Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Mire figyeljünk a karácsonyi vásárláskor?

2019. december 16. 9:28 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal
A karácsonyi vásárokon árusító kereskedők tájékoztatásával és ellenőrzésével a fogyasztóvédelmi jogszabályok betartatását, a vásárlók védelmét igyekeznek elősegíteni a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei. A főbb tudnivalókat összegyűjtötték a vásárlók számára.

Gyakran előfordul, hogy a megvásárolt termék a rendeltetésszerű használat ellenére meghibásodik, vagy nem úgy működik, mint ahogyan az elvárható lenne. A szavatossági vagy jótállási igény érvényesítéséhez elengedhetetlen az ellenérték megfizetését igazoló bizonylat, a számla vagy nyugta bemutatása. 

Ha több azonos terméket kaptunk karácsonyra, és a termék nem hibás, nem vihetjük vissza, továbbá nem kérhetjük a cserét azzal az indokkal sem, hogy nem tetszik a kapott ajándék. Ebben az esetben a kereskedő jóindulatán múlik a csere, jogszabályi kötelezettsége nincs erre vonatkozóan. Egyre több kereskedő követi azt a gyakorlatot, hogy a vásárlástól számított bizonyos időtartamon belül indokolás nélkül kicseréli a terméket, azonban az esetleges csere lehetőségéről és feltételeiről célszerű még a fizetés előtt tájékozódni, továbbá a nyugtát eltenni. Nem vonatkozik ez a szabály arra az esetre, ha a terméket webáruházból vásároltuk, ugyanis ebben az esetben a fogyasztó 14 napon belül, indokolás nélkül gyakorolhatja elállási jogát. 

A kellékszavatosság az eladó hibás teljesítésért való felelősségét jelenti. A fogyasztó a teljesítés időpontjától számított kétéves elévülési határidő alatt érvényesítheti kellékszavatossági igényeit. A jótállás, amelyet a köznyelv „garancia” néven ismer, nem minden termék esetében áll fenn, csak arra a tartós fogyasztási cikkre vonatkozik, amelyre azt jogszabály előírja. A kötelező jótállás időtartama egy év, amelyet a fogyasztási cikk fogyasztónak történő átadása napjával kezdődik. Jótállásos termék meghibásodása esetében a vásárlástól vagy az üzembe helyezéstől számított 3 munkanapon belül a fogyasztó csereigényt érvényesíthet, az eladó köteles a terméket kicserélni. 

Hibás teljesítés esetén a vásárló két lépcsőben, ötféle szavatossági igényt érvényesíthet:
Az első lépcsőben a fogyasztó a termék kijavítását vagy kicserélését kérheti, amelyek közül – fő szabály szerint – választhat. A második lépcsőben foglalt szavatossági igények az árleszállítás, a hiba kijavíttatása a vállalkozás költségére, valamint a vételár-visszatérítés. 
A hibás teljesítésre vonatkozó szabályok nem különböznek aszerint, hogy a termék vásárlására hagyományos kereskedelmi értékesítés keretében, vagy online módon, webáruházból került sor. 

A vállalkozások és a fogyasztók közötti szavatossági és jótállási igények jogosságának, valamint megalapozottságának eldöntése szerződéses jogvita tárgyát képezi, melyre a bíróságok, illetve békéltető testületek rendelkeznek hatáskörrel. 

A fogyasztók szavatossági és jótállási jogait érintő, a jótállási jegyen vagy az üzlethelyiségben megjelenő félrevezető tájékoztatások, azaz a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok vonatkozásában azonban a fogyasztóvédelmi hatóság is széleskörű hatósági jogkörrel rendelkezik. 
 

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.