Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben indult a tudomány ünnepe

2019. november 4. 13:28
A Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozatát megnyitó eseménynek idén a veszprémi Pannon Egyetem adott helyet.

Köszöntőkkel, díjátadókkal és érdekes előadásokkal vette kezdetét a 2019-es Magyar Tudomány Ünnepe Veszprémben.

Barnabás Beáta főtitkár helyettes, Teller Ede gondolatával kezdte köszöntőjét: "Nekem mint tudósnak három és csak három feladatom van: először tudni, másodszor alkalmazni, harmadszor magyarázni."

Hozzáfűzte, hogy a fizikus sorai alapján talán egyszerűnek tűnhet a tudósok munkája a megvalósításig, de valójában hosszú út vezet egy új értéket jelentő felismeréshez.

- A tudomány művelői napról-napra új értéket teremtenek, új tudással bővítik az emberiség közös tudáskincsét - mondta, majd kiemelte, hogy az idei ünnep középpontjában is az értékteremtő tudomány áll.

Barnabás Beáta szerint a tudás önmagában is érték, de talán ritkán vesszük észre, hogy mindenhol jelen van, a hétköznapjainkban is: "amikor valaki megveszi a pékségben a friss, ropogós kenyeret, érthető módon nem a tudomány jár a fejében, pedig minden negyedik kenyér a martonvásári Mezőgazdasági Intézetben nemesített búzából készül, ahol a kutatók közel hét évtizede dolgoznak az ellenállóbb és jobb minőségű búzafajták létrehozásáért."

- A tudomány megérdemli, hogy minden évben egy hónapon keresztül a figyelem középpontjába kerüljön. A Magyar Tudomány Ünnepe a tudomány legnagyobb és legfontosabb fóruma. Bízom benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is sokan látogatnak el hozzánk, hogy közösen legyünk részesei a magyar tudomány vívmányainak - zárta szavait.

Lovász László az MTA elnöket úgy gondolja, hogy azért is jelentősek a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvényei, mert lehetőséget biztosítanak a kapcsolatra, az üzenetek közvetítésére, hiszen az MTA legfontosabb feladata a tudomány eredményeinek közvetítése a társadalom felé.

- Felelősek vagyunk azért, hogy napjaink információs zajában erőteljesebben hallassuk a hangunkat, megszólítsuk a laikusokat és megismertessük őket a tényeken alapuló hiteles információkat szolgáltató tudományos munkával, illetve a magyar tudományos közösség utánpótlását jelentő fiatalokat, hiszen az ő bevonásuk, tudomány iránti érdeklődésük felkeltése kulcskérdés, ahogyan az is, hogy megmutassuk, Magyarországon világszínvonalú kutatás zajlik - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy az egész tudományos közösségért felelősek: a Magyar Tudomány Ünnepén például lehetőséget biztosítanak a kutatási eredményeik bemutatására, amely kutatásokra épülnek azok a technológiák, amik segítnek majd globális környezeti problémáink megoldásában.

Az országosan több helyszínen előadásokkal, filmvetítésekkel, konferenciákkal ünnepelt tudomány napjának egyik rangos elemének számító nyitóünnepségén a leendő doktorok mellett professzorok, kutatók, tudósok, egyetemi oktatók a magyar tudomány jeles alakjai jelentek meg az aulában.

- Nagy megtiszteltetés a Pannon Egyetem és Veszprém számára, hogy a MTA elnöksége kiemelt figyelemmel övezett nyitóeseményének helyszínéül a királynék városát választotta - mondta Gerencsér András a Pannon Egyetem rektora.

Hangsúlyozta, hogy napjainkban a tudományos értékteremtésben az egyetem az MTA-val szorosan együttműködve jelentős szerepet vállal és ha hallgatói létszám tekintetében nem is, de tudományos eredményesség és kapacitás vonatkozásában az egész régió kiemelkedő súlyú intézménye.

A rektor nyitóbeszédében kitért a tudomány és a tudomány értékteremtő szerepének, nemzetközi fontosságára, illetve kiemlte: az emberiség elemi érdeke, hogy a nemzetközi tudományos világ évszázadok alatt kialakított sokszínűségét, függetlenségét, alkotóképességét megőrizze és azt az emberiség előtt tornyosuló kihívások megoldására fordítsa.

