Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyünk büszke önkéntesek!

2020. február 1. 17:15
Gondolatébresztő céllal hívta össze a Veszprémi Civil Ház a helyi intézmények, hivatalok, önkormányzat és média képviselőit, hogy közösen határozzák meg azokat a legfontosabb feladatokat, ami a városnak és a civileknek is hasznos lesz a következő időszakban. A péntek délelőtti eseményen jó példák, de kritikák is elhangzottak.

Az esemény időzítése nem volt véletlen, február 1-je a civilek napja Magyarországon. A Veszprémi Civil Ház így stílszerűen ehhez az alkalomhoz igazodva hívta meg egy eszmecserére a partnereit.

Varga Endre, a Civil Ház vezetője felvezetőjében elmondta, hogy már 20 éve jelen vannak a város életében, ez idő alatt pedig számos civil kezdeményezés elindításában közreműködtek, munkájukkal pedig folyamatosan segítik ezeket a szervezeteket. Jogi, pénzügyi, adminisztratív, informatikai tanácsadást is végeznek, ezen kívül pedig képzéseket is szerveznek az egyesületek számára.

A Civil Ház vezetője nem csak az eddigi eredményekre tért ki, kritikaként fogalmazta meg, hogy sok esetben ezek az egyesületek inkább a háttérben maradnak, pedig a veszprémiek számára is fontos lenne, hogy még jobban megismerjék őket. A követendő az lenne véleménye szerint, ha azt keresnék, hogy hol tudják egymást kiegészíteni, hiszen

ha közösen találnak ki projekteket, az mindannyiunké lesz.

A jelenlévők közt Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is az önkéntességet emelte ki, mint a társadalom aktivitásának egyik legfontosabb kulcsát. Számos európai példát hozott olyan országokból, ahol önkéntesnek lenni büszkeség, annak pedig semmi gátja sincs, hogy ezt a mentalitást Veszprémben is meghonosítsuk.

A pénteki közös eszmecserén a város legfontosabb intézményei jelen voltakA pénteki közös eszmecserén a város legfontosabb intézményei jelen voltak

Ehhez muníció bőven lenne, hiszen a városban közel 300 civil szervezet működik. Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő elmondta, hogy közülük kb. 200 szervezettel van kapcsolata az önkormányzatnak, 100-an a mindennapokban is nagyon aktívak, míg kb. 20-25 civil szervezet rendszeresen jelen van a városi eseményeken is, ők valóban alakítják és formálják Veszprém kulturális- és közéletét.

Hozzátette, hogy a civilek erősítik a helyi identitást, ehhez pedig a Kormány, valamint a város is hozzáteszi a részét minden évben.

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civilek számára pályázati úton elnyerhető támogatása tavaly 6 milliárd forint volt, idén viszont ez az összeg 7,2 milliárd forintra emelkedik. Újdonság lesz az idei évtől a Falusi Civil Alap, ami kifejezetten a kistelepüléseken működő civil szervezeteket fogja támogatni tevékenységükben. Ezen kívül Veszprém város is minden évben meghirdeti a Civil keret pályázatokat, amelyekre a helyi szervezetek tudnak pályázni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.