Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C

A nyugdíjasoknak Magyarországon különösen sok lehetősége van dolgozni

2020. január 28. 12:25
Európai jogrendszerekhez viszonyítva a nyugdíjasoknak hazánkban van a legtöbb lehetősége elhelyezkedni, ami még a jobb életminőséghez is hozzájárulhat – hangzott el kedd délelőtt egy szakmai fórumon Veszprémben.

Az Országgyűlés 2017-ben alkotta meg a nyugdíjszövetkezeti törvényt azért, hogy a már bevált, biztonságos, jogszerű működést biztosító iskolaszövetkezetek mintájára a hazánkban élő 2,7 millió nyugdíjas számára rugalmas munkavégzési lehetőséget és közösségi aktivitást nyújtson. Azóta változott a jogszabályi környezet, még összetettebb és színesebb lett, és még több lehetőséget kínál.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) a változások és lehetőségek bemutatása mellett azért kezdett 2018 után ismét országjáró konferenciasorozatba, mert a tapasztalatok szerint a foglalkoztatók és a nyugdíjasok nem mindig találnak egymásra. A program hangsúlyozza azt is, hogy miért éri meg manapság nyugdíjasokat foglalkoztatni.

A szakmai konferenciasorozat kedd délelőtt érkezett Veszprémbe, melyen dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója azt mondta, hogy áttekintve a kontinensen túlnyúló és az európai, -beleértve a fejlett, nyugati és északi társadalmi jogrendszereket -, azt látható, hogy a nyugdíjas korosztálynak a rendelkezésre álló munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségei majdhogynem Magyarországon a legszélesebbek.

„Nem azt állítom, hogy ezek a  szabályok a világ legjobbjai, de jó sanszot adnak arra, hogy a nyugdíjasok  megvalósíthassák azt az igényt, hogy saját mértékhez képest foglalkoztatásba menjenek vissza úgy, hogy urai legyenek a saját munkavégzésüknek”

-fogalmazott.

Dr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumonDr. Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. előadója a 2020. január 28-i veszprémi szakmai fórumon

Réti beszélt arról is, hogy Európa több részéhez hasonlóan Magyarország is elöregedő társadalommal rendelkezik, ami szerinte azért örvendetes, mert a remények szerint tovább élhetünk. "Ha tovább szeretnénk élni, azt szeretnénk jó egészségben, jó életminőségben tenni. Ahhoz, hogy ez így legyen, még számtalan feltételnek kell teljesülnie, de az biztos, hogy a kutatások szerint az, hogy dolgozunk, vagy hogy a foglalkoztatás felületén ottvagyunk, - a mindnenkori életkörülményeinkhez és életkorunkhoz mérten- rendkívül fontos."

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a veszprémi térségben egy aktív nyugdíjas társadalomról beszélhetünk, hisz itt működik többek közt az információs hálóként létrejött Szenior Mentor Kerekasztal is. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának tagjaként kiemelte azt is, hogy országosan ez a térség rendelkezik az egyik legjobb foglalkoztatási adatokkal, ahol a kihívást nem a munka, hanem a munkaerő megtalálása jelenti. „Ez jó hír a térségnek, rossz a munkaadóknak.” Úgy látja, a szakmai konferenciasorozat segíthet ezen, hisz a nyugdíjasok informálódhatnak arról, milyen lehetőségeik vannak.

 

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.