2022. január 25.
//
Pál névnap

Amikor flamenco szól a tortilla mellé

2019. november 27. 21:33
Tudják mi a valódi paella titka? Na, ez pont nem fog kiderülni cikkünkből. De, hogy hol és kitől juthatnak hozzá a hamisítatlan spanyol ízekhez a következő hónapokban Veszprémben, azt biztosan eláruljuk. Ismerjék meg Silviát, aki egyenesen Cadízból érkezett Veszprémbe, és már be is állt egy helyi étterem konyhapultja mögé!

Silvia otthona a Dél-Spanyolországban található Cadíz tartomány, testközelből ismeri a Barcelona és Real Madrid tradicionális rivalizálását, de szerinte a magyar szurkolók sokkal szenvedélyesebbek a spanyoloknál. Instagramon közel 5000-en követik tevékenységét, kedvenc étele pedig a rabo de toro, azaz a bika farkából készült ínyencség.

Viszont ezeknél is lényegesebb az, hogy Silvia elsősorban szakácsnő. A főzés egyben munka, hobbi és szenvedély az életében. De miért fontos ez nekünk itt Veszprémben, ahol nincsenek olajfák, és ha szeretnénk sem tudnánk a narancsfák árnyékában hűsölni nyaranként?

Azért, mert Silvia most pár hónapig az Ibériai-félszigetről áthelyezi székhelyét a Királynék városába, és már be is rendezkedett egy veszprémi étterem konyhájában. Figyelmesebb olvasóink mostanra összekapcsolhatták, hogy miért is említettük Silvia esetében az ősi spanyol klubok szurkolóit és a főzés iránti szenvedélyt egy lapon.

Silvia első kérdése az volt, amikor megérkezett, hogy mikor állhat be a konyhába főzni a GRUND vendégeinek.Silvia első kérdése az volt, amikor megérkezett, hogy mikor állhat be a konyhába főzni a GRUND vendégeinek.

November végétől Veszprém első számú sportbisztrójában, a GRUND-ban lehet majd Silviával találkozni, aki nem csak a konyhában készülő paella fölött fog munkálkodni, hanem besegít a pultban, a felszolgálásnál, valamint ötletel, menüsort készít, részt vesz a legfrissebb mediterrán alapanyagok beszerzésében, egyszóval spanyolosítja egy rövid időre Veszprém kedvenc sportbárját. Nem csak Real Madrid és Barcelona fanok kedvére, nem csak szurkolók miatt, hanem mindenkinek, akik első kézből belekóstolnának a spanyol gasztronómia különlegességeibe.

De ki is pontosan Silvia Armario, ez a mosolygós spanyol hölgy? Amikor leültünk beszélgetni, hamar átragadt az egész asztaltársaságra Silvia életvidámsága. Nevettünk azon, hogy az első furcsa észrevétele a klasszikus sátortetős házak voltak Magyarországon, amik náluk nem divatosak annyira, és hogy milyen nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen ilyen távolra még sohasem utazott el hazájától. Egy dologban azonban nem ismer viccet ő sem: ha a főzésről és a különféle ételkreációkról van szó, akkor csak a legkomolyabban tud beszélni róluk. Legyen az egy paella, a tapasok világa, a sült hal, vagy a már említett rabo de toro, de ezekről részletesen majd később.

Silvia egyik kedvence a valenciai paella, amit Veszprémben is el fog készíteniSilvia egyik kedvence a valenciai paella, amit Veszprémben is el fog készíteni

Silvia családjában hagyomány a főzés iránti szenvedély, ő is édesanyja szoknyája mellett szívta magába először a gőzölgő friss paella illatát, később pedig ez vezérelte, hogy szakácsnő legyen. Spanyolos közlésvágyát azonban nem elégítette ki az, hogy kizárólag az étterem vendégeit lepje meg ételeivel, nagyobb közösséghez akart szólni. És bár az online térben nem érződik a spanyol fűszerek harmóniája egy-egy ételkölteményen, a képeken keresztül is át lehet adni, hogy a főzés milyen kreatív, szenvedélyes és művészi is tud lenni. Mára közel 5000-en követik Silviát az Instagramon, ő pedig nem csak az ételei látványával próbál követői kedvében járni, igyekszik minél egészségesebb, kalóriaszegény ételeket és megoldásokat bemutatni.

És valóban, ha végiggörgetjük Silvia profilját, egyből összefut a nyál a szánkban a különböző tapasok, halak, sült húsok és zöldségek láttán.