- Óriási a tudományos közösség felelőssége, hogy megakadályozza a tudomány állandó fejlődésére utalt, civilizált világ elsüllyedését a globális kihívok lavinájában és hallassa a hangját. Bízunk benne, hogy együtt sikerül - mondta.

Porga Gyula polgármester is hangsúlyozta köszöntő szavaiban a jövő és a tudomány kapcsolatát: "A magyar tudományosság, a magyar jövő záloga. A magyar tudományosság útján azonban nem járunk egyedül: gondolatban és szellemben velünk tartanak nagyszerű elődeink, akik annak idején megalapozták a magyar tudományos közösséget és intézményrendszerét."

Beszédében felidézte Széchenyi István nemes tettét, a gesztust, amely lehetővé tette a MTA megalapítását, hosszú időre kijelölve a követendő utat a magyar tudományosság számára.

A jelen tudományával kapcsolatban kiemelte, hogy a 21. század tudománya egyre inkább hatékonyságról és versenyről szól, amely felismerés jegyében dolgoznak együtt Veszprémben is tudósok, tudományos munkatársak, tanárok és oktatók, veszprémi polgárok a város és a térség versenyképességéért, sikeréért.

A polgármester szerint a tudomány természetes önszerveződése és megújuló intézményrendszere ma is legalább olyan fontos, mint Széchenyi István korában, ezért a a mai nap ünnep mindazoknak, akik a tudomány területén tevékenykednek és azoknak is, akiknek az élete mind jobbá válik a tudomány nagyszerű vívmányainak köszönhetően.

- Tisztelettel és megbecsüléssel köszöntöm önöket, magyar tudósokat, tudományos kutatókat és munkatársakat, a magyar tudomány ünnepén - zárta gondolatait.

Az ünnepség méltó folytatásaként a köszöntőket követően kitüntetésekkel, díjakkal jutalmazták a tudomány különböző területeinek kimagasló teljesítményeit.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki: Jancsó Gábort, az orvostudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Élettani Intézet professor emeritusát, Jolánkai Mártont, a mezőgazdasági tudomány doktorát, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézet egyetemi tanárát, professor emeritusát, Mindszenty Andreát, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi tanárát, professor emeritusát, Somogyi Évát, a történelemtudomány doktorát, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet professor emeritusát, az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagját, Várady Tibor, PhD-t, a Közép-Európai Egyetem professor emeritusát, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagját, Vértesi Pétert, a matematikai tudomány doktorát, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet professor emeritusát, Hajós Györgyöt, a kémiai tudomány doktorát, a Természettudományi Kutatóközpont professor emeritusát.

A Szily Kálmán-díjat a Magyar Tudományos Akadémia elnöke alapította az igazgatási és kutatásszervezési feladatok során kiváló munkát végző személyek elismerésére, példamutató teljesítményük jutalmazására.
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke Szily Kálmán-díjat adományozott: Bőhm Gergelynek, az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya vezetőjének.

A Paksi Atomerőmű Zrt. és a Wigner Jenő-díj Kuratóriuma Wigner Jenő-díjat adományozott Hamvas Istvánnak, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott vezérigazgatójának.

A Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bruckner Győző-díj Kuratóriuma döntése alapján a 2019. évi Bruckner Győző-fődíjat: Simig Gyula, a kémiai tudomány doktora, az EGIS gyógyszergyár nyugalmazott kutatási igazgatója nyerte el.

A 40 éven aluli kutatók számára kiírt Bruckner Győző-díjat Ötvös Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézet tudományos munkatársa nyerte el.

A Magyar Tudományos Akadémia Pungor Ernő örököseinek közérdekű kötelezettségvállalása alapján Pungor Ernő kémikus, akadémikus, a hazai és nemzetközi tudományos élet kiemelkedő alakja emlékének méltó megőrzésére Pungor Ernő-díjat alapított. A Pungor Ernő-díj Kuratóriumának döntése alapján a 2019. évi díjat Schlosser Gitta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Analitikai Kémiai Tanszék adjunktusa nyerte el.

