Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Magyarpolányi alkotások a várban

2020. február 29. 10:30
Kiállításon mutatkozik be a Magyarpolányi Nemzetközi Művésztelep a veszprémi közönségnek. A tárlat március 22-ig látogatható a Dubniczay-palota Várgalériájában.

A harminchat kiállító művészt Magyarpolány község köti össze. A Veszprém megyei településen két, egymással jó kapcsolatot ápoló és szorosan együttműködő – egy grafikai és egy bronz- és famegmunkáló – művésztelep működik. A bronzöntő- és famegmunkáló telepet Diénes Attila hozta létre: ő 1989 óta tevékenykedik a faluban, ahol megépítette bronzöntő műhelyét, és meghívta néhány barátját.

Majd egy évtizeddel később Csabai Tibor megalapította a községben a Művészeti Alapiskolát, nyaranta pedig az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület vezetőjeként nemzetközi művésztelepet szervezett. Azóta a két telep egymást kiegészítve működik, teret adva a szobrászatnak és a grafikának is, a kortárs képzőművészet széles spektrumát lefedve ezzel.

A kiállítást péntek délután megnyitó N. Mészáros Júlia művészettörténész kiemelte: az alkotótelepek nemcsak az Europa Nostra díjas település hírnevét öregbítik, de egyszersmind hidat képeznek a község és Ajka, Veszprém, Budapest között, és a nagyszámú határon túli alkotó bevonásával Kassa valamint Erdély felé is.

A pénteken megnyitott, az elmúlt három év munkáit bemutató vándorkiállítást korábban már láthatta az ajkai, budapesti és kassai közönség, Veszprém után pedig még egy marosvásárhelyi kitérőt is terveznek.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.
további cikkek
Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Visszatér Gregory Porter, Veszprémbe érkezik Paloma Faith és a Caravan Palace Bejelentették a VeszprémFest 2024-es fellépőit. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.