Néhány fogás Silvia repertoárjából, amit az Instagramon Silvia Pasiónserrana néven tesz közzéNéhány fogás Silvia repertoárjából, amit az Instagramon Silvia Pasiónserrana néven tesz közzé

Óvatosan érdeklődtünk nála, hogy magyarországi kalandja során számíthatunk-e arra, hogy népes követőtáborának is felvillant a magyar gasztronómiából egy-egy klasszikust? Silvia válasza egyszerű volt: si claro – természetesen. Bár nem lesz egyszerű feladat, tekintettel a magyar receptek zsír- és koleszterin-gazdag mivoltára, de mindenképpen megpróbálkozik a feladattal.

Főleg azért is, mert a spanyol és magyar konyha között több hasonlóságot is felfedezett. A leveseink például nagyon hasonlóak, valamint Cadízban is sokféle halételt készítenek, igaz a tengeri halak íze kevésbé intenzív, mint a balatoni tavi társaiké. Ezt tapasztalatból is mondja, hiszen amikor megérkezett Magyarországra, az egyik első dolga volt, hogy végigkóstolja a tradicionális ételeinket.

Silvia a legfrissebb mediterrán alapanyagok kiválasztásában is segítSilvia a legfrissebb mediterrán alapanyagok kiválasztásában is segít

Az ő hazai kedvence a már sokat emlegetett rabo de toro, ami tulajdonképpen egy szaftos ragu, amit a bika farkából készítenek. Az eredeti recept Cordobából származik, de Spanyolország minden területén népszerű.

Visszakanyarodva magyarországi „székhelyéhez”, a GRUND-hoz, emlékeztettük Silviát, hogy a magyaroknál már-már tradicionális, hogy a sportközvetítések mellé jókat esznek és isznak. Vajon felkészült erre? Természetesen most sem tudtuk meglepni, hiszen a spanyolok is szeretnek a gasztronómiának hódolni kedvenc klubjuk mérkőzései közben. A legnépszerűbb ételek között említette a tortillát és a különböző kolbászokból, sonkából és sajtokból készült fogásokat.

Nem csak a konyhában fog besegíteni Silvia a következő hetekbenNem csak a konyhában fog besegíteni Silvia a következő hetekben

Nem okozna neki kihívást elkészíteni ezeket sem nálunk, de bárminek szívesen áll neki, amire Vera, a GRUND tulajdonosa megkéri. Feladata pedig lesz bőven, hiszen számos ötlet vár megvalósításra, amíg nálunk van Silvia.

A GRUND sportbár csapata Silviával kibővülveA GRUND sportbár csapata Silviával kibővülve

Erről már Varju Vera mesél nekünk, aki azt is elárulta, hogy egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy Silvia pont Magyarországot és a GRUND-ot választotta, hogy a téli hónapokban idevarázsoljon egy kis mediterrán hangulatot. Kolléganője dolgozott együtt Silviával egy malaga-i hotelben, ott lettek barátnők és Silviában akkor fogalmazódott meg, hogy télen, amikor a szálloda zárva tart, el szeretne jönni Veszprémbe, hogy magával hozza a mediterrán gasztronómiát is.

De, hogy ne csak a menüsorból ismerjük meg a spanyol életérzést, Vera különböző programokkal is készül. Elsőként december 4-én egy hamisíthatatlan spanyol esttel, ahol élő gitárzene kíséretében a flamenco dallamok mellett spanyol sörök, borok és persze Silvia ételkülönlegességei is várják az érdeklődőket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Praktikus előszoba berendezés
Praktikus előszoba berendezés
Előszobánknak fontos szerepe van abban, hogy milyen benyomást kelt a hozzánk látogatókban. Ez az első helység, ahol mindenki megáll egy pillanatra, leveszi a cipőjét vagy kabátját és magába szippantja az otthonunk hangulatát.
Milyen kompresszort vegyek? Tippek egy barkács webshoptól
Milyen kompresszort vegyek? Tippek egy barkács webshoptól
Sokféle olyan munkavégzés van otthon a ház körül, amikhez már érdemes saját barkács eszközöket beszerezni. Bármi javítani, szerelni való is akad, jó, ha nem kell egyből szaki, vagy egyéb szolgáltatók után kutakodni, hanem csak elővesszük a saját kellékeinket, és már indulhat is a munka. Egy igen hasznos eszköznek tekinthető manapság a kompresszor, hiszen, ha a megfelelő típust válasszuk ki ezekből a gépekből, akkor sokkal több dologra is fel lehet majd használni őket, mint azt a legtöbben gondolnák! Nézzük meg azonban kicsit jobban, miről is van szó.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.