie énekesnővel és Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával is interjúztunk.

A jubileumi, 20. lapszám jelenleg elsősorban az ecoportmagazin.hu-n olvasható online, amint azonban a vírushelyzet lehetővé teszi, a magazint elérhetővé tesszük a megszokott terjesztési pontokon is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.