Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hat ország fiataljai tárják fel kulturális örökségüket Veszprémben

2020. február 24. 16:19
Észt, francia, német, osztrák, szlovén és magyar fiatalok nemzetközi projektben dolgoztak együtt, hogy tanulmányt írjanak, és politikai ajánlásokat fogalmazzanak meg a kultúráról. Március elején Veszprémben tartanak angol nyelvű konferenciát és városismereti játékot.

Tárd fel európai kulturális örökségedet! -ez a neve annak a projektnek, melyet az önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa cím várományosaként indított útjára 2018 őszén. A 24 hónapos programhoz partnerségben észt, francia, német, osztrák és szlovén szervezetek is csatlakoztak. A résztvevő fiatalok és döntéshozók, szakemberek és civil szervezetek képviselői számára lehetőség nyílt Tartu, Saint-Omer, Eisenstadt, Lendva, Passau és Veszprém kulturális örökségének mélyebb megismerésére, és ezzel kapcsolatos meglátásaik megosztására.

Interaktív workshopok és a fiatalok által vezetett városi séták segítségével megvizsgálták, hogy a meglátogatott városok hogyan járultak hozzá az európai kultúra gazdagodásához – illetve mit kaptak Európától. Fontos kérdés volt az is, hogy a kulturális örökség egy-egy szeletéhez miként kapcsolódnak a fiatalok, ez az örökség milyen hatással van identitásukra, és ők hogyan látják az európai kulturális örökség jelenét és jövőjét- hangzott el a projektről hétfő délután a Városházán.

Multikulti, Haydn, szőlőművelés és a kultúra szerepe a gazdaságban

A projekt első nemzetközi találkozóján, Lendván a multikulturalizmus témáját dolgozták fel, majd Eisenstadtban Haydn zenei öröksége kapott főszerepet. Saint-Omerben az épített kulturális örökség megőrzése, Veszprémben a kultúra szerepe az európai integrációban, Tartuban a kultúra gazdasági hatásai, Passauban az épített örökség hasznosítása, majd ismét Lendván a hagyományos földhasználat, elsősorban a szőlőművelés kulturális aspektusai kerültek a figyelem középpontjába.

Hegedűs Barbara alpolgármester a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki azzal kapcsoaltban, hogy Veszprém a projekten keresztül a helyi fiataloknak lehetőséget tudott biztosítani arra, hogy külföldre utazzanak és egymás kultúráját életszerű körülmények között megismerhessék.

Konferencia, városismereti játék és új veszprémi térkép

Bobák Fanni, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ nemzetközi szakértője és Szendrei Zsolt építész elmondta, hogy a projekthez kapcsolódva március 6-7 között szerveznek nemzetközi konferenciát és városismereti játékot Veszprémben. A Hangvillában szervezett eseményen a nemzetközi projektpartnerek bemutatják a projekt során elkészített ingyenes várostérképeiket – köztük a veszprémit is – és a záró tanulmányt, kiemelve a legfontosabb tanulságokat és a projekt során kikristályosodott politikai ajánlásokat.

Act Like a Veszprémer’ ingyenes angol nyelvű várostérkép készült a projekt keretében, amihez a városi intézményekben, vendéglátóhelyeken és az egyetemen lehet hozzájutniAct Like a Veszprémer’ ingyenes angol nyelvű várostérkép készült a projekt keretében, amihez a városi intézményekben, vendéglátóhelyeken és az egyetemen lehet hozzájutni

Március 7-én reggel 9:00 órától a Városházától kiindulva egy angol és magyar nyelvű városismereti játékra invitálják az érdeklődőket, melynek során az újonnan készült Veszprém térkép segítségével csapatokban lehet felfedezni a város kisebb-nagyobb érdekességeit.

Ajánlott részt venni

A nemzetközi projektben résztvevő veszprémi diákok egyike, Rózsa Panna szerint érdemes volt részt venni az eu-s programon, hisz közel egy évig, 6 ország mintegy 50-60 diákjával volt módjuk megismerkedni, együtt dolgozni és barátságokat kötni. Elmondása szerint olyan dolgokat is megtanultak, amiket a formális oktatáson belül nem lehetett volna elsajátítani, ezért arra buzdítja a fiatalokat, hogy ha lehetőségük van, éljenek vele, és vegyenek részt hasonló nemzetközi projektekben.

Rózsa Panna (középen, fekete felsőben) és Hegedűs Barbara alpolgármester(j)Rózsa Panna (középen, fekete felsőben) és Hegedűs Barbara alpolgármester(j)

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.