Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az év, amikor feltaláltuk a jövőt

2020. január 5. 16:01
Még a tudósok sem tudják biztosan megmondani, hogy milyen új lehetőségek kapuit nyitották ki a tudományban, az viszont tény, hogy 2019-ben beüzemelték az első kvantumszámítógépet. Az áttörés ahhoz hasonlítható, mintha a Wright fivérek első kezdetleges repülőgépe után egyből a Marsra lépnénk.

Valószínűleg sokan ismerik azt a viccet, hogy honnan lehet rájönni arra, hogy orosz lehallgatókészülék van a szobában? Eggyel több a szekrény.

Ha a lehallgatókészülékek nem is, az első számítógépek cirka 70 évvel ezelőtt valóban szekrényméretűek voltak. Az évtizedek alatt aztán folyamatosan csökkent a méretük, ma pedig egy karórába annyi funkciót lehet bezsúfolni, mint alig egy évtizede a legmodernebb számítógépbe.

A funkciók és lehetőségek folyamatosan bővültek, a méretek pedig zsugorodtak, de ezeknek az informatikai megoldásoknak a kezdetek óta többek közt a magyar matematikus, Neumann János nevével fémjelzett kettesszámrendszer alkotja az alapját.

Az ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) hivatalosan a világ első programozható számítógépe 1946-bólAz ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) hivatalosan a világ első programozható számítógépe 1946-ból

A hagyományos számítógép bitekkel dolgozik, amikben 1-esek és 0-ák vannak, ezek értelmezik a parancsokat, végzik el a számításokat.

Ez volt az origója 2019 őszéig az összes informatikai rendszernek, amikor a Google hivatalosan is bejelentette, hogy megalkotta és sikeresen beüzemelte az első kvantumszámítógépet.

Na, de mi is pontosan a kvantumszámítógép?

Képzeljünk el egy olyan számítógépet, ahol a részecskék nem csak 1-ben és 0-ában létezhetnek, hanem több állapotuk is lehet. Nagyságrendileg ez azt jelenti, hogy a kvantumszámítógép jelenleg 253-on mennyiségű bit állapotát tudja kiszámolni. Ez számszerűen 10 millió milliárd bitet jelent.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Egyelőre csak a jelenről tudunk beszélni, a Google által fejlesztett kvantumszámítógép az eddig hosszadalmas és bonyolult számításokat tudja hihetetlen gyorsasággal elvégezni. Összehasonlításképpen a kvantumszámítógép összesen 200 másodperc alatt végzett egy el olyan számítást, amire a világ eddigi legmodernebb computerének állítólag 10.000 évébe telt volna. Igaz ezt az állítást az IBM – aminek a tulajdonában van ez a számítógép – cáfolta és a saját kalkulációjuk szerint ők is képesek rá 2,5 év alatt. Tehát legfinomabb becslések szerint is, ami eddig a világ legnagyobb csúcsteljesítményű gépének 2,5 évébe tellett, az a kvantumszámítógépnek 200 másodpercébe.

A Google által fejlesztett kvantumszámítógép (fotó: Stephen Shankland/CNET)A Google által fejlesztett kvantumszámítógép (fotó: Stephen Shankland/CNET)

Még a jövőkutatók is a homályban tapogatóznak, hogy milyen mértékben fogja ez a fejlesztés megváltoztatni a világot. A jelenlegi elméletek szerint még 10-15 év szükséges ahhoz, hogy a legnagyobb csúcsvállalatoknak is legyen egy kvantumszámítógépe, a hétköznapi felhasználása pedig még homályosabb. Viszont a fejlődés üteme kiszámíthatatlan, és bár most még nem látjuk azokat az okosórákat, amelyek kvantumszámítógép elvén működnek, de lehetséges, hogy az évszázad végére már ez sem lesz olyan ritka.

Mindenesetre óva intik az emberiséget egyes jövőkutatók attól, hogy felelőtlenül tárják a világ elé ezt a technológiát. Bár számos hasznos funkciója lehetne a mindennapokban – például az űrkutatás, vagy a közgazdaság területén – kibervédelmi szempontokból felvet aggályokat, ha illetéktelenek kezébe kerülne a technológia.

Jelenleg viszont még a tudósok előtt áll néhány olyan felfedezés, ami segít jobban megérteni a kvantumfizika lényegét, amelyen a kvantumszámítógép is működik. Nem lesz egyszerű, hiszen ahogy Niels Bohr, a kvantumfizika egyik úttörője is mondta

Aki azt hiszi, hogy megértette a kvantumfizikát, az nem értette meg.

Hajas Bálint
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.