Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben

2020. február 14. 15:30
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.

A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája tulajdonképpen két konferenciát is jelent egyszerre. A szekciók az élet- és környezettudományok, valamint a reál és műszaki tudományok köré szerveződnek. Idén ennek a tudományos értekezésnek a veszprémi Vetési Gimnázium ad otthont, ahol 112 diák gyűlt össze szerte az országból. Egy közös pont azonban mindegyikükben van: érdeklődésük elsősorban a reál- és természettudományok felé irányul.

A fiatal kutatók olyan tehetséges diákok, akik már tinédzser korukban a tudás birtokába kerültek és megismerték a kutatás örömét, fogalmazott a péntek délutáni megnyitón Szladek Máté, a Kutató Diákok Szövetségének idei elnöke.

A megnyitón Halmay Gábor önkormányzati képviselő, a Közjóléti Bizottság elnöke kiemelte, hogy Veszprém hírnevét – beleértve az Európa Kulturális Főváros címet – nem csak a kulturális eredmények öregbítik, hanem a természettudományok is hozzátesznek, felpezsdítik a város értelmiségi életét.

Szántai Erzsébet, a Vetési Albert Gimnázium, egyben házigazda igazgatója kiemelte, hogy minden oktatási intézménynek a kötelessége, hogy segítse a fiatalokat belekóstolni a kutatás, a felismerés izgalmába.

Meg kell mutatni a fiataloknak a tudományos munka bűvöletét – fogalmazott.

A tavalyi TUDOK konferencián egyébként Rák Gergő vetésis diák – ma már biológia szakos hallgató – győzött, az ő példája is követendő lehet a mostani résztvevőknek.

A kétnapos konferencián biológia, kémia, fizika, matematika, informatika és a reál- és természettudományok számos további ágazata képviselteti magát a résztvevő diákok előadásain keresztül.

A szervezők emellett városnézéssel és további közös programokkal, például táncházzal is készültek.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.