2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Brüsszelben is lobbizik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete évindító sajtótájékoztatóján a tavalyi év eredményei mellett a jövőbeni tervekről is szó esett. A sertéspestis ellenni védekezés és a fiatal gazdák támogatása kiemelt figyelmet kap.

Sövényházi Balázs a NAK Veszprém megyei elnöke a csütörtök délelőtti évértékelő sajtótájékoztatón három terület jelölt meg, amelyek köré szerveződik a kamara tevékenysége: agrárgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés.

Elmondta, hogy a kamarai tagság ezeken a területeken belül számos előnnyel jár a gazdáknak, de hozzátette, hogy ezen kívül is arra törekednek, hogy változatos programokkal, folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal segítsék a gazdálkodókat.

Sövényházi Balázs a NAK megyei elnökeSövényházi Balázs a NAK megyei elnöke

Ennek érdekében igyekeznek szoros kapcsolatot ápolni a különböző hatóságokkal és a kormányhivatallal is. Az elnök kiemelte, hogy elsődleges célja ezeknek a partnerségeknek az, hogy segítsék a gazdákat a jogszabályi környezetben való eligazodásban. A tapasztalatok alapján pedig mind a hatósági, mind pedig a gazdák oldaláról pozitívak a visszajelzések.

A gazdák is érzékelik, hogy nem a büntetések kiszabása a cél, hanem a tájékoztatás, hogy mindenki szabályosan és eredményesen tudja végezni a munkáját, a NAK-nak pedig összekötő szerepe van ebben – tette hozzá Sövényházi Balázs.

A tájékoztatás különösen fontos, ennek érdekében pedig különböző fórumokat, expókat szerveztek és kiadványokat készítettek.

A Bakony Expo az egyik legfontosabb rendezvénye a helyi termelőknek és gazdáknak minden évbenA Bakony Expo az egyik legfontosabb rendezvénye a helyi termelőknek és gazdáknak minden évben

A gazdálkodók mellett igyekeznek nagyobb figyelmet szentelni azokra a fiatalokra is, akik ezt az életpályát tervezik választani maguknak. Immáron két éve tart a Fiatal Gazda Klubok program, ahol kifejezetten a jövő generációját szeretnék segíteni.

Az eseményen szóba került a manapság komoly fenyegetést jelentő afrikai sertéspestis megelőzése is. Ennek érdekében már 2018-ban elindították azt a monitoring rendszert, ami kifejezetten erre a fenyegetésre hivatott választ adni folyamatos tájékoztatással a gazdák irányába.

Előretekintve Sövényházi Balázs kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara folyamatosan jelen van Brüsszelben is, jelenleg elsődleges céljuk, hogy a hamarosan életbe lépő új hétéves uniós programozási ciklusban minél nagyobb támogatás jusson el a magyar gazdákhoz.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.