Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyünk büszke önkéntesek!

2020. február 1. 17:15
Gondolatébresztő céllal hívta össze a Veszprémi Civil Ház a helyi intézmények, hivatalok, önkormányzat és média képviselőit, hogy közösen határozzák meg azokat a legfontosabb feladatokat, ami a városnak és a civileknek is hasznos lesz a következő időszakban. A péntek délelőtti eseményen jó példák, de kritikák is elhangzottak.

Az esemény időzítése nem volt véletlen, február 1-je a civilek napja Magyarországon. A Veszprémi Civil Ház így stílszerűen ehhez az alkalomhoz igazodva hívta meg egy eszmecserére a partnereit.

Varga Endre, a Civil Ház vezetője felvezetőjében elmondta, hogy már 20 éve jelen vannak a város életében, ez idő alatt pedig számos civil kezdeményezés elindításában közreműködtek, munkájukkal pedig folyamatosan segítik ezeket a szervezeteket. Jogi, pénzügyi, adminisztratív, informatikai tanácsadást is végeznek, ezen kívül pedig képzéseket is szerveznek az egyesületek számára.

A Civil Ház vezetője nem csak az eddigi eredményekre tért ki, kritikaként fogalmazta meg, hogy sok esetben ezek az egyesületek inkább a háttérben maradnak, pedig a veszprémiek számára is fontos lenne, hogy még jobban megismerjék őket. A követendő az lenne véleménye szerint, ha azt keresnék, hogy hol tudják egymást kiegészíteni, hiszen

ha közösen találnak ki projekteket, az mindannyiunké lesz.

A jelenlévők közt Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is az önkéntességet emelte ki, mint a társadalom aktivitásának egyik legfontosabb kulcsát. Számos európai példát hozott olyan országokból, ahol önkéntesnek lenni büszkeség, annak pedig semmi gátja sincs, hogy ezt a mentalitást Veszprémben is meghonosítsuk.

A pénteki közös eszmecserén a város legfontosabb intézményei jelen voltakA pénteki közös eszmecserén a város legfontosabb intézményei jelen voltak

Ehhez muníció bőven lenne, hiszen a városban közel 300 civil szervezet működik. Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő elmondta, hogy közülük kb. 200 szervezettel van kapcsolata az önkormányzatnak, 100-an a mindennapokban is nagyon aktívak, míg kb. 20-25 civil szervezet rendszeresen jelen van a városi eseményeken is, ők valóban alakítják és formálják Veszprém kulturális- és közéletét.

Hozzátette, hogy a civilek erősítik a helyi identitást, ehhez pedig a Kormány, valamint a város is hozzáteszi a részét minden évben.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civilek számára pályázati úton elnyerhető támogatása tavaly 6 milliárd forint volt, idén viszont ez az összeg 7,2 milliárd forintra emelkedik. Újdonság lesz az idei évtől a Falusi Civil Alap, ami kifejezetten a kistelepüléseken működő civil szervezeteket fogja támogatni tevékenységükben. Ezen kívül Veszprém város is minden évben meghirdeti a Civil keret pályázatokat, amelyekre a helyi szervezetek tudnak pályázni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.