Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petárdastopot kérnek az állatvédők szilveszterre

2019. december 29. 9:10 // Forrás: MTI
Petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők az óévbúcsúztatáskor használt pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt - közölte az Orpheus Állatvédő Egyesület az MTI-vel.

Seres Zoltán, az egyesület munkatársa arra figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál "sokkos pánikot" okozhatnak.

    A házi kedvencek ilyenkor félelmükben akár támadhatnak is, de legtöbbjük ijedtében elszökik, elkóborol. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni - tette hozzá.

 Az Orpheus Állatvédő Egyesület ezért azt tanácsolja, hogy a háziállat-tulajdonosok tegyenek az elérhetőségüket tartalmazó bilétás nyakörvet a kutyákra, macskákra, a kutyákban levő kötelező mikrochip pedig legyen állatorvos által az adatokat tartalmazóan beregisztrálva, hogy ha az állatot megtalálja valaki, tudja, kit kell értesíteni.

    Azt javasolják: a kutyákat december 30. és január 2. között még a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák. A kutyatulajdonosok otthonukban biztosítsanak kedvencüknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát, udvarrészt, garázst. Ha az állatot beengedik a lakásba, akkor a sötétítőfüggönyt húzzák el, a redőnyt eresszék le. A félősebb állatok számára pedig állatorvos által ajánlott nyugtatószerről is gondoskodhatnak.

    Az elszökött állatok keresésében segítséget nyújthat a www.állatvédő.hu oldal, amelyen a közelben működő állatvédő szervezetektől lehet tájékozódni.

vehir.hu
további cikkek
Új parkban mozoghatnak a kutyák Új parkban mozoghatnak a kutyák Új kutyafuttatóval gazdagodott a Füredidomb városrész, a területet kedd délután avatták fel. 2024. április 9. 21:28 A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat tudomány A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját. 2024. március 23. 10:17 Veszprém és Ajka között ingázik Európa egyik legszebb pulija, aki imádja az életét Veszprém és Ajka között ingázik Európa egyik legszebb pulija, aki imádja az életét „A puli nem kutya, az puli.” A puligazdák között szokott ez a mondás elhangozni nagy egyetértésben. De hogy pontosan mire alapozzák ezt, azt már Mecseki Barbara mondta el portálunknak. Barbara büszke gazdája Mátyásnak, annak a veszprémi és ajkai pulikutyának, aki megnyerte Európa legszebb fiatal pulija díjat is. 2024. március 19. 20:04 A háziállatok segítenek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást életmód A háziállatok segítenek megelőzni az időskori szellemi hanyatlást Az öregedés köztudottan rossz hatással van a különböző szellemi készségekre, a magány pedig gyorsítja a korral járó hanyatlást. Azonban azok, akik háziállatot tartanak, lassíthatják ezeket a folyamatokat.  2024. január 15. 21:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.