Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
29°C

Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen

2020. február 17. 21:08
A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.

Az előadást a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, dr. András Ferenc vezette fel, aki elmondta, Palkovics László ezúttal nem mint politikus, sokkal inkább, mint a tudományos élet szereplője érkezett az egyetemre. András Ferenc az előadás címében is szereplő „autonóm” szóból kiindulva hangolta rá mind az előadót, mind a közönséget az előadás témájára. Mint ahogy azt ismertette, a görög eredetű „auto-nomosz” szóból ered, melynek nomosz része jelenti a törvényt, míg az auto az önt, vagyis egy olyan rendszerre utal, amely önmagának ad szabályokat.

De hogyan kapcsolódik ide a társadalomtudomány?

Teszi fel a kérdést András Ferenc; ahogy kifejtette, nem csak a természetben vannak törvények és szabályok, hanem a társadalomban is. Ehhez kapcsolódva pedig a mesterséges intelligenciát figyelembe véve a következő kérdéssel adta át a szót a professzornak: meddig van az embernek esélye a gépekkel, a mesterséges intelligenciával szemben?

dr. András Ferencdr. András Ferenc

A professzor szerint egyre többen teszik fel a kérdést: szükség lesz-e a természetes intelligenciára? Az előadásban a mesterséges intelligencia számos hazai alkalmazásáról esett szó, valamint a hasznosítás jövőbeni lehetőségei is napirenden voltak. A szóban forgó problematika kapcsán nem csak műszaki kérdések merülhetnek fel, hanem olyan - például - morális döntéskényszerek is, amelyek megválaszolása a társadalomtudósok feladata.

Prof. dr. Palkovics LászlóProf. dr. Palkovics László

Terítékre kerültek az autonóm járművek, amelyek - az ember által vezetett járművek mellett - szintén kerülhetnek olyan váratlan helyzetbe, amikor két rossz megoldás közül kell választani. Mi van akkor, ha arról kell dönteni, hogy merre rántsa a kormányt egy elkerülhetetlen baleset esetében? Emellett felmerülhet az a kérdés is, hogy megéri-e elvenni a vezetés élményét a gépjárművezetőktől.

A professzor, a mesterséges intelligencia által érintett területek közül kitért még - többek között - az egészségügyre, majd az előadás után szívesen válaszolta meg a közönség kérdéseit.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. ma 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. ma 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.