Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együtt a zöldítés is könnyebb

2020. január 26. 10:05 // Forrás: Ecoport magazin
Zöld tippek otthona, környezetbarát megoldások bemutatótere. Röviden így lehetne összefoglalni a veszprémi ZöldLak koncepcióját. Az ökotudatos, megújuló energiákkal működő ház azonban több ennél: találkozási pont is, ahol jó együtt lenni, alkotni.

Mátyás Mónika ötletgazda szerint hét évvel ezelőtt egy olyan helyet szerettek volna létrehozni a ZöldLakkal, ahol kézzelfoghatóan megmutathatják azokat a termékeket és technológiákat, amelyektől zöldebb lehet az életünk, ahol minden információ egyszerűen elérhető. Mert a legkényelmesebb megoldást könnyű megtalálni, a legzöldebbet viszont melós. Ráadásul ezeket a döntéseket általában akkor kell meghozni, amikor amúgy is tele a fejünk mindenféle kérdéssel, például építkezésnél. Itt segítenek eligazodni.

„Persze azóta rengeteg információ fent van az interneten, így lehet, az idő kicsit meghaladta az elképzelésünket, de közösséget, emberi kapcsolatokat a Google nem ad” – mondja. Hatásosabb ugyanis beintegrálni a zöld gondolatokat az élet minden szegmensébe és példát mutatni, ha azt egy közösség tagjaként tesszük. Arról nem beszélve, hogy nemcsak környezettudatos szemléletre van szükségünk, de olyan pillanatokra is, amikor együtt lehet a család, a barátok és valami élvezetesben vehetnek részt.

Éppen ezért volt már náluk pl. töklámpás faragás, stílustanácsadás, szobanövény és ajándék csere-bere, raklapbarkácsolás, vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos workshop nőknek és kommunikációs előadás is. Igaz, a legnépszerűbbek még mindig a zero waste és a természetes életmóddal kapcsolatos programok, mint a kenyérsütés házilag, vagy a bevásárló zacskó varrás.

De szeretnék tovább színesíteni a palettát. Jövőre például olyan technikai újdonságokat mutatnak be (robotporszívó, elektromos roller), amelyek részben már ismertek, de még mindig sok a kérdés körülöttük. Azelőtt pedig lesz vízhatlan ételhordó zacskó varrás és karácsonyi vásár is impulzusból vett kacatok helyett igazi örömet adó, helyi kézművesektől származó ajándékokkal.

Bertalan Melinda
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.