A kuratórium a Magyar Tudomány Ünnepén a magyar vasút fejlesztése területén végzett kiemelkedő eredmények elismerésére a Magyar Tudományos Akadémia által a MÁV Zrt. kötelezettségvállalása mellett létrehozott Mikó Imre- díjat, valamint a díj mellé a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjét adományozta aktív szakember kategóriában Malatinszky Sándornak, okleveles gépészmérnöknek, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Tanúsítási Igazgatósága igazgatóhelyettesének, életmű kategóriában Kovács Károlynak, okleveles gépészmérnöknek, a MÁV-START Zrt. nyugalmazott mérnök–főtanácsosának, műszaki szakértőnek.

A Magyar Tudományos Akadémia Jermy Tibor akadémikus végakarata szerint, a Biológiai Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017-ben Jermy Tibor-díjat alapított. A díj olyan fiatal, tehetséges biológus egyetemi hallgatók és kutatók számára ítélhető oda, akik elsősorban az elméleti és alkalmazott zoológia területén végzik kutatási tevékenységüket. A díj átadására 2019-ben másodszor kerül sor. A javaslatokat elbíráló bizottság Jermy Tibor-díjat ítélt Mezőfy Lászlónak, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszéke tudományos segédmunkatársának, Szederjesi Tímeának a Magyar Természettudományi Múzeum segédmuzeológusának, az Oligochaeta gyűjtemény kurátorának, Tóth Balázsnak, a Magyar Természettudományi Múzeum segédmuzeológusának, a Lepkegyűjtemény kurátorának.

Az Oláh György-díj Kuratóriuma – Oláh György Nobel-díjas tudós közérdekű kötelezettségvállalásával – Oláh György-díjat
adományozott Kiss Lórándnak az MTA doktorának, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerkémiai Intézet vezetőjének, egyetemi tanárának.

A Magyar Tudományos Akadémia 2017-ben, Pataki Ferenc társadalomtudományi érem kitüntetést alapított, a modern magyar társadalomtudományi kutatások területén kiemelkedő tevékenység elismerésére. A díj testülete az érmet 2019-ben Vecsey Zoltán nyelvész, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa részére ítélte.

A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesíti Hebling Jánost, az MTA doktorát, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárát, az MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport vezetőjét, Kemény Lajost, az MTA levelező tagját, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát, az  MTA-SZTE Dermatológiai Kutatócsoportjának vezetőjét, Nagy Tibort, a kémiai tudományok kandidátusát, Vida Gyulát, az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet tudományos osztályvezetőjét, gabonanemesítőt.

Ezt követően az egyetem által adományozott kitüntetések és címek átadására került sor. Pannon Egyetem Szenátusa a Pannon Egyetem Díszpolgára kitüntetést adományozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója részére.

Hernádi Zsolt 1999. február 24. óta tagja a MOL Nyrt. igazgatóságának, majd 2000. július 7-től az igazgatóság elnökévé választották. 2001. június 11-étől a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója. A MOL Nyrt. jelentős szerepet játszik a magyar felsőoktatás, így a Pannon Egyetem életében is az oktatás és kutatás-fejlesztés területein. Itt működik a MOL és a Pannon egyetem által 10 éve alapított MOL Ásványolaj-és Széntechnológiai intézeti Tanszék, amelynek fenntartásához, az oktatás színvonalának emeléséhez, az infrastruktúra fejlesztéséhez a MOL Nyrt. jelentős mértékben hozzájárult.

Az „Év Kutatója Díj” a régiónkban tudományos kutatást végző, pályájuk közepe táján járó, 45 év alatti kutatók kiváló munkáját ismeri el. Az idei három díjazott a ráksejtek kutatása, a faanyag- kémia és a nyelvészet területén végzett kimagasló kutatómunkát. A díjakat Pósfai Mihály akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának elnöke adta át. 2019-ben az Év Kutatója Díjat: Hajba László, Hoffmann Tamás és Pelczéder Katalin kapta meg.

A nyitóünnepséget a PhD doktorok avatása zárta, ahol a fogadalmat követően a doktoranduszok átvehették doktori okleveleiket.

Galéria
Veszprémben indult a tudomány ünnepe
Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.