Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor flamenco szól a tortilla mellé

2019. november 27. 21:33
Tudják mi a valódi paella titka? Na, ez pont nem fog kiderülni cikkünkből. De, hogy hol és kitől juthatnak hozzá a hamisítatlan spanyol ízekhez a következő hónapokban Veszprémben, azt biztosan eláruljuk. Ismerjék meg Silviát, aki egyenesen Cadízból érkezett Veszprémbe, és már be is állt egy helyi étterem konyhapultja mögé!

Silvia otthona a Dél-Spanyolországban található Cadíz tartomány, testközelből ismeri a Barcelona és Real Madrid tradicionális rivalizálását, de szerinte a magyar szurkolók sokkal szenvedélyesebbek a spanyoloknál. Instagramon közel 5000-en követik tevékenységét, kedvenc étele pedig a rabo de toro, azaz a bika farkából készült ínyencség.

Viszont ezeknél is lényegesebb az, hogy Silvia elsősorban szakácsnő. A főzés egyben munka, hobbi és szenvedély az életében. De miért fontos ez nekünk itt Veszprémben, ahol nincsenek olajfák, és ha szeretnénk sem tudnánk a narancsfák árnyékában hűsölni nyaranként?

Azért, mert Silvia most pár hónapig az Ibériai-félszigetről áthelyezi székhelyét a Királynék városába, és már be is rendezkedett egy veszprémi étterem konyhájában. Figyelmesebb olvasóink mostanra összekapcsolhatták, hogy miért is említettük Silvia esetében az ősi spanyol klubok szurkolóit és a főzés iránti szenvedélyt egy lapon.

Silvia első kérdése az volt, amikor megérkezett, hogy mikor állhat be a konyhába főzni a GRUND vendégeinek.Silvia első kérdése az volt, amikor megérkezett, hogy mikor állhat be a konyhába főzni a GRUND vendégeinek.

November végétől Veszprém első számú sportbisztrójában, a GRUND-ban lehet majd Silviával találkozni, aki nem csak a konyhában készülő paella fölött fog munkálkodni, hanem besegít a pultban, a felszolgálásnál, valamint ötletel, menüsort készít, részt vesz a legfrissebb mediterrán alapanyagok beszerzésében, egyszóval spanyolosítja egy rövid időre Veszprém kedvenc sportbárját. Nem csak Real Madrid és Barcelona fanok kedvére, nem csak szurkolók miatt, hanem mindenkinek, akik első kézből belekóstolnának a spanyol gasztronómia különlegességeibe.

De ki is pontosan Silvia Armario, ez a mosolygós spanyol hölgy? Amikor leültünk beszélgetni, hamar átragadt az egész asztaltársaságra Silvia életvidámsága. Nevettünk azon, hogy az első furcsa észrevétele a klasszikus sátortetős házak voltak Magyarországon, amik náluk nem divatosak annyira, és hogy milyen nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen ilyen távolra még sohasem utazott el hazájától. Egy dologban azonban nem ismer viccet ő sem: ha a főzésről és a különféle ételkreációkról van szó, akkor csak a legkomolyabban tud beszélni róluk. Legyen az egy paella, a tapasok világa, a sült hal, vagy a már említett rabo de toro, de ezekről részletesen majd később.

Silvia egyik kedvence a valenciai paella, amit Veszprémben is el fog készíteniSilvia egyik kedvence a valenciai paella, amit Veszprémben is el fog készíteni

Silvia családjában hagyomány a főzés iránti szenvedély, ő is édesanyja szoknyája mellett szívta magába először a gőzölgő friss paella illatát, később pedig ez vezérelte, hogy szakácsnő legyen. Spanyolos közlésvágyát azonban nem elégítette ki az, hogy kizárólag az étterem vendégeit lepje meg ételeivel, nagyobb közösséghez akart szólni. És bár az online térben nem érződik a spanyol fűszerek harmóniája egy-egy ételkölteményen, a képeken keresztül is át lehet adni, hogy a főzés milyen kreatív, szenvedélyes és művészi is tud lenni. Mára közel 5000-en követik Silviát az Instagramon, ő pedig nem csak az ételei látványával próbál követői kedvében járni, igyekszik minél egészségesebb, kalóriaszegény ételeket és megoldásokat bemutatni.

