2020. február 17. // Donát névnap

A szélenergia kiaknázását és épületszigetelési programot sürget az LMP

A párt szerint előbbi környezetkímélőbb alternatívája lehetne az atomenergiának, míg utóbbi a fogyasztás csökkentésével járulna hozzá a bolygó védelméhez.

A két témát egy frissen, ma délután benyújtott törvényjavaslatban és egy népszavazási kérdésben taglalta az LMP, illetve Veszprémben sajtótájékoztatót is tartott róluk Szendefy Mária országos elnökségi tag, valamint Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő.

Szendefy a szélenergia támogatását célzó népszavazási kezdeményezés kapcsán elmondta, bár a kormány azt kommunikálja, a paksi atomenergia biztonságos és zöld, a valóság mást mutat. A kiégett fűtőelemek még több ezer évig sugároznak, hiába helyezik el őket egy atomtemetőben, ráadásul egy ilyen beruházás évtizedekre eladósíthatja az országot. A szélenergia ellenben karbonsemleges, megbízható, tiszta és biztonságos megújuló energiaforrás, és annyira megfelelőek a Kárpát-medence adottságai, hogy érdemes legyen kiaknázni. Ehhez persze előbb változtatni kell a jelenlegi szabályozáson, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a szélerőművek telepítését.

A párt emellett népszavazást indítana egy olyan pénzügyi alap létrehozásáról is, amelyből évente legalább 100 ezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani, hiszen a környezetünk védelmének egyik leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése lenne.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő szerint mindkét téma releváns Veszprémben is. A szeles megyeszékhelyen, a város és a Bakony közötti sík területen ideális körülmények között lehetne telepíteni szélerőmű parkot, ami a befektető által fizetett iparűzési adó szempontjából is előnyös lenne Veszprémnek.

A képviselő többször szorgalmazta azt is, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a lakóépületek hőszigeteléséhez, hiszen azt a társasházak, magánszemélyek önerőből vagy hitelből nem nagyon tudják megoldani. A közgyűlés fideszes többsége azonban eddig leszavazta a javaslatot, és inkább a kormány lépésre vár. Gerstmár szerint ez hiba, várakozás helyett érdemes lenne már most elkülöníteni egy alapot erre a 2020-as költségvetésből.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Évet értékelt Orbán Viktor
Évet értékelt Orbán Viktor
Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten.
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Kiengedték a karanténból a hazatért magyarokat
Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap.
Családjukat rajzolták le
Családjukat rajzolták le
A családom a csapatom. Ezzel a mottóval hirdettek rajzpályázatot gyerekeknek a házasság hetéhez kapcsolódóan, melynek eredményhirdetését szombat délelőtt rendezték meg a Petőfi Színházban.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
2020. február 17. // Donát névnap