Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden kérdést válasz követett az önkormányzat közmeghallgatásán

2019. november 21. 21:15
Csütörtök délután tartották az éves közmeghallgatást a Városházán. Az eseményen a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója után az általános kérdések megválaszolására is sor került.

A közmeghallgatás Rausz István rendőr-ezredes, kapitányságvezető beszámolójával vette kezdetét. A rendőrkapitány elmondta, hogy már évek óta javuló tendenciát mutat a bűnelkövetések statisztikája Veszprémben. Konkrétan az elmúlt 6-8 évben felére, illetve harmadára csökkent a jogsértések száma. Hozzátette, hogy szubjektív szempontból az emberek közérzetén is az látszik, hogy a közbiztonság sokat javult az elmúlt időszakban.

Manapság már nyugodtan lehet kimenni a városba este

fogalmazott.

A konkrét rendőri munka kapcsán elmondta, hogy fokozottabban ellenőrzik a szórakozóhelyek, nagyobb bevásárlóközpontok környékét, ezek elsősorban a biztonságérzet növelését célzó intézkedések.

Kitért az utakon tapasztalható közlekedésbiztonsági kérdéskörre is. Tapasztalatai szerint Veszprémben a közlekedési morál sajnálatosan alacsony szinten van, a rendőrök számos ittas sofőrt igazoltatnak az utakon. A rendőrkapitány határozottan kijelentette, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak a renitens sofőrök kiszűrésére, ezen az aktív rendőri jelenléten az utakon pedig a jövőben sem fognak változtatni.

A rendőrkapitány a közmeghallgatáson is biztosította a képviselő-testületet, valamint a veszprémi lakosságot, hogy a rendőrség jövőben is partner lesz, hogy a közbiztonság ezen javuló tendenciáját fenntartsák.

A közmeghallgatáson a lakosságtól is érkeztek kérdések a rendőrkapitány felé, amelyek elsősorban a Haszkovó lakótelepen tapasztalható hajléktalanhelyzet megoldására irányultak.

Rausz István válaszában elmondta, hogy ez már egy régóta tapasztalható probléma, a rendőrök pedig minden jogkörükbe tartozó intézkedést megtesznek, ő maga egy teljes alosztályt vezényelt a Haszkovó 18. körnékére.

A rendőrök viszont kizárólag a jogsértések ellen tudnak fellépni, ha rajtakapják az elkövetőket, illetve ha a lakosság bejelentéssel segíti a munkájukat.

Felmerült a polgárőrség szükségességének kérdése is, ennek kapcsán Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP) tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság decemberben tárgyalja új polgárőrségek megalapítását, több városrészi szervezettel már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

Kovács Rajmund (Jobbik) képviselő a dizájner drogok elterjedéséről érdeklődött a rendőrkapitánynál. A kapitány elmondta, hogy Veszprémben nem kimagaslóak azon bűncselekmények száma, ahol ilyen drogokat terjesztenek a dílerek, ugyanakkor országosan felütötte a fejét a dizájner drogok problémája, ezért a veszprémi rendőrök is fokozottabban figyelnek erre a területre.

Ezt követően az általános, lakosságot érintő kérdések és válaszok napirendje következett.

Szóba került többek közt a gyerekkórház épületének helyzete, valamint a vasútállomás és környékének leromlott állapota, továbbá a jelenlévő Lokálpatrióták Veszprémért Egyesület részéről érdeklődtek a lakótelepi házak felújításának lehetőségéről is. Szintén kérdés hangzott el a Modern Városok Program projektjeinek helyzetéről és több városi ingatlan sorsáról is. De megfogalmaztak igényt a kutyafuttatók és különböző útszakaszok felújítása iránt is, valaki pedig a Haszkovó utcán az okos-zebra kialakítását kritizálta.

Porga Gyula a válaszaiban elmondta, hogy számos említett épület – mint például a gyerekkórház, vagy a vasút környékén több épület – nem az önkormányzat tulajdonában állnak, így több egyeztetés szükséges a tulajdonosokkal, hogy megtalálják végleges funkciójukat és erre a forrást. A polgármester egyetértett a jelenlévőkkel, hogy 2023-ig – amikor Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz – ezeknek a frekventált helyen lévő ingatlanoknak a helyzetét szükséges megoldani. A kutyafuttatók témaköre szerepel a város zöld-stratégiájában, erre lesznek intézkedések a város részéről, a lakótelepen pedig a társasházakkal közös konstrukcióban folyamatosak a megújítások.

A közmeghallgatás jegyzőkönyve a törvényi előírásoknak megfelelően hamarosan megtekinthető lesz a városi honlapon bárki számára.
 

A közmeghallgatás célja, hogy a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői (például: egyesületek, egyesülések) közvetlenül intézzenek a helyi közügyek tekintetében kérdést, vagy tegyenek javaslatot a képviselő-testületnek.
Közmeghallgatás tartásával kapcsolatban a törvény az alábbi előírásokat tartalmazza:
– évente legalább egyszer tartani kell,
– annak időpontját előre meg kell hirdetni,
– megtartására a képviselő- testületi ülés tartására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni
– a feltett kérdéseknek és javaslatoknak helyi közüggyel kell összefüggniük.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.