És valóban, ha végiggörgetjük Silvia profilját, egyből összefut a nyál a szánkban a különböző tapasok, halak, sült húsok és zöldségek láttán.

Néhány fogás Silvia repertoárjából, amit az Instagramon Silvia Pasiónserrana néven tesz közzéNéhány fogás Silvia repertoárjából, amit az Instagramon Silvia Pasiónserrana néven tesz közzé

Óvatosan érdeklődtünk nála, hogy magyarországi kalandja során számíthatunk-e arra, hogy népes követőtáborának is felvillant a magyar gasztronómiából egy-egy klasszikust? Silvia válasza egyszerű volt: si claro – természetesen. Bár nem lesz egyszerű feladat, tekintettel a magyar receptek zsír- és koleszterin-gazdag mivoltára, de mindenképpen megpróbálkozik a feladattal.

Főleg azért is, mert a spanyol és magyar konyha között több hasonlóságot is felfedezett. A leveseink például nagyon hasonlóak, valamint Cadízban is sokféle halételt készítenek, igaz a tengeri halak íze kevésbé intenzív, mint a balatoni tavi társaiké. Ezt tapasztalatból is mondja, hiszen amikor megérkezett Magyarországra, az egyik első dolga volt, hogy végigkóstolja a tradicionális ételeinket.

Silvia a legfrissebb mediterrán alapanyagok kiválasztásában is segítSilvia a legfrissebb mediterrán alapanyagok kiválasztásában is segít

Az ő hazai kedvence a már sokat emlegetett rabo de toro, ami tulajdonképpen egy szaftos ragu, amit a bika farkából készítenek. Az eredeti recept Cordobából származik, de Spanyolország minden területén népszerű.

Visszakanyarodva magyarországi „székhelyéhez”, a GRUND-hoz, emlékeztettük Silviát, hogy a magyaroknál már-már tradicionális, hogy a sportközvetítések mellé jókat esznek és isznak. Vajon felkészült erre? Természetesen most sem tudtuk meglepni, hiszen a spanyolok is szeretnek a gasztronómiának hódolni kedvenc klubjuk mérkőzései közben. A legnépszerűbb ételek között említette a tortillát és a különböző kolbászokból, sonkából és sajtokból készült fogásokat.

Nem csak a konyhában fog besegíteni Silvia a következő hetekbenNem csak a konyhában fog besegíteni Silvia a következő hetekben

Nem okozna neki kihívást elkészíteni ezeket sem nálunk, de bárminek szívesen áll neki, amire Vera, a GRUND tulajdonosa megkéri. Feladata pedig lesz bőven, hiszen számos ötlet vár megvalósításra, amíg nálunk van Silvia.

A GRUND sportbár csapata Silviával kibővülveA GRUND sportbár csapata Silviával kibővülve

Erről már Varju Vera mesél nekünk, aki azt is elárulta, hogy egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy Silvia pont Magyarországot és a GRUND-ot választotta, hogy a téli hónapokban idevarázsoljon egy kis mediterrán hangulatot. Kolléganője dolgozott együtt Silviával egy malaga-i hotelben, ott lettek barátnők és Silviában akkor fogalmazódott meg, hogy télen, amikor a szálloda zárva tart, el szeretne jönni Veszprémbe, hogy magával hozza a mediterrán gasztronómiát is.

De, hogy ne csak a menüsorból ismerjük meg a spanyol életérzést, Vera különböző programokkal is készül. Elsőként december 4-én egy hamisíthatatlan spanyol esttel, ahol élő gitárzene kíséretében a flamenco dallamok mellett spanyol sörök, borok és persze Silvia ételkülönlegességei is várják az érdeklődőket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.