2020. október 23.
//
Gyöngyi névnap

Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba

A márka. A műanyag divatbaba. Az ellentmondásos jelenség. A kislányok karácsonyi kívánságlistáján első helyen álló. A legjobb barátnő. A társ a bajban. Ő Barbie.

A felnőtt nőt formázó, és gyakran a legújabb ruhakölteményeket bemutatni hivatott divatbabáknak már százéves hagyománya van, mégis az 1959. március 9-én megjelent Barbie lett az elsőszámú gyermekjáték, ami minden bizonnyal a világ valamennyi kislányának gyermekszobájában megtalálható a mai napig.

A tervező Ruth Handler egyik újítása az volt, hogy egy felnőtt nőt formázott meg az addig szokványos öltöztethető csecsemőkkel szemben. És hogy miért tett így? Handler az ötvenes évek közepén azt vette észre, hogy a lánya, Barbara szívesebben játszik a felnőtt nőt formázó papír öltöztetős babákkal, amelyeken cserélgetni lehet a ruhákat, mint a csecsemő alakúakkal. A másik újítása az addigi plasztikbabákkal szemben az volt, hogy egészen konkrét szerepmodellt képzelt el neki: az önálló, sikeres fiatal nőét, aki bármelyik kislányból lehet. Már a születésekor cél volt, hogy a baba azt közvetítse a kislányoknak: bármi lehet belőlük. 

Barbie azt jelképezte, hogy a nőknek van választásuk.

Nemcsak a Mattel (eredetileg képkereteket gyártó cég) tulajdonosait győzte meg Handler tervével, de a lányuk után elnevezett Barbie babát a kislányok is imádták, amit semmi nem bizonyít jobban, minthogy a megjelenése utáni első hat hónap alatt csaknem félmillió darabot adtak el belőle.

Egész univerzum épült köré, ami nem csoda, ugyanis Barbie-t születése óta személyiségként kezeli a gyártó cég is. Barbie-nak saját élete van, sőt, a cég tervezői szerint az önállóan sikeres nő modellje a kislányoknak. Ennek szellemében Barbie több, mint 125 karriert elindított már, többek között volt már üzletasszony, orvos, űrhajós, jógaoktató, építész, pilóta, balerina, rocksztár, tűzoltó, Nascar-versenyző vagy éppen katona. A siker akkora volt, hogy idővel Barbie-hoz ruhákat, sőt egész ruha kollekciókat lehetett vásárolni, sőt később társakat is kapott, melyeket Ruth szintén a családtagjairól nevezett el.

A tervező és alkotása - Ruth Handler és BarbieA tervező és alkotása - Ruth Handler és Barbie

A babához kezdettől fogva hozzátartoztak olyan külsőségek, amelyek folyamatosan negatívumot sugároztak az emberek felé, hisz már az első Barbie teste anatómiailag hibás volt: ésszerűtlenek az arányai, túl karcsú a dereka, torz a fejformája. Az első húsz évében Barbie semmit sem változott, a kilencvenes évektől viszont egyre több szó esett a testképzavarokról, így egy két változást követően – híres kék szem, kisebb mell, szélesebb derék, keskenyebb csípő, kevésbé formás láb, a természetesebb árnyalatú haj– a Mattel 1998-ban piacra dobta az új Barbie-t.

Barbie evolúció

A változtatások ellenére a ma 60 éves Barbie-t a kritikusai olyan súlyos vádakkal gyanúsítják, mint a kislányokban kialakult testképzavarok, nyílt szexualitás, kisebbrendűségi érzés, illetve Barbie lett az üresfejű szőke nő műanyag megtestesülése. Az egészségtelen testkép kialakulásának szélsőséges példától függetlenül is volt alapja, hacsak azokra az emberekre gondolunk, akik vagyonokat költöttek arra, hogy ideáljuk, Barbie mintájára szétműttessék a testüket.

A Barbie elleni vádak mégsem voltak olyan komolyak, és a gyerekek kitartottak mellette, és a ma hatvanéves örökifjú divatbaba ránctalan tökéletessége és idealizált világa kislányok több tízmillióinak életére van a mai napig pozitív hatással.

2016-ban a visszajelzések alapján a Mattel-nek sikerült egy paradigmaváltó kollekciót kiötölni, mely az évtizedek alatt megfogalmazódott kritikák egy jó részére reflektál. A modern babák három új testalkattípusban, hétféle bőrtónussal és 24-féle hajstílussal találhatók meg a játékboltok és áruházak polcain, ezzel hívva fel a figyelmet a sokszínűségben rejlő értékekre.

Barbie eladási statisztikái amúgy sem rosszak, jelenleg 150 országban évente 58 millió babát adnak el, 1959-es piacra kerülése óta pedig körülbelül egymilliárd baba lett a kislányok legjobb barátja. Magyarországon sosem számított olcsónak, de Amerikában eredetileg jóval kevesebbe került, mint a többi divatbaba, mindössze 3 dollárt kértek érte. 

Ezalatt a 60 év alatt Barbie mögé egy teljes iparág épült. Igaz, hogy ő volt az első játékbaba, aki komoly marketingtámogatást kapott már a kezdetektől, de azt senki nem gondolta volna akkor, hogy ilyen szerteágazó lesz a sikere: dalok, mesekönyvek, ruházati cikkek, filmek, szülinapi torták készülnek a Barbie égisz alatt. És ki tudja mi minden vár még rá, hiszen Barbie örök csajszi marad, és 60 évesen sem megy nyugdíjba.

Riskó Annamária

További cikkek

Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Játék a páros mozijegyekért
Játék a páros mozijegyekért
Kétségkívül beköszöntött az ősz, a szabadtéri elfoglaltságok így háttérbe szorulnak, viszont egy jó mozifilmre bármikor szívesen beülünk. Egy egyszerű kérdés megválaszolásával most megnyerheti tőlünk ehhez a páros Cinema City belépőjét.
Repülő emberek a világban
Repülő emberek a világban
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.