Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP

2020. február 14. 15:29
A párt szerint előbbi környezetkímélőbb alternatívája lehetne az atomenergiának, míg utóbbi a fogyasztás csökkentésével járulna hozzá a bolygó védelméhez.

A két témát egy frissen, ma délután benyújtott törvényjavaslatban és egy népszavazási kérdésben taglalta az LMP, illetve Veszprémben sajtótájékoztatót is tartott róluk Szendefy Mária országos elnökségi tag, valamint Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő.

Szendefy a szélenergia támogatását célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán elmondta, bár a kormány azt kommunikálja, a paksi atomenergia biztonságos és zöld, a valóság mást mutat. A kiégett fűtőelemek még több ezer évig sugároznak, hiába helyezik el őket egy atomtemetőben, ráadásul egy ilyen beruházás évtizedekre eladósíthatja az országot. A szélenergia ellenben karbonsemleges, megbízható, tiszta és biztonságos megújuló energiaforrás, és annyira megfelelőek a Kárpát-medence adottságai, hogy érdemes legyen kiaknázni. Ehhez persze előbb változtatni kell a jelenlegi szabályozáson, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a szélerőművek telepítését.

A párt emellett népszavazást indítana egy olyan pénzügyi alap létrehozásáról is, amelyből évente legalább 100 ezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani, hiszen a környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése lenne.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő szerint mindkét téma releváns Veszprémben is. A szeles megyeszékhelyen, a város és a Bakony közötti sík területen ideális körülmények között lehetne telepíteni szélerőmű parkot, ami a befektető által fizetett iparűzési adó szempontjából is előnyös lenne Veszprémnek.

A képviselő többször szorgalmazta azt is, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a lakóépületek hőszigeteléséhez, hiszen azt a társasházak, magánszemélyek önerőből vagy hitelből nem nagyon tudják megoldani. A közgyűlés fideszes többsége azonban eddig leszavazta a javaslatot, és inkább a kormány lépésre vár. Gerstmár szerint ez hiba, várakozás helyett érdemes lenne már most elkülöníteni egy alapot erre a 2020-as költségvetésből.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.