Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A kulturális főváros építésében versenyeznek

2020. február 24. 16:30
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyes elemeit dolgozták fel a résztvevő hallgatók a Tímár László Esettanulmányi Versenyen.

Tizenkét csapat – a nyolc veszprémi mellett Debrecenből, Miskolcról, Zalaegerszegről és Kolozsvárról érkezett hallgatók – mérték össze tudásukat és talpraesettségüket azon a versenyen, ahol a résztvevőknek a való életből merített komplex helyzeteket kellett megoldaniuk. Az idén az Európa Kulturális Fővárosa program néhány fejlesztés alatt álló projektjén kellett elgondolkozniuk a fiataloknak. 

A csapatoknak négy fő témakör közül kellett egyet kibontaniuk: ezek a Győr-Veszprém vasútvonal turisztikai célú fejlesztése, a balatoni strandokon szemléletformáló céllal megvalósuló játéksziget projekt, a helyi gazdasági szereplők felkészítése a várható turisztikai érdeklődésre, valamint a környékbeli kistelepülések kulturális szolgáltatásainak fejlesztése.

A gondolkodásban az egyik legfontosabb szempont a fenntarthatóság volt: az ökológiai szemléletmód a valóságban is egyre fontosabb szemponttá válik a szervezők és partnereik számára is. Ezen a téren a hallgatók jól teljesítenek: ahogy azt Lakatos Zsófia fenntarthatósági szakértő elmondta a verseny sajtótájékoztatóján, a mai, Z-generációs diákok már zsigeri szinten érzik a környezeti fenntarthatóság fontosságát, s

zámukra ez nem is annyira gondolkodás tárgya, inkább már ösztönszerűen átérzik a probléma jelentőségét.

A csapatok teljesítményét értékelő zsűrikben a szervező Tímár László Alapítvány meghívottjai, a Gazdaságtudományi Kar oktatói, a szponzorok képviselői, az Európa Kulturális Fővárosa program projektmenedzserei és az egyetem számára fontos partnerintézmények, középiskolák képviselői figyelik a fiatalok munkáját. Bár a versenyben a hallgatók egymás ellen küzdenek, a zsűri azt is figyeli, hogy a különböző projekteken dolgozó csapatok között milyen szinergiák jönnek létre, hogyan tudják erősíteni egymást, milyen együttműködéseket alakítanak ki. 

Mike Friderika, Lakatos ZsófiaMike Friderika, Lakatos Zsófia

És az sem kizárt, hogy az esettanulmányi versenyen bemutatott koncepciók végül valóban megvalósulhatnak az Európa Kulturális Fővárosa programban – legalábbis Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. Képviselője szerint nyitott szemmel figyelik, milyen megoldásokkal állnak elő a fiatalok. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.