Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Bemutatták Krusovszky Dénes regényét

2019. november 6. 21:49
Krusovszky Dénes írót eddig versesköteteiről ismerhettük, illetve kritikái és novellái is meghatározó szerepet játszanak a kortárs magyar irodalom életében. Tavaly – sokunk meglepetésére – megjelent első regénye is, az Akik már nem leszünk sosem, a veszprémi olvasók az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban találkozhattak az íróval.

A József Attila-díjas írót Hornok Máté, a Pannon Egyetem magyar-dráma szakos hallgatója hívta meg. A könyvbemutatóra egészen nagy volt az érdeklődés, még az sem tántorította el az irodalomkedvelőket, hogy Krusovszky, a színházi késésnél jócskán többel lepte meg a publikumot, de azt gondolom, nemcsak a saját nevemben mondhatom el, ezt igazán elnéztük neki.

Az írót kétoldalról is „faggatták”, egyrészt Ladányi István irodalmár, egyetemi docens, másfelől pedig Szabó B. Eszter, a Pannon Egyetem magyar-szakos hallgatója kérdezte. A beszélgetés megindításaként elsősorban a „praktikus” kérdések kaptak helyet, így az írói létről , valamint Krusovszky különleges kétlaki életéről kérdezték, nem véletlenül, hiszen az író életében előforduló helyszínek jórészt megjelennek a regény fiktív világában. Jogosan következhetne a kérdés, hogy miért „fiktív”, ha egyszer a valós helyszíneket ágyazta a regénybe, de kisebb módosításokkal, hiszen a több szálon futó történetnek egyik fő helyszíne Hajdúvágás, ami természetesen az író otthonáról, Hajdúnánásról „kapta” a nevét.

A regényben egészen komoly visszatekintést kaphatunk Hajdúnánás történelmi múltjáról, mint megtudtuk, az író egyfajta felelősséget érzett városa múltja iránt, amely felől főként a fővárosbaköltözés után kezdett érdeklődni. Krusovszky mesélt arról is, hogyan fogadta a város a művet, ahol egyébként szintén tartottak író-olvasó találkozót a regény kapcsán.

A regény bemutatásán túl szó esett még kisebb kulisszatitkokról is, például, hogy egy író miként él a külföldi alkotóházak használatának lehetőségével, ahová kifejezetten az alkotás céljából "telepszenek le" a szerzők. A beszélgetés után Krusovszky örömmel fogadta a köteteket dedikálásra. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.