Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
22°C

Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel

2019. november 20. 20:25
Tegnap este került sor a harmadik Petőfi Szalonra, mely sorozat keretén belül olyan színházi munkakörökbe engednek betekintést nyerni, amelybe a néző egyébként nem láthat be, sőt, amelyekről a legtöbben keveset tudnak. Mint ahogy keveset tudunk az ügyelőkről, vagyis az előadások „kapitányáról”.

A beszélgetés moderátora Kellerné Egresi Zsuzska – a színház igazgatóhelyettese – volt, aki izgalmas kérdéseivel a legszínesebb történeteket hívta elő a két vendégből, vagyis Szentmiklósi Ildikóból, és Madár K. Zoltánból, a színház két ügyelőjéből.

A kérdező rendkívül stílszerűen indította a beszélgetést, hiszen az ügyelői hívószavakkal csalogatta be vendégeit a színpadra, akik a harmadik figyelmeztetés után „előkerültek”. Az elején egy rövid videó segítségével igyekeztek rávilágítani az est főszereplőinek megítélésére a színházban, hiszen a művészeket kérdezték, hogy mi vagy ki jut eszükbe az ügyelő szócska kapcsán. Rögtön ki is derült, hogy a két vendégről melyek azok a fő meglátások, amelyek jellemzik a szóban forgó vendégek személyiségét, és szakmai hozzáállásukat. 

A videóból érzékelhető volt, hogy Madár K. Zoltán a színház „félelmetes” ügyelője, aki megköveteli a rendet, és azt, hogy mindenki felelősségteljesen végezze munkáját, így sokan – főként a gyerekek – olykor rettegnek tőle, ugyanakkor – ahogy ez a beszélgetés során is kiderült – egy rendkívül szerethető, humoros emberről van szó, aki „csak” azt szeretné, hogy mindenki rendben végezze a feladatát. A félelmetes szót tehát "ráaggatták" ugyan, mögötte viszont inkább a szó jó értelmében vett komolyság rejtőzhet, amelynek köszönhetően csakis eredményes produktum kerülhet ki kezéből.

Szentmiklósi Ildikó mesélt – többek között – arról, milyen kalandos úton került a színház ügyelői „szerepébe”, hiszen elsőként a színházi miliő húzta be, amelyből már nem tudott, és szerencsére nem is akart szabadulni. Kezdetben a színház büféjében dolgozott, de volt súgó is, kellékes, míg végül az ügyelői pult mögött köteleződött el, s ez a „hűség” már harmincnyolc éve tart.

Zoltán szellemes történetekkel is előállt, amelyek persze utólag válhattak humorossá, ilyen például az, amikor bombariadó volt egy színházi előadás közben, amit elsőnek el sem hitt, majd végül kalandos úton kénytelen volt jelezni a színpadon játszó művészeknek, hogy el kell hagyni a színpadot.

Az ügyelői munkakörről megtudtuk, az olvasópróbától az utolsó előadásig benne vannak a folyamatban, a saját szövegkönyvükbe készítenek jegyzetet, de egyébként az ügyelői példányt úgy kell elkészíteniük, hogy ha bármi miatt helyettesíteni kell az adott ügyelőt, akkor a másik át tudja venni az előadást. Körülbelül 3-4 perccel a színpadra lépés előtt kell hívni a színészeket, hogy időben felérjenek, természetesen az előadás előtt ellenőrzik, hogy minden színész megérkezett-e.

Az est rendkívül jó hangulatban telt, legközelebb Petőfi Szalon december kilencedikén lesz, amikor azértékesítés, a törzsnézők, és a rajongók kerülnek központba.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. tegnap 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.