2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Születésnapi Kallai Sándor-kiállítás nyílt a Dubniczay-palotában

A 80 éves művész-tanár több generációnyi veszprémi kisdiákot tanított meg rajzolni, festeni és látni.

Többszörös jubileumot ünnepelt 2019 október 25-én a békési Kunágotán született Kallai Sándor. Amellett, hogy pontosan 80 évvel korábban született, a Dubniczay-palota Magtárban nyílt kiállítása a kerek ötvenedik a sorban.

Rajz-földrajz szakos pedagógusként 1961-ben kezdett dolgozni Veszprémben, a ’70-es években rajz szakfelügyelő volt a megyében. A ’80-as években az Országos Oktatástechnikai Központ külső munkatársaként angol, német, francia, földrajz és matematika tankönyveket illusztrált, írásvetítőkhöz földrajz transzparens sorozatot készített.

Folyóiratokat, versesköteteket illusztrált (Szokoly Tamás, Búzás Huba, Kanyár Erika), készített plakátokat, rézkarcokat, tűzzománcokat, linómetszeteket. Az utóbbi években főleg akril- és olajfestményeket készít. 49 önálló kiállítása volt és mintegy 220 csoportos tárlaton szerepelt itthon és külföldön. 2010-ben és 2014-ben elnyerte az Országos Ajka Tárlat fődíját.

Kallai Sándort Herth Viktória is köszöntötteKallai Sándort Herth Viktória is köszöntötte

A zalaszántói műemlék malomban és a kápolnapusztai bivalyrezervátumban nagyméretű háttérképei láthatók. A születésnapos Kallai Sándor több generációnyi veszprémi kisdiákot tanított meg rajzolni, festeni, s ami a legfontosabb, látni-hangzott el a péntek délutáni kiállításmegnyitón Herth Viktóriától, a kiállítás kurátorától.

A „Natura Naturans” névre keresztelt kiállítást a Polgármesteri Hivatal kulturális csoportvezetője, Perlaki Claudia nyitotta meg a kellemes délutáni napsütésben. Mint mondta, a tárlathoz bátran használható Petőfi Sándor Arany Jánoshoz írt levelének alábbi részlete:

„Ami igaz, az természetes, ami természetes, az jó és szerintem szép is. Ez az én esztétikám.”

A festő alkotásaira a bátor stílusgazdagság, a szemlélődés, a természet középpontba állítása és a szépség meglátása jellemző- mondta. A tárlaton két megrázó portré és a Balaton ihlette festmények mellett önreflexiók is láthatók.

A november 24-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján a művész volt tanítványai és a polgármester is köszöntötte a festőt. Porga Gyula polgármester a 80. születésnap alkalmából a kiemelkedő pedagógiai munkájáért valamint művészi tevékenységének elismeréséért oklevelet és ajándékot adott át Kallai Sándornak.

Porga Gyula polgármester elismerő oklevelet adott át a 80 éves művésznekPorga Gyula polgármester elismerő oklevelet adott át a 80 éves művésznek

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Idén is megszervezi az önkormányzat hagyományos napközis táborát az általános iskolásoknak, emellett a városi intézmények, egyesületek, sportklubok is rengeteg programmal készülnek.