Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Béremelést sürget a szociális szférában az LMP

2020. január 31. 14:24
Magasabb bérekre van szükség a szociális szférában és a közművelődésben dolgozók számára – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc és Ungár Péter.

– Az állami alkalmazottak bére drámaian le van maradva a piaci szférához képest – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője Veszprémben. A politikus kifejtette: a jelenlegi fizetések mellett lehetetlen új munkavállalókat találni a szektorba – a területről mintegy 15 ezer ember hiányzik. Hozzátette: a szociális szférában dolgozó kilencvenezer munkavállalóból hetvenezer nem keres többet a garantált bérminimumnál, az átlag diplomás nettó fizetés a 200 ezer forintot sem haladja meg.

Ungár szerint a pályát sokan hagyják el a rossz fizetések miatt, és ez ellátási nehézségeket is okoz, különösen az idősgondozásban alakultak ki 2-3 éves várólisták. A politikus úgy gondolja, kollektív szerződések bevezetésére, végzettség alapú egészségügyi bértáblára lenne szükség. Mindez éves szinten 50 milliárd forint plusz kiadást jelentene a központi költségvetésnek, ami államháztartási szinten mérve nem egy jelentős átcsoportosítás.

Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati képviselője megjegyezte, Veszprémben hiány van óvodapedagógusokból is, a helyzet kezelésére jó eszköz lehetne, ha számukra szolgálati lakást biztosítana az önkormányzat. A politikus megemlítette, hogy a szociális szféra mellett a közgyűjtemények és közművelődés területén dolgozók fizetése is méltatlanul alacsony. Éppen ezért a képviselő a csütörtöki közgyűlésen napirend előtt arra kérte a polgármestert, hogy lobbizzon a kormánynál ezen munkavállalók bérének emeléséért.

 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.