Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Egy tepsinyi mézes kreativitás

2019. december 20. 14:49 // Forrás: Ecoport
Farkas Katalin sütés iránti szenvedélyét kreativitásával fűszerezte meg, majd e köré építette fel egyéni vállalkozását, hogy aztán mézeskalács alkotásaival elkápráztassa a vásárlóit. A Mézesműhely egyedi termékei immáron a balatonfüredi Városi Értéktárat is bővítik, mi pedig megpróbáltunk utánajárni mézeskalácsai titkának.

Kevés olyan édesség létezik, ami nemcsak az egyedi íz-élménye miatt népszerű, hanem elkészítése során a kreativitás végtelen tárházából is bőven lehet meríteni. A mézeskalács ezen ritka kivételek egyike, pedig sem a tészta összeállítása, sem a sütőből frissen kiemelt sütemény további formázása, díszítése nem tartozik a legegyszerűbb konyhai műveletek közé. Mégis, a karácsonyi asztal egyik nélkülözhetetlen eleme lett, és ahogy a hópelyhek között sincs két ugyanolyan szerkezetű, úgy mézeskalácsból sem készült még két egyforma darab.

Pontosan így van ez a balatonfüredi Mézesműhely konyhájában is, ahol Farkas Katalin immáron 7 éve készíti egyedi mézeskalács-alkotásait családi recept alapján, mindenfajta gépiesítés nélkül. Katalin története viszont még ennél is régebbre nyúlik vissza.

Anno külön mesterségnek számított a mézeskalács készítés, anyósa, Nagyné Söjtöri Etelka pedig a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában sajátította el a fortélyokat. Később ő honosította meg Balatonfüreden is ezt a mesterséget. Munkái között a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett, több A és B kategóriás alkotás található, mint például templom, betlehem, házikó, mézeskalácsból készült díszes huszár, csodaszarvas, tükrös szív, ütőfás szív, kard, páva, ló, harang, király-királylány figurák.

Most Katalin felelőssége az, hogy ezeket a régi családi hagyományokat átörökítse a XXI. századba. Ennek fényében a Mézesműhely termékei közt a mai napig megjelennek a hagyományos népi motívumok, de mellette az alkotó beleviszi saját ízlésvilágát, kreativitását is.

Ahogy ő fogalmazott:

„A mézeskalács díszítés nem csak munka, hanem kikapcsolódás, kreativitás, szépség és imádság egyben.”

Ezt a sokéves tapasztalatra épülő munkát pedig Balatonfüred város is elismerte öt éve, amikor a Mézesműhely termékeit beválasztotta a település Városi Értéktárába.

Arra, hogy a mézeskalács, mint önálló termék mennyire tudja maga mögött hagyni a karácsonyi szezonalitás bélyegét, Katalin vállalkozása az ékes példa. Egyedi termékeire az év minden szakaszában van kereslet, jellegzetes ünnepekhez kapcsolódóan, családi eseményekre és céges rendezvények esetében is vannak megrendelései, valamint ezekhez kapcsolódó egyedi igények.

A Mézesműhely termékeiről valóban lerí, hogy hány meg hány pontos és precíz mozzanatból áll, amíg elkészül a sütemény. Majd talán ennél is több aprólékos mozdulat szükséges ahhoz, hogy az aranybarna tészta végül elnyerje végleges díszes és egyedi küllemét.

Egyvalamit azonban Katalin sem volt hajlandó elárulni nekünk. A Mézesműhely mézeskalácsai nem csak szemet gyönyörködtetőek, de rendkívül ízletesek is, ez a recept azonban rejtve marad a nagyvilág előtt.

Forrás: Ecoport
Hajas Bálint | Fotó: Mézesműhely

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.