2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Idén öt éves a Pannon UniFest! Jelentkezz!

Még mindig nem késő jelentkezni a Pannon UniFestre, mely rendezvény a kultúra nevében kísérli meg a közösség összehozását. Az ötödik fesztivál előkészületeiről, újdonságairól részletesen is beszámolt Deli Kitti főszervező, újdonsült tanár…

„A fő koncepció lényegében nem változott, vagyis ismét két fő napja lesz a fesztiválnak, viszont idén rögtön ezzel a két nappal indítunk. A szombati nap – november kilencedike – nyitja a fesztet, méghozzá az előadói produkciókkal, mely a következő szekciókat foglalja magában: ének, hangszer, zenekari formációk, vers- és prózamondás. Az előadói produkciók eredményhirdetését egybekötjük a hivatalos megnyitóval, melyen jelen lesz Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, aki idén a Pannon UniFest fővédnöke– többek között – völgyjegyekkel is támogatja a rendezvényt. A legjobb zenekar az UtcaZene idején az Íródeák Művészeti Udvarban léphet fel, melyet az Élő Zene Egyesület ajánlott fel a rendezvény számára, valamint ők maguk is részt vesznek a zsűrizésben. A képzőművészeti szekciók kiemelkedő alkotásait az Íródeákban állítjuk ki egy ünnepélyes kiállításmegnyitóval a fesztivál alatt. A legjobb írásokat pedig a Tempevölgy hasábjain lesznek olvashatók.

A vasárnapi nap a képzőművészeti szekciók jegyében zajlik, ami a következőket foglalja magában: fotó, festmény, rajz, vers- és prózaírás. Ezeken túl, az est vendége lesz Vecsei H. Miklós, akivel egy kerekasztalbeszélgetés keretein belül foglalkozunk majd a társadalmi szerepvállalás kérdésével.

A hétköznapok azon szekciók kielégítését szolgálják majd, amelyekből idén nem indítottunk szekciót. Ilyen a tánc, így a magyar néptánccal, a jazz- és modern tánccal, valamint más népek táncával is találkozhatnak nálunk a táncok szerelmesei. Szerda esti programként egy kis filmnézést ajánlunk: a Balaton Method című magyar zenés dokumentum filmet vetítjük le a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyben a legnépszerűbb magyar zenekarok sorakoznak fel a Balaton kultikus helyszínein.

Ebben az évben is nagy hangsúlyt fektettünk a workshopok megszervezésére, így az előadóművészethez kapcsolható beszédtechnikai tréningre is várunk mindenkit, méghozzá a megújuló Veszprémi Egyetemi Színpad közreműködésével. Természetesen korántsem ez az egyetlen közösségi program: Hajdu Franciska múzeumpedagógus koordinálásával akrilfestékkel készülünk átfesteni a korábbi fesztiváljaink plakátjait az újrahasznosítás jegyében.

Igyekeztünk még jobban a fiatalos, lendületes témákat megfogni, így Bognár Bernadett, a Pannon Egyetem hallgatója–, az instagramon történő brend tudatos kialakításáról tart előadást. Vörös Ákos a fényképezés rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, egészen a kezdetektől az utómunkálatokig. Magyar Dániel egy egészen különleges témával kedveskedik a fesztiválozóknak, hiszen a közösségek kialakulásáról mesél, méghozzá az építészet függvényében. Forgács-Fábián Sára neve sokak számára ismerős lehet, hiszen ő az, aki egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezetet irányít, amely célja, hogy a súlyosan beteg gyerekeket motiválják a gyógyulásra egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül. Célunk, hogy esetleg a veszprémi előadással egybekötve, akár itt is megalakulhasson egy kör, amely a veszprémi kórház betegeivel foglalkozna.

Idén is arany, ezüst, illetve bronz minősítéssel jutalmazzuk a résztvevőket, ahogyan korábban sem, ebben az évben sem a versenyre, vagy a tehetségkutatásra helyeztük a hangsúlyt. Számunkra sokkal fontosabb, ha a fellépők, előadók el tudnak raktározni a közösségi élményen túl értékes tanácsokat a közös alkotás örömét.

A zsűri felkérésekor fontos szempont volt, hogy valamilyen kapcsolata legyen Veszprémmel. Ezekről részletesen Facebook oldalunkon lehet olvasni.”

Ének, hangszer, zenekari formációk: Süle Zsolt, Bodor Áron, Élő-Zene Egyesület két tagja

Vers- és prózamondás: Dominek Anna

Festmény és rajz: Gáspár Gábor, Hajdu Franciska

Vers-és prózaírás, vers-és prózamondás: Kovács Gábor, Kiss Judit Ágnes, Tóbiás Krisztián.

A fesztiválra itt lehet jelentkezni! 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.