2020. szeptember 26.
//
Jusztina névnap

Évet értékelt a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara

A karácsonyi koccintással összekötött évértékelőn Zalavári István elnök összegezte az elmúlt esztendő eredményeit, valamint átadták az Év mérnöke díjat és az Örökös tag okleveleket is.

Zalavári István elmondta, bár korábban folyamatosan panaszkodtak a különböző állami akciók (pl. e-napló) végrehajtásából rájuk zúduló feladatokra, idén visszafogottabbak voltak a panaszok, noha az egyszerű bejelentés intézményének átszabása és e-napló, illetve a kötelező felelősségbiztosítás eltörlése komolyan feladta a leckét. Innentől kezdve ugyanis az építésfelügyelet nem jut a megfelelő részletek birtokába, az e-napló hiányában pedig nehéz tisztázni a vitás helyzeteket. Nehézséget okoz az egyre súlyosbodó munkaerőhiány kettőse is, ami miatt olykor beruházások maradtak el.

A mérnökhiány ellensúlyozására ezért a Magyar Mérnöki Kamara több akciót is elindított. Ilyen volt például az Építőmérnök 200 kiállítás, ahol a fiatalokat igyekeztek megszólítani több-kevesebb sikerrel, mely Budapest után Veszprémbe és több másik városba is eljutott. Zalavári szerint országos szinten volt visszhangja a kezdeményezésnek, több kolléga is tartott előadásokat iskolákban, itthon ezt illetően kevésbé voltak pozitívak a tapasztalatok, egyelőre minimális az építőmérnöki pályát tervező fiatalok száma.

A borúsabb tények mellett szerencsére vannak büszkeségre okot adó eredmények is. 2019-ben is kiosztották az Építőipari Nívó díjat, melyet a balatonfüredi Vaszary villa nyert el, a munkaerőhiány enyhítésére pedig ösztöndíjat alapítottak a Pannon Egyetem Műszaki-Informatikai Karral közösen olyan villamosmérnök hallgatók részére, akik épületvillamossági tervezéssel szeretnének foglalkozni, ugyanis itt van a legnagyobb hiány. Büszkeség az is, hogy a kamara betagozódott a helyi szakmai közéletbe és létrejött a Veszprém Megyei Mérnökökért Alapítvány – sorolta Zalavári.

A tavalyi évben új díjat is alapított a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara: az Év mérnöke díjat az a megyében született vagy tanult és itt alkotó szakember veheti át, aki legalább öt éve tagja a kamarának és legalább tíz éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, és aki alkotói tevékenységén túl elhivatottságával példát mutat a jövő mérnökei számára is. Az elismerést első alkalommal Szurmai Zoltán vehette át.

Szurmai ZoltánSzurmai Zoltán

Szurmai Zoltán 1947-ben született Debrecenben. 1971-ben szerzett villamosmérnöki diplomát, majd okleves munkavédelmi szakmérnöki végzettséget szerzett a 80-as években. 1996-tól a mai napig saját vállalkozásában dolgozik magántervező mérnökként. Munkái a teljesség igénye nélkül: veszprémi kórház, várpalotai kórház, Hangvilla, Hősök Kapuja, Kolostorok és Kertek park, napelempark. A Pannon Egyetemen részt vesz a villamosmérnök hallgatók képzésén, ötlete alapján hozott létre a kamara a villamosmérnök hallgatók támogatására ösztöndíjat. Saját munkái során igyekszik a legkorszerűbb megoldásokra, országosan is elöl jár a napelemparkok létrehozásában.

Hagyományosan ilyenkor választják meg az új Örökös tagokat is a 75. évüket betöltött kamarai tagok közül. Idén Risányi Mária, dr. Hankó András és dr. Horváth Márton vehette át az örökös tagságot elismerő okleveleket.

Risányi Mária Kiskunhalason született. 1967-ben okleveles építőmérnöki képesítést szerzettaz Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen, majd 1975-ben okleveles acélszerkezeti szakmérnöki képesítést a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1970–77 között a Veszprém Megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál dolgozott statikus tervezőként, leginkább acél és vasbeton csarnokokat, valamint lakásokat tervezett, például a székesfehérvári Videoton csarnokot és az Endrődy lakótelep lakásait. 1984–86 között a veszprémi TANÉP-nél dolgozott, 1990–92 között a Baucenter GMK tagja volt. 1992-1999 között Hajmáskér-Sóly körjegyzőségen volt műszaki főtanácsos. Részt vett az 1985-ös földrengés okozta károk helyreállításában társadalmi munkában, amelyért 1987-ben a Veszprém Megyéért kitüntető jelvény ezüst fokozatát vehette át.

Risányi MáriaRisányi Mária

Dr. Hankó András 1943-ban született. 1962-ben képesítést szerzett út, híd, vízépítő technikusként Békéscsabán, majd 1967-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán okleveles építőmérnökként. Okleveles geodéziai automatizálási szakmérnöki diplomáját ugyanitt szerezte 1973-ban. 1983 és 1992 között az Erdészeti és Faipari Egyetem főiskolai karán dolgozott. Részt vett Pápa város negyedrendű alapponthálózatának elkészítésében és Mór digitális felmérésében is. 1992 és 2002 között a Veszprém Megyei Földhivatalban hivatalvezető majd földmérési osztályvezető volt. 2002-től egyéni vállalkozó. Alapító tagja a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarának, jelenleg is az Etikai és Fegyelmi Bizottság elnöke és az országos Etikai és Fegyelmi Bizottság aktív tagja.

dr. Hankó Andrásdr. Hankó András

Dr. Horváth Márton 1944-ben született. 1968-ban végzett radiokémiai ágazaton a veszprémi Vegyipari Egyetemen okleveles vegyészmérnökként. 1968-1992 között a Nehézvegyipari Kutatóintézetben dolgozott. A radiokémiai osztályon kilenc évig radioaktív izotópokkal analitikai, technológiai, méréstechnikai és növényvédőszer-kémiai kutatásokat folytatott. 1977-től a korróziós osztályon dolgozott. Részt vett a Veszprémi Vegyipari Egyetemen a korróziós szakmérnökök képzésében. 1992-ben létrehozta társaival együtt a Vekor Korrózióvédelmi Analitikai Kft.-t, 2013 szeptemberéig ennek ügyvezetője volt. Több évtizedes kutatói tapasztalatát a kémia egyéb területén is hasznosítja, igazságügyi szakértő volt, a Magyar Kémikusok Egyesülete, az MTA-VEAB Korróziós Munkabizottsága, a Magyar Korróziós Szövetség, valamint a Magyar Anyagtudományi Egyesület tagja.

dr. Horváth Mártondr. Horváth Márton

Bertalan Melinda
Domján Attila