2020. január 27. // Angelika névnap

Veszprémi volt az első hazai Black Friday esemény Magyarországon

Egy helyi vállalkozó már 2012-ben akciózott, jóval azelőtt, hogy országosan elterjedt volna a világszerte ismert vásárlási mánia.

Egy, az Ecoport magazin legutóbbi számában is bemutatott veszprémi vállalkozó, a gördeszkás bolt, a Stég tulajdonosa azt mondja, ő volt az első itthon, aki megtartotta a Black Friday-t.

Fotó: Gunnar RathbunFotó: Gunnar Rathbun

Mit kell röviden tudnunk a Fekete Péntekről?

A wikipedia magyar oldala szerint:

A Black Friday (magyarul fekete péntek) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-29. közé esik.Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-án tartották meg a kiskereskedelemben a Black Friday nevű akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak.”

…ami nem igaz.

Jassek Balázs portálunknak mesélve azt mondta, 10 év külkereskedelem után jutott el New Yorkba 2012 novemberében, ahol megszületett fejében az USA-ban népszerű Black Friday Magyarországra hozatala.

„A kötelező városnézés során egy nagyon szép parfümériában néztem meg, mennyire más a kínálat, mint nálunk. Az akkurátus keresés – szagolgatás, jegyzetelés közben egy hatalmas biztonsági őr odajött és megkérdezte halkan, szinte suttogva…a Black Friday-re készülsz?

A helyzet elég fura volt és hirtelen se köpni se nyelni nem tudtam. Mire az őr elnevette magát és mondta – szintén nagyon halkan – hé, haver, ne most vedd meg. Pénteken hatalmas leárazások lesznek. Rendkívüli nap lévén hajnali ötkor nyitunk és az emberek már itt fognak állni! Majd egy jelentőségteljes tekintet és apró kacsintás után elsétált”

– nyilatkozta portálunknak, majd ahogy mondta, az első sokk után nyúlt a telefonjáért és felhívta a hazai divatcipőkkel foglalkozó oldal szerkesztői barátait, mondván: "hé srácok, most nagyot alakítunk!”

Jassek Balázs. Fotó: Domján AttilaJassek Balázs. Fotó: Domján Attila

„Azonnal visszamentem a szállásra és az ottani lehetőségek mellett megcsináltam a Facebook eseményt és a képeket hozzá. Tehát az első regisztrált Black Friday esemény a miénk volt, ahonnan sokan ihletet kaptak és a következő évben már nagyot szólt”-meséli.
 

„Hogy ez mennyire köszönhető nekünk?

Nincsenek illúzióink – az internet világában ez elkerülhetetlen volt. Sőt, lehet, hogy valahol már tartották is, de hivatalos Facebook-esemény nem volt előtte és a Wikipedia is 2013-ra hivatkozik – erre épp úgy jöttünk rá, hogy utána akartunk nézni. Az eredeti cikk egy honlapon még mindig fent van, a Facebook-esemény elérhető, a jóérzés megvan"-nyugtázza.

"Idő közben érzékeltük, hogy felhígult a dolog. Beindultak a kamu leárazások és mindenki egyre előrébb teszi az eseményt”-mondja Balázs, aki hozzáteszi, hogy az idei Black Friday hivatalosan 29-re esik.

 

Ge. Á.

További cikkek

Együtt a zöldítés is könnyebb
Együtt a zöldítés is könnyebb
Zöld tippek otthona, környezetbarát megoldások bemutatótere. Röviden így lehetne összefoglalni a veszprémi ZöldLak koncepcióját. Az ökotudatos, megújuló energiákkal működő ház azonban több ennél: találkozási pont is, ahol jó együtt lenni, alkotni.
Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás
Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő mobilalkalmazás
Elindult a mentők munkáját segítő ÉletMentő elnevezésű mobilapplikáció, amely gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a segítségre szorulók számára.
Szita Zoltán a Báthoryban
Szita Zoltán a Báthoryban
A kézilabda EB után Szita Zoltán, a válogatott balátlövője ellátogatott volt iskolájába, a veszprémi Báthory István Spotiskolai Általános Iskolába.
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Miért lesz minden rózsaszínű csütörtökön a belvárosban?
Január 30-án elkezdődik a visszaszámlálás - onnantól számítva 100 nap múlva rajtol el Budapestről az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny ami érinteni fogja Veszprémet is. Ennek alkalmából egy jókedvű, korcsolyázós programra invitálnak mindenkit Veszprémbe, az Óváros téri korcsolyapályára a „Rózsaszín Fények Éjszakáján”.
Szijjártó: nincs magyar érintettje a vírusnak
Szijjártó: nincs magyar érintettje a vírusnak
Nincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2020. január 27. // Angelika névnap