2023. június 10.
//
Margit névnap

Ne életminőség, hanem életstílus kérdése legyen falun élni!

Nem ért véget a Magyar Falu Program, sőt 2020-ban a támogatottak köre is bővül. Mindeközben megfordulni látszik a falvak elnéptelenedésének görbéje.

Veszprém megye akár illusztráció is lehetne az értelmező kéziszótárban, amikor a tipikus magyar vidéket kellene bemutatni. A megyeszékhellyel együtt adott 8-10 jelentősebb város, ezek vonzáskörzetében, vagy azoktól távolabb pedig közel 200 kisebb-nagyobb község van a megyében.

Bár a Dunántúlon jóval kedvezőbbek a gazdasági adatok, mint Kelet-Magyarországon, az ország ezen részén is tapasztalhatók olyan kedvezőtlen adottságok, amelyek megnehezítik ezeknek a kistelepüléseknek a fejlődését: nehéz megközelítés, ezzel együtt leromlott úthálózat, a közszolgáltatások hiánya és kevesebb munkalehetőség. Mindezek pedig a falvak elnéptelenedésével járnak, a KSH statisztikái szerint 2005-2015 között az 500 főnél kisebb létszámú települések 11%-a vesztette el a lakosságát az országban.

A kormány ezekre a megoldandó problémákra adott választ a tavaly életre hívott Magyar Falu Programmal. 2019-ben összesen 150 milliárd forintot különítettek el az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések fejlesztésére. Ebből csak Veszprém 1. sz. választókörzetébe tartozó 24 kistelepülés mintegy 850 millió forintot kapott. Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője tavaly novemberi sajtótájékoztatóján mondta, hogy nem volt olyan kistelepülés, amely ne részesült volna a program támogatásából. Ennek keretében orvosi rendelők, óvodák, járdák, egyházi épületek újultak meg a környéken.

Kapcsolódó cikk
Orbán és Ovádi közös sajtótájékoztatója: példaértékűek a Veszprém megyei települések
Orbán Balázs miniszterhelyettes és államtitkár volt a Polgári Szalon vendége kedd este a Hangvillában. Az esemény előtt a térség országgyűlési képviselőjével, Ovádi Péterrel tartott közös sajtótájékoztatón szóba került a Modern Városok és a Magyar Falvak Program is, valamint annak veszprémi és környékbeli eredményei és további céljai.

Akkor Orbán Balázs a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár úgy fogalmazott

Ne életminőség, hanem életstílus választás legyen, hogy faluban, vagy városban képzelik el az életüket az emberek.

Ennek szellemében folytatódik idén is a Magyar Falu Program, kibővült tartalommal és még több szereplő bevonásával.

De hogy pontosan mit tartalmaz és kiknek kedvez a kormány kibővített programja, arról Ovádi Pétert kérdeztük.

Amikor a kormány elindította a Magyar Falu Programot, már lehetett tudni, hogy nem egy rövid távú, egyszeri támogatásról van szó. A kistelepülések csak akkor tudnak megerősödni, ha stratégiában, hosszabb távon gondolkodunk bennük.

Ennek fényében nem számít meglepetésnek, hogy a központi költségvetésben idén is szerepel az a 150 milliárd forint, ami a tavaly elindított fejlesztések folytatására szolgál a Magyar Közlöny szerint.

Ovádi Péter viszont felhívta a figyelmet arra, hogy idén további 7,5 milliárd forint kerül elkülönítésre útjavításokra, ezen kívül – ami újdonságot jelent 2020-ban – létrehozták a falusi civil alapot.

Eddig az állami útfenntartó, valamint önkormányzatok és azok társulásai pályázhattak a Magyar Falu Program forrásaira, idén viszont 5 milliárd forint áll rendelkezésre a kifejezetten a kistelepüléseken székelő és ott tevékenykedő civil szervezetek támogatására

mondta el portálunknak Ovádi, aki hozzátette, hogy országosan is kiemelkednek a Veszprém környéki települések, hiszen kevés olyan választókörzet van, ahol gyakorlatilag az összes kistelepülés sikeresen pályázott a Modern Falu Program támogatásaira. A képviselő ezt az érdemet elsősorban a tevékeny polgármestereknek és az önkormányzatokban dolgozó munkatársaknak tulajdonítja.

A Modern Falu Programban a civil szervezetek elsősorban rendezvényekre és eszközökre tudnak majd pályázni, némely esetben pedig ingatlanjaik felújítására, vagy vásárlására is.

A veszprémi kistelepülések mindennapjaiban egyébként aktív a civil jelenlét, bár ezek sok esetben kulturális alapon szerveződnek, tekintettel a számos sváb hagyományú községre. A jövőben ez még aktívabb lehet, valamint számíthatunk több bakonyi útszakasz felújítására is, ennek szükségességét pedig nem kell külön részletezni.

Mindenesetre a KSH adatai alapján a kistelepülések népességszáma a sokéves csökkenés után átfordulni látszik pozitív irányba. Ezzel a trenddel későbbi cikkünkben foglalkozunk még.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Idén először, de a tervek szerint nem utoljára tartották meg a Cholnoky juniális nevű programot a földrajztudós Cholnoky Jenőről elnevezett városrészben. A Cholnoky kerekasztal szervezésében nem csak interaktív programokkal készültek, hanem egyidejűleg kihirdették a korábbi városrészi rajzpályázat végeredményét is.
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.